İş Kanunu ve ilgili mevzuatta, kadın işçileri koruyucu hükümler getirilmiştir. İşverenlerin, kadın-erkek işçiler arasında ayrım yapmaması; maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde kadınların çalıştırılmasının yasaklanması, kadın işçilerin gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın işçiler ise doğum tarihinden başlamak üzere altı ay süre ile gece postalarında çalıştırılamamaları; doğumdan önce sekiz (çoğul gebeliklerde on) ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları gibi koruyucu hükümler bulunmaktadır. Yine kadın işçilerin ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamamaları gerekmektedir. Ay hali günlerinin sayısı 5 gün olarak hesap edilecektir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilecektir. Ay halinin başlangıcı işçinin ihbar tarihidir.
Emekli Sandığı dul aylığı alanların Bağ-Kur’luluğu
Kürşad Bahadır: Annem Emekli Sandığı kurumundan dul aylığı almakta iken bir dükkan açtı ve bir yıl sürmeden kapatmak zorunda kaldı. Bu süre içerisindeki vergi borçları maliyeye ödendi. Dükkan kapandıktan yaklaşık 6 ay sonra Bağ-Kur kurumu ile herhangi bir bağı veya prim ödeme isteği olmamasına rağmen Bağ-Kur ‘dan 3.500 YTL ceza geldi. Bu durumda bir yanlışlık var mıdır veya yasal açıklaması nedir?
Bağ-Kur sigortalısı sayılacaklar 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun 24. maddesinin I numaralı bendinde sayılmıştır. Buna göre, kanunla ve kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulu sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında kalan ve herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan; Esnaf ve sanatkarlar ile diğer bağımsız çalışanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile gelir vergisinden muaf olanlardan esnaf ve sanatkar siciline veya kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun olarak kayıtlı olanlar Bağ-Kur’lu olmak zorundadır.
Annenizin T.C. Emekli Sandığından dul aylığı alması, Bağ-Kur’lu olmasına engel değildir. Vergi kaydından dolayı Bağ-Kur’lu olması gerekiyor. Dolayısıyla kendi mükellefiyetinden dolayı Bağ-Kur primi ödemesi gerekiyor.
SSK isteğe bağlı sigortalısının emekliliği
Nur Saraç: 1956 doğumluyum ve SSK isteğe bağlı sigortaya girişim 28.06.1991. Prim ödeme gün sayım ise 5400’dür. Ne zaman emekli olurum?
Normal koşullarda SSK’dan 48 yaşını, 20 yıl sigortalılık süresini ve 5520 günü tamamlayarak emekli olabilirsiniz. Siz normal emeklilik için gereken yaş koşulunu gerçekleştirmenize rağmen, 20 yıl sigortalılık ve 5520 günü gerçekleştirmemişsiniz.
Ancak, 3600 günle emekli olabilmeniz için belli bazı koşuları gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 23.05.2002 tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresini kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş ve 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunan sigortalılar da diledikleri zaman emekli olabileceklerdir. 23.5.2002 tarihinde bu şartları yerine getirmeyen sigortalılardan en az 15 yıldan beri sigortalı olan ve en az 3600 gün sayısını 24.5.2005 ile 23.5.2008 tarihleri arasında yerine getirenler kadınlar 54 yaşını doldurmuş olmaları halinde kısmi yaşlılık (emeklilik) aylığına hak kazanabilirsiniz.
(Kaynak: Star Gazetesi | 22.11.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.