Soru: Bir Kamu Kuruluşunda sigortalı olarak çalışmaktayız. Ağustos/2011 ayında emekliye ayrılmayı düşünüyoruz. 13-14 Ağustos 2011 tarihleri Cumartesi-Pazar günlerine denk geldiğinden 12.08.2011 cuma günü mesai bitimi itibarıyla işyerinden ayrılmak mı, yoksa 14.08.2011 tarihi itibarıyla ayrılıp ilgili belgeleri 12 Ağustos cuma günü SGK’na vermemiz mi gerekmektedir? Yürürlükte bulunan İTİS'e göre cumartesi akdi tatil, pazar günü de hafta tatili olduğundan haftada (5) gün çalışmaktayız. Bu durum karşısında cuma günü mesai bitimi itibarıyla işyerimizden ayrılırsak işverenin hafta tatilinden önceki (5) iş günü çalıştığımızdan dolayı cumartesi ve pazar yevmiyelerimizi de vermek zorunda değil mi? Aynı konu İTİS'in 87.maddesinde de zikredilmiştir. İşveren vekili 12.08.2011 cuma günü mesai bitimi itibarıyla emekliye ayrılmamız halinde cumartesi-pazar yevmiyelerinden faydalanamayacağımızı beyan etmektedir. Hak kaybı olmaması için ne yapabiliriz? E.M.ÇETİNKAYA
Cevap: SSK sigortalılarının emekli aylıkları, genel kural olarak yazılı istek tarihinden sonraki aybaşından başlatılır. Bu aybaşı tabiri özel sektör çalışanları için ayın 1’i, kamu sektörü çalışanları için ayın 15’i olmaktadır.
Sigortalıların aylığa hak kazandığı tarihin ayın son günü resmi tatil gününe veya hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle, taleplerini SGK’ya veremeyen sigortalıların bu resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar SGK’ya verilen, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi ile gönderilen taleplerinin, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilmesi gerekmektedir.
Sigortalılarca adi posta yolu veya kargo ile veya SGK’ya doğrudan yapılan yazılı başvurularda, tahsis talep tarihi olarak dilekçenin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihin, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi ile gönderilen tahsis taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarihin, SGK’ya intikal tarihi olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
Bu bakımdan 13-14 Ağustos 2011 tarihlerine ait hak etmiş olduğunuz tatil ücretlerini sorunsuz almanız ve aylığınızın da eksiksiz ve zamanında bağlanmasını teminen önerim emekli aylığı başvurunuzun 14 Ağustos 2011 günü saat 17’den önce PTT’den taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi aracılığıyla yapmanızdır.
Soru: Teyzem dul olup babasından dolayı SSK yetim maaşı almaktadır. Diğer bir teyzemin de kocası SSK emeklisi olup vefat etmiştir. Fakat evde de bir bekâr kızı olup teyzemin kocasından olan SSK dul maaşını kızına devredip babasından olan SSK maaşını diğer teyzemle bölüşebilir mi? Onur AKIN
Cevap: SSK’dan dul aylığı alan teyzeniz aylığından feragat edip diğer teyzenizin almakta odluğu SSK yetim aylığına ortak olabilir. Fakat bu feragat nedeniyle teyzenizin bekar kızının aylığı artmaz, buna mukabil aylığına ortak olduğu tek başına yetim aylığı alan teyzenizin aylığında düşme meydana gelir.
Soru: 01.01.1965 doğ. 05.01.1989 yılında devlet memuru olarak işe başladım. 30 Kasım 2007-30 Temmuz 2008 tarihleri arasında askerliğimi yaptım. Hangi tarihte emekli olabilirim? Veli DUYAN
Cevap: 23.05.2002 tarihine kadar 25 yılı doldurmanıza kalan süre itibariyle Emekli Sandığı'ndan emeklilik bakımından 51 yaşına tabisiniz. Emekli aylığınızın bağlanacağı 01.01.2016 tarihine kadar göreve devam edecekseniz askerliği borçlanmanıza gerek bulunmaz.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 11.08.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.