Okurumuz Mehmet Yıldız “Torba yasadan özel sürücü kurslarındaki usta öğreticiler de yararlanıyor mu? Bizleri bilgilendirirseniz memnun oluruz?” diyor.
Bu köşeden daha önce de ‘Usta öğreticilere emeklilik piyangosu’ başlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında çalışan uzman ve usta öğreticilerin Torba Kanun’la borçlanma hakkına kavuştuğunu yazmıştım. Torba kanunla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığı çalışan uzman ve usta öğreticiler, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, 21/5/1977-25/2/2011 tarihleri arasında ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri kendileri veya sigortalının ölümü halinde hak sahipleri borçlanabilecektir. Borçlanılan bu süreler de 4-1/a (SSK) kapsamında sigortalılık süresine sayılacaktır. Ancak Torba Kanun’la özel sürücü kurslarındaki veya diğer özel eğitim kurumlarındaki usta öğreticilerin yararlanabilmesine ilişkin bir düzenleme yoktur. Bu nedenle okurumuz bu haktan yararlanamayacaktır.
Mahkeme kararıyla yaş büyütmenin avantajı var mı?
Okurumuz Kutbettin Gider, “20.06.1995 tarihinde sigorta girişliyim. 01.01.1974 doğumluyum. Fakat doğum tarihim 2002 yılında mahkeme kararlıyla 01.01.1977 tarihli olarak düzeltildi. Yüzde 42 özürlüyüm. Fakat vergi indiriminden 3 aydan beri yararlanıyorum. Şu anda çalışıyorum. Toplam 2382 gün sigorta prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Yaş değişikliği dikkate alınır mı?” diye soruyor.
Okurlarımızın en fazla soru sorduğu konulardan birisi de, mahkeme kararıyla yapılan yaş düzeltmelerinin (yaş tashihi) emeklilik açısından geçerli olup olmayacağıdır. Burada emeklilik açısından sigortalının gerçekten yaş düzeltmesi ile doğru yaşı tespit ettirmesinin bir önemi yoktur. SGK uygulamasında emeklilikle ilgili haklardan yararlanmada, sigortalı olmadan önce yapılan yaş düzeltmeleri kabul edilmekte, sigortalı olduktan (sigortalılık başlangıç tarihinden) sonra yapılan yaş düzeltmeleri ise dikkate alınmamaktadır.
Yaş düzeltmelerine ilişkin mahkeme kararlarına istinaden tescil kütüklerinin tashihli yaşla ilgili bölümleri düzeltilecek ancak, uzun ve kısa vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasına tabi olunduktan sonra yapılan düzeltmelerde sigortalılık hak ve mükellefiyetinin düzeltilmeden önceki yaşa göre belirleneceği sigortalılara bildirilecektir. Yani, okurumuzun sigortalı olduğu tarihten sonra yaptığı yaş değişikliği dikkate alınmayacaktır.
Okurumuzun sakatlık vergi indiriminden yararlanmasından dolayı, yaş şartını beklemeden diğer koşulların varlığı halinde emekli olabilmektedir.
İlk defa 06/08/2003 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını belgelendiren özürlü sigortalılar için kademeli bir geçiş öngörülmüş olup, 06.08.1994-05.08.1997 tarihleri arasında işe girmiş olanlardan, yüzde 40-59 arasında özürlü olanların 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün sayısı ile emekli olunabilecektir.
(Kaynak: Star Gazetesi | 30.04.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.