6111 sayılı vergi affı ve ödeme kolaylığına ilişkin kanundan faydalanmak için insanlar vergi dairelerine ve sigorta müdürlüklerine akın etmişti.
Kanun çok kapsamlı ve ayrıntılı hükümler ihtiva ettiği için öngörülen süre yeterli gelmedi. Bakanlar Kurulu, kanunun ikinci, üçüncü ve dördüncü kısımlarında yer alan başvuru süreleri ile ilk taksit ödeme sürelerini kanunda belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir ay uzattı.
Buna göre, Maliye Bakanlığı'na, Gümrük Müsteşarlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen kamu alacakları ve belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerinin alacaklarına ilişkin ödeme kolaylığı ve matrah artırımı için yapılacak başvuru süreleri bir ay uzatılmış oldu. Bu maddelere göre yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme süresi (peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dahil) 30 Haziran 2011 tarihine uzatıldı. Başvuru süresi uzatılan uygulamaları tekrar hatırlatmakta fayda var:
Kesinleşmiş alacaklar: Maliye Bakanlığı'na, Gümrük Müsteşarlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacaklarından kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla (bu tarih dâhil) vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların son başvuru süresi bugündü. Bakanlar Kurulu kararı ile süre 31 Mayıs'a uzatılmış oldu.
Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacakları: Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ilk derece yargı mercileri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan (ayrıca itiraz ve temyiz aşamasında olanlar da dahil) ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin alacaklar için davadan vazgeçmek şartıyla verginin bir kısmının ve faiz/cezaların silinmesi uygulamasından faydalanmak için başvuru süresi 2 Mayıs'ta sona eriyordu. Bu süre de 31 Mayıs'a uzatılmış oldu.
İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan vergiler: Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, 25 Şubat 2011'den önce başlanıldığı halde, tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecekti. Kanunun getirdiği avantajlardan faydalanabilmek için tamamlanan inceleme sonucu rapora veya takdir komisyonu kararına istinaden kesilen ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde yazılı başvuruda bulunulması gerekiyordu. Bu sürede başvurulduğu takdirde, ilk taksit ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde altı eşit taksitte ödenmesi şartıyla vergi aslının yüzde 50'sinin, vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın yüzde 75'inin, vergilere kanunun yayımlandığı tarihe kadar uygulanan gecikme faizinin ve vergi aslına bağlı cezaların tamamının tahsilinden vazgeçilecekti.
Mükelleflerin en çok sıkıntı çektikleri, süreyi gözden kaçırdıkları borç türü, bu kapsamda olanlardı. Çünkü diğer borçlar için genel olarak başvuru süresi kanunun yayımlandığı ayı takip eden ikinci ayın sonu (nisan sonu, son gün tatile denk geldiği için 2 Mayıs Pazartesi günü başvuru için son gün olarak dikkate alındı) olarak belirlenmişken, bu borçlarda başvuruyu ihbarnamenin tebliğ edildiği günden itibaren 30 gün içerisinde yapmak gerekiyordu. Mesela 10 Mart'ta tebliğ edilen bir ihbarname için kanun hükmünden faydalanılmak isteniyorsa en son 9 Nisan'da başvurmak şarttı. Bu durumdaki mükellefler, son başvuru tarihinin 2 Mayıs olduğunu zannedince, bu madde hükmünden faydalanma imkânını kaçırmıştı. Şimdi yapılan uzatma kararı ile başvuru süresi, önceki sürenin bitim tarihinden itibaren 1 ay uzatılmış oldu. Yani yukarıdaki örnekte olan bir mükellef, 9 Mayıs'a kadar başvuru yapabilir. Ayrıca bu maddenin getirdiği imkândan faydalanmak için öngörülen 30 günlük süreyi geçirdikten sonra vergi dairelerine müracaat eden mükelleflerin bu başvuruları da yeni hükme göre dikkate alınacak. Mesela 25 Şubat 2011 tarihinde tebliğ edilmiş bir vergi/ceza ihbarnamesine konu alacaklar için bu madde hükmünden faydalanmak için başvurunun 27 Mart'ta yapılması gerekiyordu. Yeni uzatma kararıyla başvuru süresi 27 Nisan 2011 tarihine kadar uzatılmış oldu. 27 Mart tarihini geçiren ve 10 Nisan'da vergi dairesine müracaat eden mükelleflerin başvuruları kabul edilmiş sayılacak.
Pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyanlar: Yasanın kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar; pişmanlıkla beyan edilen ve kendiliğinden verilen beyannameler üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için pişmanlık zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları hesaplanmayacak. Kanunda öngörülen süre bir ay uzatılarak 31 Mayıs son gün olarak belirlendi.
Gelir ve Kurumlar Vergisi'nde matrah artırımı ile KDV, Gelir Stopaj açısından vergi artırımı: Mükellefler, vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını (KDV ve gelir stopajda vergilerini), kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar belirli oranlarda artırınca sonraki yıllarda yapılacak incelemelerden korunmuş olacak. Bakanlar Kurulu, bu artırım için başvuru süresini bir ay (mayıs ayı sonu) uzatmış oldu.
İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar: Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek rayiç bedel ile bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bir envanter listesiyle vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilirler. Bu artırım süresi de haziran sonuna kadar uzatılmış oldu.
Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar: Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, aynı nev'iden emtialara ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kâr oranını dikkate alarak fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirebilir. Bu tür artırımlar için de süre haziran sonuna kadar uzatıldı.
Daha önce başvuru yapmış olan mükelleflerin ödeme süreleri normal prosedüre göre takip edilecek. Yani bu başvurulara ilişkin hesaplanan vergilerin ödeme süreleri uzatılmadı.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 02.05.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.