BASINDAN YAZILAR
Yeni düzenlemeler ışığında vergi mahremiyeti (II) / Akif AKARCA - Dr.Mehmet ŞAFAK - MuhasebeTR

Yeni düzenlemeler ışığında vergi mahremiyeti (II) / Akif AKARCA - Dr.Mehmet ŞAFAK

Yeni TTK'na Göre Şirketlerin Web Sayfası Düzenleme Gereği

Bir kısım maddeleri Temmuz 2012 de bir kısmı ise Ocak 2013 te yürülüğe girecek 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1524'üncü maddesine göre {1) Her sermaye şirketi, bir internet sitesi açmak, şirketin internet sitesi zaten mevcutsa bu sitenin belli bir bölümünü aşağıdaki hususların yayımlanmasına özgülemek zorundadır. Yayımlanacak içeriklerin (vergi mahremiyeti ile ilgili) başlıcaları şunlardır:

a) Şirketçe kanunen yapılması gereken ilanlar.

b)Pay sahipleri ile ortakların menfaatlerini koruyabilmeleri ve haklarını bilinçli kullanabilmeleri için görmelerinin ve bilmelerinin yararlı olduğu belgeler, bilgiler, açıklamalar.

c)Yönetim ve müdürler kurulu tarafından alınan; rüçhan, değiştirme, alım, önerilme, değişim oranı, ayrılma karşılığı gibi haklara ilişkin kararlar; bunlarla ilgili bedellerin nasıl belirlendiğini gösteren hesapların dökümü.

d) Değerleme raporları, kurucular beyanı, payların halka arz edilmesine dair taahhütler, bunlara ait teminatlar ve garantiler; iflasın ertelenmesine veya benzeri konulara ilişkin karar metinleri; şirketin kendi paylarını iktisap etmesi hakkındaki genel kurul ve yönetim kurulu kararlan, bu İşlemlerle ilgili açıklamalar, bilgiler, belgeler.

e) Ticaret şirketlerinin birleşmesi, bölünmesi, tür değiştirmesi hâlinde, ortakların ve menfaat sahiplerinin incelemesine sunulan bilgiler, tablolar, belgeler; sermaye arıtırımı, azaltılması dâhil, esas sözleşme değişikliklerine ait belgeler, kararlar; imtiyazlı pay sahipleri genel kurulu kararları, menkul kıymet çıkarılması gibi işlemler dolayısıyla hazırlanan raporlar.

f) Genel kurullara ait olanlar dâhil her türlü çağrılara ait belgeler, raporlar, yönetim kurulu açıklamaları.

g) Şeffaflık ilkesi ve bilgi toplumu açısından açıklanması zorunlu bilgiler.

h) Bilgi alma kapsamında sorulan sorular, bunlara verilen cevaplar, diğer kanunlarda pay sahiplerinin veya ortakların aydınlatılması için öngörülen hususlar.

ı) Finansal tablolar, kanunen açıklanması gerekli ara tablolar, özel amaçlarla çıkarılan bilançolar ve diğer finansal tablolar, pay ve menfaat sahipleri bakımından bilinmesi gerekli finansal raporlamalar, bunların dipnotları ve ekleri.

i)Yönetim kurulunun yıllık raporu, kurumsal yönetim ilkelerine ne ölçüde uyulduğuna ilişkin yıllık değerlendirme açıklaması; yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle yöneticilere ödenen her türlü paralar, temsil ve seyahat giderleri, tazminatlar, sigortalar ve benzeri ödemeler.

j)Denetçi, özel denetçi, işlem denetçisi raporları.

Yukarıda sayılan unsurlardan bir çoğunun vergi mahremiyeti hükmü ile uyumlu olmadığı söylenebilir. Yapılan düzenleme ile şirketler hesap durumları ile ilgili rapor ve bilgilerini internet sitesine koymalarını istemektedir. Madde ile diğer bazı bilgiler de vergi idaresince verilemezken, ilgili kişiden açıklamasını istemektedir.

