Çok uzun yıllardır gündemde olan, Maliye Bakanlığındaki denetim hizmetlerinin birleştirilmesi düzenlemesi hayata geçirildi. Yapılan düzenlemeyle; Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı ve Gelirler Kontrolörü ile Vergi Denetmeni kadrolarında bulunanlar "Vergi Müfettişi" adlı kadro altında birleştirildi. Bu yeni unvanın ek göstergesi 3600, makam tazminatı 2000 olarak belirlenmiştir. Birleştirme sırasında vergi denetmeni kadrolarında bulunanlar için ayrıksı bir düzenleme yapılmış ve vergi denetmenlerinin "Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı"nda görevlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu durum ise ek ödemede maaş farklılığı oluşturmuştur.
KURULAN YENİ BİRİM ve GRUP BAŞKANLIKLARI
178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 20. maddesi "Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı" olarak değiştirilmiştir. Yine bu maddede yapılan düzenlemeyle bu Başkanlığın, aşağıdaki grup başkanlıklarından oluşacağı hükme bağlanmıştır.
a) Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı.
b) Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı.
c) Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı.
ç) Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı.
Bu düzenleme çok önemlidir. Zira ilk defa Vergi Müfettiş Yardımcılığına atananlardan giriş sınavındaki başarı sırasına göre en başarılı yüzde yirmisi üç aylık ayrı bir eğitime tabi tutulacak ve bunlar b, c ve ç bentlerindeki grup başkanlığına, diğerleri ise a bendindeki grup başkanlığına atanacaktır. Yine a bendinde yer alan grup başkanlığında görevlendirilenler ile diğer bentlerde yer alan grup başkanlığında görevlendirilenlerin ek ödemesinde yüzde 100'e yakın bir fark oluşacaktır. Bunun detayları aşağıda yer alacaktır.
BİRLEŞTİRİLEN UNVANLAR
Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte Maliye Başmüfettişi, Baş Hesap Uzmanı ve Gelirler Başkontrolörü kadrolarında bulunanlar Vergi Başmüfettişi kadrolarına; Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı ve Gelirler Kontrolörü ile Vergi Denetmeni kadrolarında bulunanlar Vergi Müfettişi kadrolarına; Maliye Müfettiş Yardımcısı, Hesap Uzman Yardımcısı ve Stajyer Gelirler Kontrolörü ile Vergi Denetmen Yardımcısı kadrolarında bulunanlar Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrolarına halen bulundukları kadro dereceleriyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır.
VERGİ DENETMENLERİ A BENDİNDEKİ GRUP BAŞKANLIĞINDA GÖREVLENDİRİLECEK
Vergi Müfettişliğine atanmış sayılanlardan bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla; (10/7/2011 tarihi itibariyle)
a) Vergi Denetmeni ve Vergi Denetmen Yardımcısı kadrolarında bulunanlar yukarıda yer verilen (a) bendindeki Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığında,
b) Maliye Başmüfettişi, Maliye Müfettişi, Baş Hesap Uzmanı, Hesap Uzmanı, Gelirler Başkontrolörü ve Gelirler Kontrolörü ile bunların yardımcılarına (stajyerler dahil) ilişkin kadrolarda bulunanlar 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen grup başkanlıklarında,
görevlendirilir.
2012'DEN SONRA PERFORMANS SİSTEMİNE GEÇİLECEK
178 sayılı KHK'ya eklenen ek maddeler şu şekildedir:
"Performans değerlendirme sistemi, Vergi Müfettişlerinin mesleki yeterlik ve yetkinliklerinin objektif, nesnel ve mukayeseli bir şekilde değerlendirilmesi için görev yaptıkları süre içindeki sınavlarda elde ettikleri başarı derecesi, grup başkanlarının Vergi Müfettişlerinin iş performansına ilişkin değerlendirmeleri, düzenledikleri vergi inceleme raporları hakkında rapor değerlendirme komisyonları tarafından yapılan değerlendirmeler, düzenledikleri diğer inceleme, araştırma, görüş, denetim ve soruşturma raporları hakkında yapılan değerlendirmeler, lisansüstü eğitim düzeyleri ve benzeri kriterler esas alınarak oluşturulur. Vergi Müfettişlerinin performans değerlendirmesi takvim yılı itibarıyla yapılır."
"Başkanlığın görev, yetki ve sorumlulukları, grup başkanlıklarının görev alanları, performans değerlendirme sisteminin oluşturulması ve yönetimi ile Vergi Müfettişlerinin görev, yetki ve sorumlulukları, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yeterlikleri, yükselmeleri, grup başkanlıklarında görevlendirilmeleri ve yer değiştirme usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir."
Konuya ilişkin geçici madde ise şu şekildedir:
"Ek 29 uncu maddede öngörülen performans değerlendirme sisteminin uygulanmasına 1/1/2012 tarihinden itibaren başlanır."
Bu hükümlere göre vergi müfettişi kadrolarına atanacaklara performans sistemi getirilecek olup, bu sistem 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanacaktır.
