BASINDAN YAZILAR
Merkez Bankası Başkanı: Gidişat çok iyi, Başbakan'ın açıklaması ile rahatladım - MuhasebeTR

Merkez Bankası Başkanı: Gidişat çok iyi, Başbakan'ın açıklaması ile rahatladım

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Kriz bu defa teğet bile geçmeyecek." açıklamasına bir destek de Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan'ın ekonomiyle ilgili görüşlerinin olumlu olduğunu ve kendisini de rahatlattığını ifade etti.

"Türkiye'de gidişat çok iyi. Yatırımlar toparlanmış vaziyette. Ekonomide aşırı ısınma yok." diyen Merkez Bankası Başkanı, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerden ayrışacak kapasitede olduğunu vurguladı.

Yurtdışındaki problemlerin çözülebileceğini dile getiren Başçı, ABD'deki borçlanma limiti artışına ilişkin sorunun aşılabileceğini düşünüyor. Avrupa'daki problemin daha büyük olduğuna dikkat çeken Başçı, "Türkiye'deki durum çok iyi. Ama içinde bulunduğumuz dünya risklerle karşı karşıya. Şöyle bir avantajımız var, dengeleyici yönde politikalar uygulayabiliyoruz." diye konuştu. Avrupa ile ilgili kötü bir haber geldiğinde bunun Türkiye'de para politikasıyla ilgili iyi haber olabileceğini aktaran Başçı, pazartesi gününden beri Avrupa ile ilgili kötü haber gelmesine rağmen Türkiye'ye yansımadığını kaydetti.

Yılın üçüncü enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Başçı, küresel gelişmelerin yılın ikinci çeyreğinde risk iştahını azaltarak Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkilediğini anlattı. Günlük döviz ihalelerinde alım yapılacak tutarı mayıs ve haziran aylarında azalttıklarını hatırlatan Başçı, bu haftanın başında ise ihalelere ara verdiklerini aktardı. Başçı, BDDK'nın aldığı tedbirlerle maliye politikasındaki sıkı duruşun iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunduğunu kaydetti. Başçı, "IMF'nin gelecek yıl için Türkiye'ye yönelik 2,5'luk büyüme tahmini, size ne kadar makul geliyor?'' şeklindeki soruya büyümenin Fon'un öngörüsünden yüksek olacağı mesajı ile cevap verdi. Başçı, "Göreceksiniz bizim tahminlerimiz oldukça farklı olacak IMF'nin verdiği tahminlerden. Genellikle bizim tahminlerimiz daha doğruya yakın çıkıyor. IMF tabii çok da işin içinde değil. Bizim tahminlerimiz biraz daha iyi çıkıyor.'' dedi.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6,9

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmininde değişikliğe gitmedi. Başkan Başçı, 2011 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere 5,9 ile 7,9 arasında olacağını söyledi. 2012 sonunda enflasyonun orta noktasının yüzde 5,2 olmasını tahmin ettiklerini ifade etti. Tahminleri üretirken petrol fiyatlarına ilişkin varsayımı 115 dolar olarak koruduklarını belirterek 2011 sonunda gıda enflasyon varsayımını yüzde 7,5 düzeyinde tuttuklarını kaydetti. Merkez Bankası tahminleri oluştururken maliye politikasının sıklaştırılmasının yanı sıra kredi büyümesinin yüzde 25 düzeyine indiği varsayımının yanı sıra faizleri yıl sonuna kadar da sabit olarak esas aldı.

Yıl sonu için enflasyon tahminlerinin yüzde 5,5 olan hedefin üzerinde olduğuna dikkat çeken Başçı, bunun sebebinin, 2010 yılının sonlarından bugüne ithalat fiyatlarında süregelen artışlar olduğunu ifade etti. Dövizin ateşini dindirmek amacıyla Merkez Bankası'na yapılan "Faizleri artır" baskısına Başçı'dan yeşil ışık gelmedi. Faiz artışında şu an ihtimalin 3 ay önceye göre azaldığını söyleyen Başçı, ilave faiz artışı ihtiyacı görmediklerini ifade ederek faizi bir araç olarak mutlaka bulundurmaları gerektiğinin altını çizdi. Kamu işçisine verilen yüzde 3+3 zammın enflasyon hedefi ile uyumlu olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2,5 milyon memura verilecek zam konusunda ise "Enflasyonun üzerinde bir miktar refah payı normal karşılanmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Paranın patronu konuştu, dövizin tansiyonu düştü

Merkez Bakası Başkanı Erdem Başçı'nın TL'de daha fazla değer kaybı görülmesinin enflasyonu olumsuz etkileyeceği ve bunu engellemek için ellerinde enstrümanlar olduğunu söylemesi dövizde tansiyonu azalttı. 1,73 lirayı aşan dolar 1,67 liranın altına, 2,49 lirayı gören Euro ise 2,4 seviyesinin altına indi. Borsa ise yüzde 2,21 artışla 62 bin 530 puana yükseldi. Başçı, kur seviyesine ilişkin soruya "Hiç kimse Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğunu iddia edemez. TL üzerinde ilave bir değerleme baskısı kesinlikle şu anda yok. Bizim benzediğimiz ülkelere göre Türk Lirası, yüzde 20'nin üzerinde nispeten daha az değerli durumda. TL'nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı yaptığını düşünüyoruz.'' cevabını verdi.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, kurlarda yaşanan gelişmeyle ilgili, "Satış tarafında yabancılar ağırlıklı görünüyor. Başçı'nın TL'de daha fazla değer kaybı görülmesinin enflasyonu olumsuz etkileyeceği ve bunu engellemek için ellerinde enstrümanlar olduğunu söylemesi piyasada MB'nin kurlarda daha fazla artışa izin vermeyeceği şeklinde yorumlanıyor. Ancak Başçı'nın faiz artırım ihtimalinin azaldığını belirtmesi yine TL açısından olumsuz olmaya devam edecektir. TL'de bu şartlar altında kalıcı bir değer kazancı beklemiyoruz." dedi.

Vatandaş güle güle harcasın

Tüketiciye parasını 'harcama' veya 'harcamama' tavsiyesinde bulunmayacağını dile getiren MB Başkanı Başçı, işsizlikteki düşüşle birlikte vatandaşın gelir elde etmeye başladığını söyledi. Bu gelir için "Güle güle, gönül rahatlığıyla harcanabilir." değerlendirmesinde bulunan Başçı, kastedilen tedbirlerin bankacılık sektörü ile ilgili olduğunu kaydetti. Vatandaşın israftan kaçınması gerektiğini de aktardı. Yüzde 25'lik kredi büyüme hedefi için yüzde 7 kredi marjı kaldığını hatırlatan Başçı, bu oranın işadamlarına kullandırılabileceğini ifade etti. Başçı, hane halkının döviz varlığının olduğunu, ancak döviz borcunun bulunmadığını kaydetti. Döviz pozisyonu sıkıntısı olmadığının altını çizen Başçı, "İşadamlarımız da kendi risklerini biliyorlar. Döviz geliri olan dövizle borçlanabilir. Reel sektörde sıkıntı yok. Açık pozisyondan kastımız bilançolarla ilgiliydi. Türkiye'de dalgalanma korkusu yok. Çok büyük dalgalanma için de yer yok." diye konuştu.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 29.07.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM