BASINDAN YAZILAR
Başbakan bu hediyeyi verir mi? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Başbakan bu hediyeyi verir mi? / Sadettin Orhan

Birkaç gün sonra, yani 8 Mayıs Pazar günü Anneler Günü'nü kutlayacağız.

Her evlat kendine göre annesini sevindirmenin hesabını yapıyor. Kimisi bir çiçekle, kimisi bir telefonla ve belki de bir hediyeyle. Ancak bir kişi var ki, sadece bir sözüyle 500 binden fazla anneyi sevindirebilecek imkâna sahip. Evet, o kişi Sayın Başbakan'dan başkası değil. Peki nasıl sevindirecek? Hemen anlatalım.

Bilindiği üzere sosyal güvenlik reformu kapsamında, erkekler için askerlik borçlanması gibi annelere de doğum borçlanması hakkı verildi. Ancak 5510 Sayılı Kanun'un 41. Maddesi'ndeki yazım hatasının da etkisiyle, bu haktan sadece SSK'lı çalışmaya başlayıp sonra doğum yapmış anneler yararlanabiliyor. Buna göre;

· Çalışmaya başlamadan önce doğum yapmış anneler

· Doğumdan önce SSK'lı değil de Bağ-Kur'lu olarak çalışmış anneler

· Şuana kadar hiçbir çalışması bulunmayan anneler

doğum borçlanması hakkından yararlanamıyor. Bu kapsamdaki annelerimizin sayısı 500 binden fazla. Bunların binlercesi de konuyu yargıya taşıdı ve sonucunu bekliyor. Oysa örneğin erkekler askerlik borçlanması yapmak istediklerinde, annelerden istenen şartlar onlardan istenmiyor. Yani çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış bir erkek askerlik borçlanması yapabilirken, çalışmaya başlamadan önce doğum yapmış bayan borçlanma yapamıyor.

Sayın Başbakan'ın vereceği "bu işi çözün" talimatı, belki yasa değişikliğine bile gerek kalmadan çözüm için yeterli olacak. Nihayetinde herhangi bir aftan da bahsetmiyoruz. Annelerimiz, ceplerinden borçlanma bedelini ödeyerek prim günü kazanmış olacaklar. Sayın Başbakan'ın, Anneler Günü'nde bu hediyeyi 500 binden fazla annemizden esirgemeyeceğini düşünüyorum.

Doğum borçlanması iki çocuk için toplam dört yıla (1.440 gün) kadar yapılabiliyor. Borçlanma tutarı olarak günlük 8,50 liradan dört yıl için 12.234 lira ödemek gerekiyor.

Malullük aylığı bağlanır

Soru: Sadettin Bey, kayınpederim 01.02.1959 doğumlu olup 01.01.1978 yılı sigorta başlangıçlı ve toplam 476 prim günü var. Kendisi sol bacağı felçli olup çalışamaz durumdadır. Yalnız sakatlanmadan önce 1986-1993 yılları arasında Libya'da çalıştı. Bu süreleri borçlanabilir mi? Şu an yaşamını eşinin yardımı ile sürdürmekte. Bu bilgilere göre kendisinin bir şekilde emeklilik hakkı olabilir mi? Hüseyin Fırat

Cevap: Hüseyin Bey, Türkiye ile Libya arasında imzalanan sosyal güvenlik sözleşmesi 1 Eylül 1985 yılında yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra Libya'da Türk işverenler tarafından çalıştırılan işçiler yurtdışı hizmet borçlanması yapamıyorlar. Zaten borçlanma yapmalarına da gerek yok. Zira bu işçiler 'daimi işçi' statüsündeler ve primleri Türkiye'ye ödeniyor. Verdiğiniz bilgilere göre kayınpederiniz malul sayılacak kadar, yani %60 ve üzerinde iş göremez durumda. Buna göre SGK'ya malullük aylığı talebinde bulunduğu takdirde kendisinden heyet raporu istenir. %60 ve üzerinde iş göremez raporu aldığı takdirde kendisine aylık bağlanacaktır. Bunun için en az 1800 prim günü gerekiyor ki bundan daha fazla prim günü mevcut.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM