Bu yıl da Kurumlar Vergisi mükelleflerinden Türkiye çapında ilk yüzde olanlar açıklandı.
Genelde ilk yüz içerisinde yer alan firmalar aynı olmakla beraber yıllar itibarıyla sıralamaları değişmekte. İlk yüz içerisinde yer alan şirketlerin ödedikleri vergiler birçok ilin toplam vergi tahsilâtının üzerinde.
- İlk yüz şirketin ödediği Kurumlar Vergisi toplamı 12.349.670.157 TL.
- İlk sırada en yüksek Kurumlar Vergisi ödeyen şirketin ödediği tutar 970.258.291 TL.
- İlk sırada yer alan şirketin ödediği vergi 2010 yılında 57 ilin vergi tahakkuklarının önünde. Sadece 24 il vergi tahakkuklarında vergi rekortmenin önünde.
Listenin önemli bir kısmı kamuoyunda tanınan veya bilenen şirketler.
Vergiler en çok banka, telekomünikasyon ve enerji şirketlerinden
2010 yılı en çok kazanan ve dolayısıyla en fazla vergi veren şirketler ağırlıklı olarak banka, telekomünikasyon ve enerji şirketleri. Bu durum aslında ekonomik gelişmenin ne yönde olduğunu da gösteriyor.
Bu tabloda en çok dikkat çeken husus ilk sıralarda ağırlıklı bankaların olması. Diğer bir değişle üretimden mali sektörün aldığı pay artmış. Bu tablonun olumlu yönü kredilerin bir kısmının yatırımlara gitmesi. Şirketlerin kredi borçları dolayısıyla ödedikleri faiz ve diğer mali yükler esas itibariyle mali piyasalarda faaliyet gösteren bankalar için gelir kaynağı.
Enerji şirketlerinin sıralamada yer alması enerji tüketiminin arttığını göstermekte. Enerji maliyetlerinin yüksekliği her üretim yapan işletme için ortak sorun. Hatta temel girdisi enerji olan birçok işletme yurtdışı rekabetinde zorlanmakta. Madalyonun diğer yüzü ise her gelişen ve kalkınan toplumda enerji tüketimi artar. Artan enerji talebi üretimin arttığının bir göstergesi sayılabilir.
Ülkemize sağladıkları katkılar büyük
Listede yer alan şirketler ve kurumlar Türkiye'nin gururu olan şirketler. Faaliyetleri ile binlerce kişiye iş imkânı sağlıyorlar. İşsizliğin birçok ülkede problem olduğu dönemde birkaç kişiye bile iş imkânının sağlanmasının önemi ortada.
Yatırımın ve üretimin önünde bulunan bütün engellerin kalkması bu hızı artıracaktır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda yapılanlar önemli. Ancak daha yapılması gerekenlerin olduğu da açık. 2003 yılında başlayan Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik toplantıların olumlu sonuçlar verdiği ortada. Ancak bu çalışmaların halen devam ediyor olması çalışmaların tamamlanmadığının göstergesi.
Rekortmenlik özendirilmeli
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir ve Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesinde yer alan mükelleflerin gerçek kahramanlar olduğunu ve rekortmenler listesinin bir onur tablosu olduğunu basın toplantısında ifade etti. Bu noktada rekortmenliğin özendirilmesi amacıyla devlete de bazı görevler düştüğünü düşünmekteyiz. Mesela Türkiye genelinde dereceye giren mükelleflere kamusal hizmetlerde bazı ayrıcalıklar sağlanabilir. Bu kapsamda rekortmenlere yeşil pasaport verilmesi, havaalanlarında VIP hizmetlerinden yararlandırılması akla gelebilir. Yani vergi rekortmenleri, rekortmen olmanın onur ve gururunu sadece yılda bir kez düzenlenen ödül törenlerinde aldıkları ödüller ile değil tüm yıl boyunca finansmanına en fazla katkı sağladığı kamu hizmetlerinden faydalanırken hissedebilmelidir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.05.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.