Soru: Sadettin Bey, daha önceki yazılarınızdan birinde hizmet borçlanması yapmış olanların, isterlerse ödedikleri parayı SGK'dan geri alabileceklerini yazmıştınız.
Ben de askerlik borçlanması yaptım ve parasını ödedim. Ancak daha sonra anlaşıldı ki, borçlanma yapmamın emeklilik yaşıma bir etkisi yokmuş. Şimdi ben bu parayı geri alabilecek miyim? Nedim Başçı
Cevap: Nedim Bey, sizin de takip ettiğiniz üzere geçtiğimiz ay Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde çok önemli bir değişiklik yapıldı. Yönetmeliğin 66. Maddesi'ne eklenen cümle aynen şöyle; "5510 Sayılı Kanun'un 41'inci Maddesi'ne göre yapılan borçlanmalarda aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde bir defaya mahsus olmak üzere iade edilir." Bu hükümden yararlanabilmeniz için;
· Hizmet borçlanmasını 5510 Sayılı Kanun'a göre (1 Ekim 2008 ve sonrasında) yapmış olmanız,
· Borçlanma tutarını SGK'ya ödemiş olmanız
· Borçlanma sonrası aylık bağlanmamış olması gerekiyor.
Eğer askerlik borçlanmanızı 1 Ekim 2008 ve sonrasında yani 5510 Sayılı Kanun'a göre yapmışsanız ve henüz aylık bağlanmamışsa, siz de borçlanma bedelini geri alabilirsiniz. Daha sonra isterseniz yeniden borçlanma talebinde bulunabilirsiniz. Ancak unutmayın ki para iadesi hakkını sadece bir kez kullanabilirsiniz.
Yurtdışı hizmet borçlanmalarında uygulanan para iadesi, askerlik ve doğum gibi borçlanmalar için yeni getirildi. Böylece yanlış borçlanma kararı veren veya gerekmediği halde borçlanma yapanlar için bir defalık vazgeçme şansı doğmuş oldu.
İkramiye için dava gerekiyor
Soru: Sadettin Bey, son günlerde bir süre memuriyet yapmış olanların ikramiyelerini alabilecekleri yönünde haberler duyuyoruz. Ben de 1988-2001 yılları arasında devlet memuru olarak görev yaptım ve istifa ettim. Şu an SSK emeklisiyim ve memuriyet süreme ait ikramiyemi almadım. İkramiye için hangi yolu izlemem gerekiyor? Zekeriya Ekinci
Cevap: Değerli okurum, sizin durumunuzdaki eski memurlara ikramiye ödenmesine engel olan yasal düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iki defa iptal edildi. İkinci iptal kararı 9 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Şu an sizin gibi bir süre memur olarak görev yapıp, SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olanlara ikramiye ödenmesine engel bir düzenleme kalmadı. Hatta 2829 Sayılı Kanun'un 12. Maddesi ödeme yapılmasını emrediyor. Önce SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı'na dilekçe vererek ikramiyenizi talep edeceksiniz. Ödenmemesi halindeyse idare mahkemesinde dava açacaksınız.
SGK, başkanını bekliyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki değişimle birlikte, SGK yönetiminin de değişeceği beklentisi yükseldi. Başbakanlık kulislerinde, Sayın Başbakan'ın SGK'ya özel önem verdiği ve yönetimin oluşmasına bizzat müdahil olacağı konuşuluyor. Hatta başkanlık için Fatih Acar ve Mustafa Kuruca isimlerinin Başbakan'ın masasında bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Fatih Acar zaten şu an SGK Başkanlığı'na vekalet ediyor. Acar, daha önce de sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girdiği dönemde kurumun başındaydı ve kritik süreci çok iyi yönetmişti. Mustafa Kuruca ise halen İstanbul SGK'nın başında ve o da İstanbul gibi bir ilde rüştünü ispat etmiş durumda.
Her iki isim de SGK'yı tanıyan ve kurumda kaybolan çalışma barışını yeniden tesis edebilecek ve hatta bir arada çalışabilecek isimler. Dileğimiz, SGK ve Türkiye için en iyisi olsun.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 25.07.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.