DAHA ÖNCE BU UNVANLARDA BULUNANLARIN DURUMU
Yapılan düzenleme hali hazırda görev yapan maliye müfettişi, hesap uzmanı, gelirler kontrolorü ve vergi denetmenlerine yöneliktir. Ancak bu unvanları ihraz edip de diğer kurumlara geçen personel de bulunmaktadır. KHK'da bu konuya ilişkin olarak yer alan geçici madde şu şekildedir:
"Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı, Gelirler Kontrolörü ve Vergi Denetmeni unvanını kazanmış olanlardan, bu unvanları kazandıktan sonra özel sektörde çalışmış olanlar hariç olmak üzere Bakanlık ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında yönetici kadrolarında bulunanlar Vergi Müfettişi kadrolarına atanabilir."
Bu maddeye göre, daha önce bu unvanları ihraz etmiş olup da sadece Bakanlık ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında yönetici kadrolarında bulunanlar Vergi Müfettişi kadrolarına atanabilir.
DEVLET GELİR POLİTİKA UZMANI
Devlet Gelir Politikaları Uzmanı adı altında yeni bir unvan daha ihdas edilmiştir. Bu unvanlara şuan için kimlerin atanabileceğine dair geçici madde şu şekildedir:
"GEÇİCİ MADDE 13 – Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünde çalışmakta olup Devlet Gelir Uzmanı ve Gelir Uzmanı kadrolarında bulunanlardan talep edenler, mesleğe özel yarışma sınavı ile girmiş ve yeterlik sınavıyla bulundukları kadrolara atanmış olmaları kaydıyla, kadro ve ihtiyaç durumuna göre 31/12/2011 tarihine kadar Devlet Gelir Politikaları Uzmanı olarak atanabilirler.
Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte aynı Genel Müdürlükte çalışmakta olup Devlet Gelir Uzman Yardımcısı ve Gelir Uzman Yardımcısı kadrolarında bulunanlardan Devlet Gelir Uzmanı ve Gelir Uzmanı kadrolarına 31/12/2011 tarihine kadar atananlar hakkında da birinci fıkra hükmü uygulanır.
Bu madde uyarınca atanabileceklerin sayısı kırkı geçemez.”
VERGİ MÜFETTİŞLERİNİN RAPORLARINA GETİRİLEN YENİ SİSTEM
İlgili madde şu şekildedir:
“Vergi Müfettişleri ile Vergi Müfettiş Yardımcıları tarafından düzenlenen vergi inceleme raporları, işleme konulmak üzere ilgili vergi dairesine tevdi edilmeden önce, meslekte on yılını tamamlamış en az üç Vergi Müfettişinden oluşturulacak rapor değerlendirme komisyonları tarafından vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilir. İncelemeyi yapanla komisyon arasında uyuşmazlık oluşması halinde uyuşmazlığa konu vergi inceleme raporları üst değerlendirme mercii olarak, Maliye Bakanlığınca belirlenen tutarları aşan tarhiyat önerisi içeren vergi inceleme raporları ise doğrudan, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde bir Başkan Yardımcısının başkanlığında dört grup başkanından oluşan beş kişilik merkezi rapor değerlendirme komisyonu tarafından vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilir. İncelemeyi yapanlar, bu komisyon tarafından yapılacak değerlendirmeye uygun olarak düzenleyecekleri vergi inceleme raporlarını işleme konulmak üzere bağlı oldukları birime tevdi ederler.”
EK ÖDEME
213 sayılı Vergi Usul Kanununun ek 13. maddesine eklenen madde şu şekildedir:
“6. En yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil);
a) Vergi Denetim Kurulu Başkan ve Yardımcılarına %200’ünü,
b) Vergi Müfettişi ve Yardımcılarından; görev yeri Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı olarak belirlenenlere %100’ünü, diğer grup başkanlıkları olarak belirlenenlere %200’ünü,
geçmemek üzere her ay ek ödeme yapılabilir.
Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcıları ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında Vergi Müfettişlerinden Grup Başkanı olarak görevlendirilenlere en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %50’sini geçmemek üzere ayrıca ek ödeme yapılabilir.
Söz konusu ek ödemelerin oranı ile esas ve usulleri; görev yapılan grup başkanlıkları, görev yapılan yer, kadro unvan ve derecesi gibi kriterler birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınarak Maliye Bakanı tarafından belirlenir. Bu ödemelerde 657 sayılı Kanunun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.”
Yukarıda yer alan ek ödeme, görev yeri Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı olarak belirlenenler açısından, diğer grup başkanlıklarında görevlendirilenlere göre, bugün itibariyle 612 liralık fark anlamına gelmektedir.
EK GÖSTERGE VE MAKAM TAZMİNATI
Vergi müfettişinin ek göstergesi 3600, makam tazminatı ise 2000 olarak belirlenmiştir. Bu kadroya atananlar açısından ek ödemede olduğu gibi bir farklılık oluşturulmamıştır.
(Kaynak: Memurlar.Net | 12.07.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.