BASINDAN YAZILAR
Bütçe cephesinde olumlu gidişat devam ediyor / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Bütçe cephesinde olumlu gidişat devam ediyor / Osman Arıoğlu

Maliye Bakanlığı 2011 Nisan ayı bütçe gerçekleşmelerini bir basın bildirisiyle kamuoyuyla paylaştı.

Rakamlar, yaklaşan seçimlere rağmen kamu harcamalarında herhangi bir olumsuz gidiş olmadığı gibi, 23 yıl sonra ilk defa nisan ayında aylık bazda bütçenin fazla verdiğini ortaya koyuyor. İlk dört aylık gerçekleşmelerde de gidişatın son derece olumlu olduğu görülüyor. Dört aylık bütçe gerçekleşmelerine ilişkin özet tablo aşağıdaki gibi olmuştur:

Bütçe kalemi Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı % Gerçekleşme milyar TL

Merkezi yönetim bütçe giderleri 1,9 95,3

Faiz hariç bütçe giderleri 9,8 78,5

Merkezi yönetim bütçe gelirleri 18,7 92,3

Genel bütçe vergi gelirleri 21,4 76,7

Bu sonuçlara göre;

· Bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80,6 oranında azalarak 3,1 milyar,

· Faiz dışı fazla ise 2,2 kat artarak 13,7 milyar

TL olarak gerçekleşmiştir.

Harcamalar kısmında nisan ayında rutin dışında göze çarpan herhangi bir artış görülmemektedir. Faiz hariç giderlerde sadece %8,9'luk bir artış olmuşken, faiz giderlerindeki %59,7'lik azalmanın etkisiyle kümülatif bazda bir önceki yılın aynı döneminin altında kalınmıştır.

Dört aylık dönemde vergi gelirlerindeki gerçekleşmelere bakıldığında, en önemli artış kalemi %38,2 ile ithalde alınan KDV'de olmuştur. İthal KDV'den sonraki en önemli artış kalemini ise %34,7 ile kurumlar vergisi ve %22,3 ile harçlar, %21,5 damga vergisi ve %20,5 ile dahilde alınan KDV oluşturmaktadır.

Oysa aylık bazda bakıldığında, dahilde alınan KDV'deki artış sadece %5,1 olmuştur. Aylık bazda piyasa durumunun bir diğer göstergesi olan harçlar ve damga vergisindeki artışlar da sırasıyla %19,9 ve %15,4 olmuştur. Bu durum mart ayından itibaren iç talepte kısmen bir yavaşlamanın başladığına işaret etmektedir.

İthalde alınan KDV'de bir önceki aya göre gelişmeye baktığımızda ise artış sadece %10,7 olmuştur. Böylece bir önceki aya göre artış trendi yarıdan daha fazla azalmıştır. Oysa ithal KDV'de bir önceki ayda bu oran %23,5, şubat ayında ocak ayına göre meydana gelen artış oranı ise %33,9'du. Azalma oranı 1/3 olmuştu. Bu trend alınan tedbirlerin etkisini net olarak ortaya koyan en önemli gösterge olmaktadır.

Kısaca ifade etmek gerekirse, dört aylık bütçe gerçekleşmelerinde seçime yönelik herhangi bir harcama artışı olmadığı gibi, başta Merkez Bankası olmak üzere alınan önlemlerin hem ithalat üzerinde hem de iç piyasada etkisini göstermeye başladığını net olarak görmekteyiz. Üstelik hem ithalata yönelik bazı ürünlerdeki ihtisas gümrüğü uygulaması, hem de ihracatı ve özellikle yurtdışı piyasaya açılmayı teşvik edici mahiyetteki Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun son teşvikleriyle olumlu gidişin bundan sonra da devam edeceğini bekleyebiliriz. Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun son tebliğine ilişkin açıklamaları bir sonraki yazımızda ele alacağız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM