BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - En Son Şekliyle Tüm Vergi Kanunları - MuhasebeTR

Resul KURT - En Son Şekliyle Tüm Vergi Kanunları

Ülkemizde, en sık değişiklik yapılan alanlardan birisinin de vergi mevzuatı olduğu bilinmektedir. Özellikle son dönemde 5177, 5183,5217,5219,5226, 5228, 5234,5235, 5255,5281, 5335, 5345, 5350, 5398, 5436, 5454, 5458, 5473, 5479, 5493, 5520, 5527 ve 5535 sayılı yasalarla çok sayıda değişiklik yapıldı. Çıkarılan bu yasalar sonucunda, neredeyse uygulamacıların bile vergi mevzuatındaki değişiklikleri takip etmesi oldukça zorlaştı. Vergi uygulamaları konusundaki çalışmalarından dolayı birçok okurun yakından tanıdığı Eski Baş Hesap Uzmanı (Yeminli Mali Müşavir) Musa Örmeci; 5520, 5527, 5535 ve diğer yasalarla yapılan değişikliklerin de işlendiği "Tüm Vergi Kanunları" kitabının 7. baskısını yayınladı. Her yönüyle doğru, kapsamlı, güvenilir, pratik ve kullanışlı bir elaltı kitabı olan bu eser, Ekim 2006 tarihi itibarıyla güncellenmiştir.

Kitapta, vergi kanunlarında değişiklik yapan kanunlar aynen verilmek yerine değişiklik yapan kanunun her maddesinden, değiştirdiği kanun maddelerine yollamada bulunularak bir yandan değiştirilen ya da getirilen hükümlerin takibi sağlanmış, diğer yandan hükümlerin kitapta mükerrer olarak yer alması önlenmiştir.

Özellikle, yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirler, serbest muhasebeciler, muhasebe müdürleri, personel müdürleri, öğretim üyeleri, öğrenciler, avukatlar ve konuya ilgi duyan diğer tüm kullanıcılara tavsiye ettiğimiz bu kitapta, tam 95 vergi kanununun en son şeklini bulabileceksiniz. Kitapta ayrıca, kanun maddeleriyle ilgili tüm genel tebliğler, Bakanlar Kurulu kararları, tüzük ve yönetmelikler, değişiklikler ile değişiklilerin tek tek yürürlük ve geçerlilik tarihleri, yürürlükteki vergi ve stopaj oranları, kanun maddelerinin zaman aşımı süresi içindeki değişmeden önceki şekli gibi son derece güncel ve önemli bilgilere kolayca ulaşabileceksiniz.

Eski Baş Hesap Uzmanı Musa Örmeci tarafından büyük bir titizlik ve özveriyle hazırlanan ve 1104 sayfadan oluşan "Tüm Vergi Kanunları" elaltı kitabından edinmek isteyenler "Kavacık, Çavuşbaşı Caddesi İlker Yasin Apt. No:46 D:2 Beykoz/İstanbul" adresine bizzat başvurabilecekleri gibi 0 (216) 331 25 32 nolu telefondan istemde de bulunabilirler.

Yaşı bekleyen SSK'lının kıdem tazminatı

SSK sigortalısıyım ve prim gün sayısı itibarıyla emekliliğimi hak ettim, ancak yaş itibarıyla 2 yılım var. Emekliliğimle ilgili gün sayısını bu gün bitirdim. İşyerimden kıdem tazminatımı alarak çıkmak istiyorum. Bu durumda kıdem tazminatını almaya hak kazanır mıyım? Veli Yıldırım.

Kimlerin kıdem tazminatı alabileceği 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde tek tek sayılmıştır. Esasen kendi isteğiyle istifa ederek işten ayrılan bir işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ancak, bazı koşulları gerçekleştiren işçiler kendi istekleriyle işten ayrılmalarına rağmen bu durumda kıdem tazminatı alabilirler. Bunlardan birisi de, emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi ve prim gün sayısını doldurup, kademeli emeklilikten dolayı yaşını bekleyen sigortalılardır.

4447 sayılı yasa ile 1475 sayılı İş Kanunu'na eklenen bir hükümle, 506 sayılı kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi durumunda işçiler kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır.

Ancak, burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var, sadece gün sayısını ya da sadece sigortalılık süresini dolduranlar bu haktan yararlanamaz. Örneğin 14 yıllık sigortalı olup, 5000 gün prim ödeyen bir sigortalı emeklilik için gereken gün sayısını tamamlamış bile olsa, sigortalılık süresini doldurmadığı takdirde bu madde uyarınca kıdem tazminatı alamaz. Benzer şekilde, 25 yıldan beri sigortalı olup, emeklilik için gereken sigortalılık süresini tamamlamış ancak, sadece 2000 gün prim ödemesi olan bir sigortalı da gün sayısını tamamlamadığı için bu düzenleme uyarınca kıdem tazminatı alamaz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 24.11.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM