24 Kasım öğretmenler günü idi, ama aslında bir başka açıdan da tarihi bir gündü. Ama, nedense basında yeterince yer almadı. Geçen hafta ülkemiz sosyal güvenliğinde önemli dönüm noktalarından birisi yaşandı. "Tek çatı" olarak adlandırılan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 1. olağanüstü genel kurulu yapıldı. Böylece, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tüzel kişilikleri sona erdi.
24.11.2006 günü gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Genel Kurulu ile SGK Yönetim Kurulu'nun seçimle gelen üyeleri belli oldu. Seçimler sonucunda,
1- İşveren sendikalarını temsilen Sadık Oğuz (Yedeği: Tandoğan Tokgöz)
2- İşçi sendikalarını temsilen Fikret BARIN (Yedeği: Bedrettin Kaykaç)
3- Kurumdan aylık ve gelir alanları temsilen Kazım Ergün (Yedeği: Gazi Aykırı)
4- Kamu görevlileri sendikalarını temsilen Hasan Hayır (Yedeği: Yusuf Yazgan)
5- Kendi nam ve hesabına çalışanları temsilen Selahattin Biçer (Yedeği: Necat Avcı)
yönetim kurulu üyeliklerine seçildiler.
Sosyal güvenlikte yeni bir dönem başlıyor. Herkese eşit sosyal güvenlik ve sağlık hakkı için Sosyal Güvenlik Kurumu yönetimine büyük bir görev düşüyor.
Gemiadamına çalışma belgesi verilmesi
Gemiadamlarının iş sözleşmesinin feshi halinde çalışma belgesi verilmesi, gerekli koşulların bulunması halinde ihbar ve/veya kıdem tazminatı verilmesi, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi, ibraname alınması, gemiadamına ait eşya ve belgelerin iade edilmesi, gemiadamının işverene ait eşya, malzeme, araç, gereç ve belgeleri, iş güvenliği aletlerini ve iş elbiselerini iade etmesi, İş-Kur'a işten ayrılma bildirgesi verilmesi, aylık prim ve hizmet belgesinde çıkış tarihi ve nedeninin belirtilmesi ve Ek-2 İşçi Çıkış Bildirim Formu düzenlenmesi gerekmektedir.
Deniz İş Kanunu'nun 12. maddesine göre, işinden ayrılan gemiadamına işveren veya işveren vekili tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilecektir. Bu belgeye gemiadamı isterse, kendisinin durumu, davranışları ve çalışmasının ne yolda olduğu da ayrıca yazılacaktır. İşveren veya işveren vekilinin belgedeki imzası, gemiadamı dilerse bağlama limanındaki liman reisliği tarafından onaylanır. Kamu hizmeti gören idarelere yahut kamu yararına yardımcı derneklere bağlı gemilerden çıkan gemiadamının aldığı belgeler hakkında yukarıdaki onay hükmü uygulanmaz.
İşveren veya işveren vekili, gemiadamının istediği belgeyi vermemekte direnirse veyahut belgeye gemiadamı için doğru olmayan yazılar yazarsa, gemiadamının yahut yeni işine girdiği işverenin isteği üzerine, bağlama limanındaki liman reisliğince yapılacak inceleme sonucunu gösteren bir belge gemiadamına veya yeni işverene verilir. Liman reisliği tarafından yapılacak inceleme bir haftada bitirilir.
Kamu hizmeti gören idarelere bağlı gemilerden çıkan gemiadamına belge verilmek istenmez veyahut belgeye doğru olmayan yazılar yazılırsa, gerekli incelemenin yapılması için bu gemilerin bağlı oldukları makamlara başvurulur. Belgenin vaktinde verilmemesi veyahut belgede doğru olmayan yazılar bulunmasından zarar gören gemiadamı veyahut gemiadamını işe alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir. Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.
Aynı kanunun 50. maddesinin (c) fıkrasına göre, 12. madde gereğince işinden ayrılan gemiadamına çalışma belgesi vermeyen, işveren veya işveren vekili hakkında, 2006 yılında beş işçiye kadar (beş işçi dahil) işçi çalıştıran işveren veya vekili 1.567.-YTL, daha fazla işçi çalıştıranlara 3.136-YTL idarî para cezası verilir. Bu miktarlar her yıl Vergi Usul Kanunu'nun 298. maddesi gereğince belirlenen yeniden değerleme oranında artmaktadır. Eylemin tekrarı halinde belirtilen bu cezalar iki katı olarak uygulanacaktır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 29.11.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.