408 Sayılı Taslak VUK Genel Tebliği ile düzenlenen bilgi alma imkanı

Bazı değişiklikler yapılarak yeniden Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine konulan 408 Sayılı Taslak VUK Genel Tebliği ile nükelleflerin ve ilgili diğer kişilerin vergi levhası, vergi kimlik numarası doğrulaması ve vergi levhası sorgulamasına imkanı sağlanmaktadır. Aşağıda belirtilen bu imkanlarında vergi mahremiyeti hükmünün alanını daralttığı söylenebilir.

E- Vergi levhası sorgulama

Mükellefler internet vergi dairesini kullanarak e-vergi levhası sorgusu yapabileceklerdir. Bireysel sorgulamalar için hizmet verecek bu uygulama ile bir mükellefin vergi levhası doğrulama hizmetinden yararlanılabilecektir.

Vergi kimlik numarası doğrulama ve vergi levhası doğrulama

Vergi kimlik numarası doğrulama

Maliye Bakanlığı, özel/kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi paylaşım servisleri aracılığıyla vergi kimlik numarası doğrulama hizmeti sunabilir. Bu hizmet ile fatura düzenleme veya diğer işlemlerinde muhataplarının vergi kimlik numarasına ihtiyaç duyan kullanan kurum ve kuruluşlar, sorgulama yapılan mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası anahtar alan olmak kaydıyla sorgulanan mükellefin; vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal mükellef olup olmadığını ve unvanını sorgulayabileceklerdir.

Vergi levhası doğrulama

Özel/kamu kurum ve kuruluşları, bu hizmeti kullanarak kendilerine sunulan vergi levhasının onay kodu ile vergi levhasının doğruluğunu ve güncelliğini sorgulayabilirler.

Bu hizmetten yararlanan özel/kamu kurum ve kuruluşlarına, sorgulama yaptıkları vergi levhası güncel değilse "Bu mükellefin yeni vergi levhası bulunduğu" kendilerine mesajla bildirilecektir. İstenmesi durumunda da güncel vergi levhası gösterilecektir.

Vergi levhası doğrulaması yapılan mükellefin sorgulama anı itibariyle işi terk etmiş olduğu durumlarda, bu hizmetten yararlananlara sorgulama yapılan vergi levhası ile birlikte mükellefin işi terk ettiği hususu, terk tarihi de belirtilerek sorgulama sonucunda gösterilecektir.

Maliye Bakanlığı, uygun gördüğü özel/kamu kurum ve kuruluşlarına bu hizmeti vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası anahtar alan olmak üzere kullandırabilir.

Yeni düzenleme ihtiyacı

Yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler, taslak tebliğ çalışmaları da dikkate alındığında Vergi mahremiyeti ile ilgili Vergi Usul Kanunu ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un ilgili maddelerinin yeniden gözden geçirilmesi gereğini ortaya koymaktadır .Bu konuda aşağıda tanımı verilen ticari sır kavramı ile bilgi güvenliği mevzuatı göz önünde tutulmalıdır.

Ticari sır: Bir ticari işletme veya şirketin faaliyet alanı ile ilgili yalnızca belirli sayıdaki mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen, elde edilebilen, özellikle rakipleri tarafından öğrenilmesi halinde zarar görme ihtimali bulunan ve üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken, işletme ve şirketin ekonomik hayattaki başarı ve verimliliği için büyük önemi bulunan, iç kuruluş yapısı ve organizasyonu, mali, iktisadi, kredi ve nakit durumu, araştırma ve geliştirme çalışmaları, faaliyet stratejisi, hammadde kaynakları, imalatının teknik özellikleri, fiyatlandırma politikaları, pazarlama taktikleri ve masrafları, Pazar payları, toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları, izne tabi veya tabi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin veya bu gibi bilgi ve belgelerdir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 13.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM