Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 660 000 kişinin hiç vergi kaydı olmadığını açıkladı.
Maliye Bakanı haziran ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısında "Belli bir miktarda kazanç elde edip hiç 74 milyonun kamu harcamalarına katkıda bulunmayan kesimleri biz bu dönemde sistem içine almaya çalışacağız. Bu sene daha önce kapımızı çalmamış 660 bin kişinin kapısını biz çalmış olacağız" dedi.
Bugüne kadar vergi dairesine selam vermemişler!
Bugüne kadar vergi dairesine selam vermeyip borçlu çıkmayanlar var. Zaman içerisinde ödemedikleri vergi yanlarına kâr kaldı. Bu kişiler son olarak Torba Kanun'dan da faydalandılarsa geçmişe yönelik Maliye'nin yapacağı fazla bir şey de yok. Gerçek kişiler Gelir Vergisi Kanunu'na göre yıl içerisinde elde ettikleri gelirleri üzerinden Gelir Vergisi öder. Verginin kişi tarafından beyan edilmesi dışında tevkifat yani kesinti yoluyla da vergisinin ödeneceği gelir unsurları var. Bunların dışında ayrıca Gelir Vergisi Kanunu'nda vergiden muaf olan veya vergiden istisna edilmiş kazanç unsurları da var. Bakanın açıkladığı 660 000 kişi muhtemelen Gelir Vergisi Beyannamesi vermesi ve vergi dairesine mükellefiyet kaydı yapması gereken kişiler.
Kim bunlar?
Bu kişilerin ticari kazanç ve serbest meslek kazanç sahibi olmaları olasılığı düşük. Çünkü böyle bir faaliyette bulunmak için öncelikle vergi dairesine mükellefiyet tesis ettirmek gerekir. Dolayısıyla bu 660 000 kişiyi ticari kazanç ile serbest meslek kazancı elde edenler dışında aramak lazım.
Gelir Vergisi Kanunu'nda vergiye tabi kazançlar aşağıdaki gibi:
- Ticari kazanç
- Zirai kazanç
- Ücretler
- Serbest meslek kazancı
- Gayrimenkul sermaye iradı
- Menkul sermaye iradı
- Sair kazanç ve iradlar
Gelirlerin önemli bir kısmı beyan usulü ile yapılırken bir kısmı tevfikat yani kesinti yöntemi ile yapılmakta. Ücret gelirleri, menkul sermaye iradları ve zirai kazançlar genelde belli şartlarda tevkifat yani kesinti yöntemi ile vergisi ödenen gelirlerdir. Yani bu geliri elde edenler genelde vergi dairesine Gelir Vergisi Beyannamesi verip vergi ödemek yerine bu tür kazanç elde edenlerden mal ve hizmet alımı yapanlar tevkifat yöntemi ile vergilerini öderler. Bu nedenle bu kişilerin doğrudan vergi dairelerinin kapısını çalmalarını gerektirecek bir durumları yok.
Gelir Vergisi Kanunu'nda genel olarak vergiye tabi olması gerekirken kazancı vergiden müstesna tutulmuş kazançlar var. Yoğun olarak menkul sermaye iradlarında yoğunlaşan istisnaların kalkması durumunda sisteme vergi ödeyen yeni mükellefler girebilir. Ancak Maliye Bakanı'nın açıklamasından verginin tabana yayılması ve hiç beyanname vermeyen kişileri anlamak gerekir. Bu kişiler tahminimiz yoğun bir şekilde gayrimenkul sermaye iradı elde edenler ile sair kazanç ve irad elde edenler.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.07.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.