Torba yasa ile sosyal güvenlik uygulamalarına ters olarak getirilen düzenlemeyle işverenleri taksi sürücülerini SSK'dan çıkarmaya başladılar. Bundan böyle taksi sürücüleri primlerini kendi ceplerinden ödeyecekler ve iş kazası ve işsizlik sigortaları da olmayacak
23 yıllık taksi şoförüyüm. Bugüne kadar işverenlerim olan plaka sahipleri 2300 gün kadar prim ödemişler. Geçen sene ise SSK denetime başlayacak haberlerinden sonra bizi ayda 30 gün SSK'ya asgari ücretten bildirmeye başlamışlardı ama şimdi işten çıkışımı gösterdiler ve primlerimi kendim ödeyecekmişim. Bu nasıl iş anlamadım Ali Bey, haftada 6 gün 12 saat çalışıyorum eve ekmek zor götürüyorum bir de SSK primlerimi ödemem gerekiyormuş. İşçilerin primlerini işveren ödemez mi? Lütfen ismimi yayınlamayın, dayağa varıncaya kadar bir sürü sorun yaşarım. İsmi saklı
Aslında, eski 507 sayılı Esnaf Kanunu 21.06.2005 günü kaldırılıp yerine "5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu" getirilince plaka sahibi olmayan şehiriçi ulaşım araçlarının şoförlerinin SSK'lı yapılması ve primlerinin de işverenleri tarafından ödenmesi gerekiyordu. İşverenler SSK'lı yapmadı ama bu durumu gören İstanbul SGK İl Müdürü Mustafa Kuruca, 5510 sayılı yasayı tam olarak uygulamak üzere tüm plaka sahiplerine uyarı tebligatı gönderip, şoförlerinizi sigortalı yapın denetimlere başlayacağız dedi ve dediğini de yaptı. İstanbul'da 40 bine yakın şoför sigortasına kavuştu ve şoförlüğü de meslek olarak kabul etmeye başladı.
6111 sayılı Torba Kanun ile Hükümet plaka sahibi işverenler ile film-tiyatro-müzik yapımcılarına kıyak yaptı ve şoför ve sanatçılar yanınızda ayda 10 günden az çalışıyorsa işverenler prim ödemesin, SSK primlerini şoförler ve sanatçılar ödesin diye kanun çıkardı.
Bunu fırsat bilen işverenler de daha önce ayda 30 gün olarak SSK'ya bildirdikleri şoförleri şimdi işten çıkarmaya başladılar. Ertesinde de SGK'ya dilekçe verip şoförlerim-sanatçılarım yanımda ayda 10 günden az çalışıyor diye bildirimde bulunmaya başladılar.
Plaka sahibi ile sürücü arasında ayda 10 günden az çalışmayı içeren bir hizmet sözleşmesi yapılırsa bu kere plaka sahibi çalışan sürücüsü için SGK'ya tek kuruş prim ödemeyecek. Bütün primleri sürücü yani şoför ayda 18 gün üzerinden SGK'ya her ay gidip kendisi ödeyecek. 18 gün, 2012'de 19, 2013'te 20 gibi her yıl birer birer artarak 30'a ulaşacak.
BU İŞ MAHKEMELERDE BİTER
Plaka sahipleri ve yapımcılar emekli birisini veya memur olan birisini işe alırlar ve SGK'ya 10 günden az çalışıyor diye SGK'ya bildirirlerse 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılmayacaklar. Sigortalı sayılmayınca bu kişilerin 10 günden az çalışmaları için sosyal güvenlik destek primi de ödenmeyecek. Memur için prim ise ödenmeyecek.
Aslında ayda 10 günden çok çalıştığı halde işverenleri tarafından ayda 10 günden az çalışıyor diye SGK'ya bildirilen şoförler ve sanatçılar sırf işlerini kaybetmemek adına şimdilik ses çıkarmazlar ama ilerde bunu dava ederler. Ayrıca, direksiyon başında çalışırken kaza geçirip vefat edecek şoförün yakınları "Babamız ayda 10 günden çok çalışıyordu ama işveren 10 günden az bildirmiş" diye dava edip iş kazası parası istemezler mi? İsterler hem de mahkemede.
Şoförler ve sanatçılara 'iş kazası' uygulanmıyor
Bir fabrikada veya işyerinde çalışan şoför ve sanatçı bu işin yanında ayrıca ayda 10 günden az olacak şekilde araçlarda veya dizilerde çalışıyorsa, araçtan veya diziden sigortası da olmayacak.
Ayda 10 günden az çalıştıkları ihbar edilen sürücü ve sanatçılardan iş kazası meslek hastalığı primi alınmamaktadır. Yani, taksi sürücüsü veya dizi-film sanatçısı iş kazası geçirirse ölse bile ne kendisi ne de yakınları iş kazası uygulamasından yararlanamayacaklardır.
(Kaynak: Haber Türk | 29.06.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.