BASINDAN YAZILAR
Çelik'ten 20 yılın ilki / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Çelik'ten 20 yılın ilki / Sadettin Orhan

Yeni kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev alan Sayın Faruk Çelik'i yoğun bir gündemin beklediğini daha önce yazmıştık.

İlk on günde çok önemli sorunlara el atan Çelik, yoğun gündeme hazırlıklı geldiğinin de işaretini vermiş oldu. Çelik bir yandan üçlü danışma konseyini bir araya getirirken bir yandan da Türk-İş'le 2011 kamu toplu iş sözleşmesine imza attı.

Son yirmi yıldır hiçbir toplu iş sözleşmesi, Başbakan araya girmeksizin imzalanmamıştı. Yirmi yıldan sonra bu sene ilk kez, konu Başbakan'a intikal etmeden kavgasız/gürültüsüz çözülmüş oldu.

Diğer taraftan Sayın Çelik'in sendikalar için ülke barajında SGK kayıtlarının esas alınmasına dair düzenlemeyi 6 ay daha erteletmesi, sorunların çözümünde sendikalarla diyalog içinde olunacağının da işaretini vermiş oldu. Zira bu düzenleme ertelenmeseydi, pek çok sendika %10'luk ülke barajının altında kalacak ve toplu sözleşme hakkını kaybedecekti.

Yine göreve gelir gelmez Üçlü Danışma Kurulu'nu (işçi, işveren, devlet) toplaması, Faruk Çelik'in uzlaşma niyetinin somut bir göstergesi oldu. Daha önce diyalog eksikliğinden yakınan sendikalar için, sorunların çözümünde Sayın Çelik iyi bir muhatap denilebilir.

Emekliliği evde bekleyebilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 1 Kasım 1991 tarihi itibari ile devlet memuru olarak işe başladım. 20 hizmet yılım dolduğunda işten çıkıp emeklilik yaşımı dışarıda beklemek istiyorum. Fakat son çıkan kanunlara göre 48 yaşımı doldurmadan çıkarsam emekli maaşı ve ikramiyemi talep edemeyeceğimi söylediler. 8 sene daha mutlaka çalışmam mı gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Zeynep Dülger

Cevap: Zeynep Hanım, son çıkan kanunlarda 48 yaşınıza kadar bekleyeceksiniz şeklinde bir düzenleme bulunmuyor. 20 yılı doldurduktan sonra istediğiniz zaman işten ayrılabilir ve emeklilik için yaşı bekleyebilirsiniz. Yaşınızı da doldurduğunuzda, hem aylığınız bağlanır hem de ikramiyenizi alırsınız.

Dosya tescil ettirin

Soru: İhaleli olmayan özel bir sektöre yemek hizmeti vermekteyim. Karşılıklı yapılan sözleşmemizde, "çalıştırılacak personel firmanın bünyesinden karşılanacaktır" yazılı. Bu nedenle çalıştırdığımız işçileri firmaya ait olan sigorta sicil numaralı dosyadan gösterdik, yani ihaleli işler gibi ayrı bir sicil numarası almadık. Muhasebecimiz bu şekilde olabileceğini söyledi. Siz bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. M. Turfanda

Cevap: Değerli okurum, yaptığınız uygulamanın iş ve sosyal güvenlik mevzuatı bakımından bazı sakıncaları olabilir. Örneğin şirket olarak SGK tarafından asgari işçilik incelemesine alınmanız halinde, başka bir işyeri dosyasından bildirdiğiniz çalışanlarınız, işçilik bildirimi hesabında dikkate alınmayacaktır. Bu da şirket olarak SGK'ya ilave prim ödemenizi gerektirir. Bu konuda en doğru uygulama, hizmet verdiğiniz firmanın işyeri dosyası üzerinden bir aracı (alt işveren) dosyası açtırmak ve sözleşme kapsamında çalıştırdığınız kişileri bu aracı dosyasından bildirmek olacaktır ya da bu iş için geçici bir dosya açtırıp, işin devamı süresince bu dosyadan bildirim yapabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.07.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM