BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Vergi Hukuku Açısından Sahte Ve Yanıltıcı Belge - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Vergi Hukuku Açısından Sahte Ve Yanıltıcı Belge

Vergi Usul Yasası'nın "mükellefin ödevleri" başlığını taşıyan ikinci kitabının üçüncü kısmında "vesikalar" tanımlanmaktadır.

Vergi Usul Yasası'na göre kullanılan veya yasanın Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanılarak, kullanma mecburiyeti getirilen belgeler, zorunlu bilgileri taşıması halinde vergi mükelleflerinin üçüncü şahıslarla olan muamelelerini kanıtlamaktadır.

Bu bağlamda Vergi Usul Yasası hükümlerine göre kullanılan veya Maliye Bakanlığı'nca kullanılması öngörülen belgelerin en önemli özelliği vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi ve kullanılması mecburiyetinin bulunmasıdır.

Vergi Usul Yasası'nda yer alan düzenlemeler çerçevesinde kullanılması zorunlu kılınan belgeleri iki gruba ayırmak mümkündür. Şöyle ki;

. Birinci grupta yasada tanımı yapılan fatura, sevk irsaliyesi, perakende satış vesikaları, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, ücretlilere ait kayıt ve vesikalar, diğer evrak ve vesikalar olarak kabul edilen taşıma irsaliyeleri, yolcu listeleri, günlük müşteri listeleri yer almaktadır.

. İkinci grupta ise Maliye Bakanlığı tarafından kayıtları kanıtlayıcı belge olarak kabul edilen döviz alım ve satım belgeleri, bankalar tarafından düzenlenen belgeler, sigorta şirketleri ile acenteler tarafından düzenlenmesi öngörülen belgeler, sermaye piyasası ve aracı kurumlar tarafından düzenlenmesi zorunlu olan belgeler, ikrazatçılar tarafından düzenlenen belgeler, elektronik ortamda düzenlenen belgeler, ambar tesellüm fişleri, adisyonlar, reçeteler, standart yapı ruhsatları vardır.

Tüm bu belgeler gerek düzenleyenler ve gerekse kullananlar açısından mükellefler arasındaki ilişkiyi göstermekte ve daha doğrusu kanıtlamaktadır.

Vergi Usul Yasası'nın 353. maddesi uyarınca verilmesi ve alınması icab eden, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların herbirine, her bir belge için 2006 yılında 129.-YTL, 2007 yılında ise 139.-YTL'den az olmamak üzere özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Diğer yandan perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığı'nca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her bir belge için 2006 yılında 129.-YTL, 2007 yılında ise 139.-YTL özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Yukarıda da belirtildiği gibi söz konusu belgelerin düzenlenmesi, bulundurulmaması, alınmaması, verilmemesi halleri özel usulsüzlük cezasının kesilmesini gerektirmektedir.

Ancak bu belgelerin yanıltıcı nitelikte olması veyahut da sahte olarak tanımlanan belgelerden olması halinde, bu tür belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakında Vergi Usul Yasası'nın 359'uncu maddesinde yer alan hürriyeti bağlayacı cezalara hükmolunabilmektedir.

Gerçekte yasal tanımladan da anlaşılacağı üzere muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibarıyla gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belgedir.

Sahte belge ise gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir.

Bu tür belgeler, yani yanıltıcı ve/veya sahte belgelerin düzenlenmesi ve kullanılması halinde bu belgeleri düzenleyenler ve hem de kullananlar hakkında hürriyeti bağlayıcı ceza uygulanmaktadır.

Yanıltıcı ve sahte belge kavramı, Vergi Usul Yasası hükümlerine göre düzenlenmesi, kullanılması ve alınması ve/veya verilmesi zorunlu belgeleri kapsamaktadır.

Vergi Usul Yasası hükümleri çerçevesinde düzenlenmesi, kullanılması, alınması ve/veya verilmesi söz konusu olmayan belgelerin sahte veya yanıltıcı nitelikte olması halinde Vergi Usul Yasası'nın 359'uncu maddesinde yer alan cezalandırma ilkesi çerçevesinde olayın değerlendirilmesi mümkün değildir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 23.11.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM