Maliye Bakanlığı 2011 yılı Mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerini bir basın bildirisiyle kamuoyu ile paylaştı.
Rakamlar, seçim sürecinde mali disiplinden herhangi bir taviz verilmediğini, aylık bazda bütçe fazlası verilmeye devam edildiğini gösteriyor. İlk beş aylık gerçekleşmelerde de gidişatın son derece olumlu olduğu görülüyor. Beş aylık bütçe gerçekleşmelerine ilişkin özet tablo aşağıdaki gibi olmuştur;
Bütçe kalemi Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı % Gerçekleşme milyar TL
Merkezi yönetim bütçe giderleri 6,2 119,6
Faiz hariç bütçe giderleri 11.7 98,7
Merkezi yönetim bütçe gelirleri 16.4 119,4
Genel bütçe vergi gelirleri 20.8 100
Bu dönemde bütçe açığı sadece 233 milyon TL olmuş. Bunun anlamı, yılın ilk yarısında neredeyse denk bütçenin gerçekleşmesidir.
Faiz dışı fazla ise geçen yılın aynı dönemine göre %45 daha artarak 20.6 milyar
TL olarak gerçekleşmiştir.
Mayıs ayında faiz hariç harcamalara bakıldığında aylık bazda %19.8'lik bir artış olmuş görülse de bunda Köydes gibi bir defalık ödemelerin rolü olduğunu söyleyebiliriz. Aynı ayda vergi gelirlerinde meydana gelen 19.1'lik artış dikkate alındığında kümülatif olarak bunun bir sıkıntı yaratmadığını yukarıya aldığımız beş aylık tablo açık olarak göstermektedir. Bu yılki mayıs ayı daha ziyade itfaların denk geldiği bir ay olduğundan, faiz giderlerinde de geçen yılın aynı ayına göre önemli ölçüde artış olmasına rağmen kümülatif bazda faiz ödemelerinde azalış devam etmektedir.
Beş aylık dönemde vergi gelirlerindeki gerçekleşmelere bakıldığında, en önemli artış kalemi %42,7 ile ithalde alınan KDV'de olmuştur. İthal KDV'den sonraki en önemli artış kalemini ise %23,7 ile harçlar, %21 Damga Vergisi ve %18,3 ile Kurumlar Vergisi oluşturmaktadır.
Aylık bazda bakıldığında, yukarıda da belirttiğimiz gibi, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre vergi gelirlerinde %19,1'lik bir artış meydana gelmiştir. Elbette aylık bazda bütçe gelirleri içerisinde yeniden yapılandırma kanunundan kaynaklanan gelirler de yer almaktadır. Bu ayda dahilde alınan KDV'de %5,3 azalma olmuştur. Bu iç talebin artış hızında bir yavaşlama olduğunun göstergesidir. Aynı durum ithal KDV'de de görülmektedir. Mayıs ayında ithal KDV gerçekleşmesi bir önceki ayda oluşan rakamın %5 civarında altında kalmıştır. Geçen aylara göre değerlendirdiğimizde; ithalatın, sadece artış hızı yavaşlamakla kalmayıp, aynı zamanda bir azalış trendine girmiş olması en çok üzerinde durulan cari açık konusunda alınan tedbirlerin sonuçlarının alınmaya başlanıldığını göstermektedir.
Hep söylüyoruz cari açık konusunda paniğe kapılmadan, muhtelif lobilerin dolduruşuna gelmeden soğukkanlı hareket edilmesiyle hem ekonomideki büyüme hızı istikrarsız bir şekilde dalgalanmadan biraz azaltılacak hem de en önemli diğer konu olan istihdam olumsuz etkilenmeyecektir. Zaten açıklanan istihdam rakamları gidişatın bu yönüyle de olumlu olduğunu göstermektedir. Kısaca aracın hızı azaltılırken şoför soğukkanlı hareket ediyor, kazık fren şeklinde değil yolcuları sarsmayacak şekilde hafif dokunuşlarla hızı yavaşlatıyor. Zaten millet de şoförün bu tecrübe ve becerisine olan güvenini %50 oy oranıyla tekrar iktidara taşıyarak göstermiş oldu.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.06.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.