Sosyal güvenlik kurumuna çalışanların gün ve kazanç bildiriminde esas olan 30 gün üzerinden gün ve kazanç bildirilmesidir. Eksik gün bildirimi denilen bu husus iş verenlerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisidir.
Bir ay 30 gün
Sosyal güvenlik uygulamasında bir ay 30 gündür. Örneğin 28 gün olan Şubat ayı da 31 gün olan başka bir ay da 30 gün olarak bildirilir. İstisnası yine eksik gün olayında söz konusu olmaktadır. Örneğin 28 gün olan Şubat ayında 2 gün istirahatli olan bir çalışan 28 gün bildirilecektir.
Eksik gün nedenleri
Çalışanın 30 günden az bildirilmesine neden olarak iş sözleşmesi, istirahat, gözaltına alınma, ücretsiz izin gibi hususlar gösterilebilir.
30 günün altında çalışıldığına ilişkin bildirimin belgeleri ertesi ayın 23’üne kadar Sosyal Güvenlik Kumruna verilmeli veya aynı güne kadar posta ile gönderilmelidir.
Posta ile göndermelerde adi postada Sosyal Güvenlik Kurumuna giriş tarihi verildiği tarih olarak alınacağından kayıtlı gönderi dediğimiz APS veya iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi daha doğru olacaktır.
Belge vermeyecek olanlar
Her ayın aylık prim ve hizmet belgesinde eksik günleri bildirilen sigortalıların eksik gün bildirimine konu olan günlerinin belgelenmesi ve bunların Ek-10 belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerektiğini belirtmiştik.
16.06.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile eksik gün bildiriminde bulunmayacak işverenler genişletilmiştir. Burada sayılan iş verenlerin aylık prim ve hizmet belgesinde eksik günleri ve nedenleri bildirmesi yeterli olacaktır.
Söz konusu değişiklikten sonra;
Genel bütçeye dahil dairelerin, özel bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, fonların, belediyelerin, il özel idarelerinin, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelerin, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşların, kamu iktisadi teşebbüslerinin ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarının, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşların işyerleri ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile 50 ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde belirtilmesi yeterli olacaktır.
Bu işyerleri için ayrıca eksik gün bildirim formu ile eki belgeler aranmayacaktır.
Burada sayılanlar özetle kamu kurum kuruluşları ile kamunun hissesi %50’den fazla olan kuruluşlar, kanunla kurulmuş meslek kuruluşları, bankalar gibi büyük kuruluşlar, toplu iş sözleşmesi olan yerler ile 50 ve üzeri sigortalı çalıştırılan iş yerleridir.
50 ve üzeri önemli
Bir ayda 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri de aylık prim ve hizmet belgesi dışında eksik gün bildirim formu vermeyeceklerdir.
50 kişi aylık olarak ve iş yeri bazında değerlendirilecektir. Örneğin bir iş yerinde bir ay 51 kişi çalışmış, ertesi ay 49 kişi çalışmış ve 30 günden az bildirimler varsa 51 kişinin çalıştığı ay için eksik gün bildirim formu istenilmeyecek, 49 kişinin çalıştığı ayda eksik günler varsa eksik gün bildirim formu istenilecektir.
İşyeri
Diğer önemli bir husus da bu sınırlamada iş yeri sınırlamamasıdır. Aynı iş verenin 3 iş yeri olduğunu ve iş yerlerinde sırasıyla 15, 15 ve 25 kişi çalıştırdığı varsayıldığında bu iş verenin iş yeri bazında çalıştırdığı işçi sayısı 50’nin altında olduğundan eksik gün bildirim formunu vermesi gerekecektir.
***
Bakanlıklarda Görev Değişimleri
Bakanlıklarda görev değişimleri yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev değişimi diğerlerine göre biraz daha farklıydı. Yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapacak olan Faruk Çelik bakanlıkta hem halef hem de selefti. İki yıl kadar önce bakanlığı devrettiği Ömer Dinçer’den bakanlığı tekrar devraldı. Basından izlediğimiz kadarıyla Ömer Dinçer’in Faruk Çelik’e bakanlığı devri davul zurnalarla kutlanıp karşılandı.
(Kaynak: Yeni Çağ | 11.07.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.