Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nca yayınlanan 2011/5 Sayılı Tebliğ ile "Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve Turquality'nin Desteklenmesi Hakkında 2005/4 Sayılı Tebliğ"de kapsamlı değişiklik yapıldı. Destek kapsamı ve üst sınırlar önemli ölçüde artırıldı. Aşağıda ana hatlarıyla getirilen yeniliklerin bizce öne çıkanları belirtilmiştir.
Teşviklerden yaralanacak şirketler tanımına gastronomi sektöründe faaliyet gösteren yurtiçinde en az 5 lokanta-kafe ile yurtdışında işletilen en az 1 lokanta-kafeden oluşan zincir restoranlar eklendi. Otel bünyesinde otel tarafından kendi markası ile işletilen lokantalar-kafeler ise hariç tutuldu.
Herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamalar destek kapsamına alındı.
Yurt dışında açılacak mağazalara ilişkin açılış, kira vs. destek üst sınırı 300.000 den 500.000 ABD Doları'na, mağaza açılması amacıyla yapılacak konsept danışmalık ve mimari çalışma giderleri için destek üst sınırı bir kat artırılarak 400.000 ABD Doları'na çıkarılmıştır. Ayrıca mağaza açılışı yanında lokanta ve kafe açılışı da destek kapsamına alınmıştır.
Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesi ve mağaza-lokanta-kafe açılışı ve işletilmesi için gerçekleştirilen; kalite, hijyen, çevre belgelerine dayalı destekte belgenin alınacağı kurum ismi sınırlaması kaldırılmıştır.
Franchising sistemi ile yurtdışında açılacak ve faaliyete geçirilecek yıllık en fazla 10 mağazaya ilişkin kira giderleri mağaza başına yarısı, en fazla iki yıl süresince ve azami 100.000 ABD Doları tutarında desteklenebilecek.
Sadece tasarım değil, kurumsal kimlik oluşturulması, stratejik şirket yapılandırılması, kalite kontrol sistemi oluşturulması, moda ve trendler, gastronomi, ürün ve ambalaj tasarımı, stratejik pazarlama, perakende operasyonlar, şirket kuruluşu, mağaza açılması ve işletilmesi, uluslararası ihracat ve hukuk, risk yönetimi, uluslararası pazarlarda rekabet avantajını artırıcı diğer her türlü iş yönetimi kapsamında satın alınacak danışmanlık giderleri ile bilgisayarlı tasarım, kurumsal kaynak planlaması, tedarik zinciri yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi vb. bilgi yönetimi kapsamında satın alınacak veya kiralanacak yazılım ürünlerinin lisansları ve bunların yıllık bakım-güncelleme bedelleri ile yazılımların devreye alınması için alınan danışmanlık, eğitim ve dış kaynak kullanımı harcamalarının yarısı da yıllık 500.000 ABD Doları'na kadar desteklenebilecek.
Destek kapsamına alınan markalı ürünler için destek kapsamındaki şirket veya harcama yetkisi verilen şirket tarafından istihdam edilen moda-endüstriyel ürün tasarımcısı, aşçı-şef giderlerinin yarısı da yıllık 200.000 ABD Doları'na kadar destek alabilecek.
Turquality kapsamındaki desteklerden 5 (beş) yıl yararlandırılan şirketlerle ilgili olarak yapılacak performans değerlendirmesi neticesinde belirli bir düzeyin üzerinde performans gösterdiği belirlenen şirketlerin destek süresi, normal süresine ilaveten 5 yıl daha desteklenebilecek.
Tebliğ kapsamında destek unsurlarındaki yenilikleri ana hatlarıyla bu şekilde belirtmeye çalıştık. İlgilenen ve ayrıntılı bilgi almak isteyenler için tebliğin 16 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtelim. Elbette ki bu teşvik unsurlarından yararlanan kuruluş ile şirketlerden desteği etkin kullanmadığı veya markalaşma konusunda herhangi bir gelişim göstermediği tespit edilenler her aşamada destek kapsamından çıkarılabilecektir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.05.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.