BASINDAN YAZILAR
Psikolojik tacize uğrayan ne yapmalı? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Psikolojik tacize uğrayan ne yapmalı? / Ali Şerbetçi

2009 yılından beri psikolojik mobinge maruz kalmaktayım. İşyerinde müdür, birim şefleri ile birlikte öğlen yemeği yedi ve beni çağırmadı. Halbuki ben de birim şefiyim. Çalışanlar karşısında beni küçük düşürmeye çalışıyorlar. Mesaiye 10 dakika geç kalınca, pazartesi toplantılarında fırça yiyorum. Sürekli bir psikololik yıldırma içerisinde bulunulmaya devam edilmekte. Tazminat alıp işten ayrılabilir miyim?
İş Kanunu'na göre, sadece cinsel taciz nedeniyle iş sözleşmesini fesh eden işçilere kıdem tazminatı ödeneceğine ilişkin hüküm bulunmakla birlikte, psikolojik tacizle ilgili olarak bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ancak son dönemde Yargıtay verdiği kararlarda, psikolojik taciz nedeniyle işçinin iş sözleşmesini fesh etmesi halinde tazminata hükmetmektedir. Bunun için iş sözleşmenizi psikolojik taciz nedeniyle feshedip tazminatınızı talep edebilirsiniz. Tazminatınız ödenmez ise iş mahkemesine dava açabilirsiniz.

Çalıştığım firmada 10 yıldan beridir temizlik işleri özel bir temizlik firmasına ihale ediliyor. Çalışan işçiler sürekli olarak aynı kalıyor. Her ne kadar hemen hemen her yıl ihaleyi alan firma değişse de işçiler değişmiyor. Bu durumda izin haklarım nelerdir? 10 yıllık süre mi göz önüne alınacak ya da her yıl ayrı ayrı taşeronlara verilen süre mi göz önüne alınacak? Y.Y.
Diğer işçiler gibi sizin de yıllık ücretli izin hakkınız bulunmaktadır. Aralıksız çalıştığınız ve değişik firmalara bağlı olsa da aynı işyerinde çalışmanızı sürdürdüğünüz için Yargıtay kararlarına göre toplam kıdeminize göre yıllık izin hakkına sahip bulunmaktasınız.

Bir grafik firmasında çalışmaktayım. 10 ay gibi bir süredir fazla mesai ücretleri ödenmiyor. Bu konuda ne yapmam lazım? Mert Ç.
İşyerinde ödenmeyen fazla mesaileriniz için iş mahkemesine dava açabileceğiniz gibi, BİMER, Alo 170 veya Çalışma Bakanlığı'na vereceğiniz şikayet dilekçesi ile müracaat ederek işyerinde konuyla ilgili inceleme yapılmasını talep edebilirsiniz.

Ne Zaman Emekli Olurum?
1966 doğumluyum. 1990'dan itibaren sigortalı çalışıyorum. 2279 gün primim var. 45 yaşımdan 4 ay aldım. Askerlikten sonra SSK'lı oldum. Askere gidiş tarihim 15.03.1987. Ne zaman emekli olabilirim? Vahap YILDIZ
SSK girişinize göre 25 yıl, 52 yaş, 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerlik borçlanması yapıp öderseniz 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabi olursunuz. 18 aylık askerlik borçlanması ve toplam hizmetlerinizle beraber 7 yıl 4 ay daha prim ödemeniz halinde prim gün sayınız tamamlanacak. Bu durumda prim gün sayınızı tamamlayınca emekli olursunuz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 20.07.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM