Prim borçlarını peşin ödemeyi seçip ödemeyenlerin 01.08.2011’e kadar ödeme imkânı var. Sosyal güvenlik prim borçlarını yeniden yapılandırıp ödemeye başlayan iş veren ve sigortalılar için “Yapılandırma hangi hallerde bozulur?”, “Yapılandırmada ödeme planı ihlal edilirse ne olur?” sorusu önem kazanmış durumda.
Peşin ödemeyi seçenlerin ödemeleri ile taksitle ödemeyi seçenlerin ilk taksit ödemelerinin Haziran sonuna kadar yapılması gerekiyordu.
Şimdi peşin ödemeyi seçip 30 Haziran sonuna kadar ödemeyi yapamayan iş veren ve sigortalıların yapılandırılmaları iptal olmadı.
Kanunun 19.1(a) maddesinde “Bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanılır.” ifadesi yer almaktadır. Buna göre taksitle ödemeyi seçenlere ödemediği taksitler için imkan verilirken peşin ödemeyi seçenlere de son ödeme tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödeme imkanı verilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarını peşin ödemeyi seçip ödeyemeyenlerin Temmuz sonuna kadar ödeme imkanları var. Ancak ödenecek tutara 6183 sayılı kanuna göre gecikme zammı eklenecektir.
Bağ-Kurluya teşvik var mı?
6111 sayılı yasa ile 4447 sayılı kanuna eklenen geçici 10. madde ile yeni bir teşvik uygulaması getirildiğini ve 01.03.2011 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğini belirtmiş yararlanmak için gerekli şartları da ayrıca saymıştık.
4447 sayılı kanunun geçici 10. maddesine göre “31/12/2015 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların; işe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve bu maddede belirtilen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla” sigortalıların iş veren primlerine ait tutarları işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır.
Sigortalılığı çakışanlar
Yine aynı yasal düzenleme içinde yer alan maddelere göre Bağ-Kur (4/b) ve SSK sigortalılığı (4/a) çakışanlar 01.03.2011 tarihinden itibaren SSK’lı sayılacak. Ortak olduğu iş yerinden ya da kendi iş yerinden SSK’lı bildirilmediği sürece Bağ-Kur kapsamı dışında tutulacak.
01.03.2011 tarihine kadar sadece Bağ-Kur sigortalılığı devam etmekte iken bu tarihten sonra SSK’lı olanlar yukarıda belirtmiş olduğumuz teşvik uygulamasından yararlanabilecekler.
Örneğin şirket ortağı bir kişi 01.06.2011 tarihinde şirket ortaklığını sonlandırıp Bağ-Kur kapsamından çıkar ve 02.06.2011 tarihinde SSK’lı (4/a’lı) bir işe girerse aynen diğer işsizler gibi söz konusu teşvikten yararlanabilecektir.
Genelgedeki açıklama
Sosyal Güvenlik Kurumunun 07.06.2011 tarihli 2011-45 sayılı konu ile ilgili genelgesinde de bu konu şu şekilde açıklanmıştır.
“5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılığı sona ermeden veya sona erdikten sonra hizmet akdine istinaden çalışmaya başlayan sigortalıların, işe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması halinde, anılan Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılığı 4447 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesinde öngörülen destekten yararlanılmasına engel teşkil etmemektedir.”
Yine aynı genelgedeki örneğe göre;
Şirket ortaklığı 20/1/2011 tarihinde sona eren (A) gerçek kişisinin 27/4/2011 tarihinde (B) Anonim şirketinde hizmet akdine istinaden çalışmaya başladığı varsayıldığında, anılan sigortalının 4447 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesinde öngörülen diğer şartlar ile birlikte işe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması kaydıyla işe alındığı tarihten önceki altı aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalı olduğu üzerinde durulmaksızın söz konusu teşvikten yararlanılabilecektir.
(Kaynak: Yeni Çağ | 04.07.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.