Bilindiği gibi nisan ayı kurumlar için beyanname ayıdır. Beyanname ve eklerinin hazırlanması ve verilmesi ile varsa çıkan vergilerin ödenmesi bu ayın en önemli konularıdır.
Beyan dönemi olağan vergi işlemleri yanında 2011 Nisan ve Mayıs aylarında bu yıla özgü çok sayıda önemli vergi işlemleri de ortaya çıkmıştır.
Aşağıda, önümüzdeki günlerin vergi işlemlerine ilişkin takvim özetlenmiştir.
1. Kurumlar vergisi beyan zamanı
Kurumlar vergisi beyanname verme süresi nisan ayının yirmi beşinci günü akşamı itibariyle bitmekte iken, Maliye Bakanlığı kanunun verdiği yetki çerçevesinde bu süreyi uzatmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden 25 Nisan 2011 günü saat 23.48 itibariyle yapılan açıklamaya göre beyanname verme süresi 29 Nisan 2011 Cuma gün bitimine kadar uzatılmıştır.
2. Kurumlar vergisi ödeme zamanı
Kurumlar vergisi, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenmektedir. Nisan ayının son günü tatil olduğundan, 2010 yılı beyannamesi üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinin son ödeme günü 2 Mayıs 2011 olmaktadır.
3. Kesin Mizan bildirimi
403 Sıra nolu Vergi Usul Kanunu genel tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilmiştir.
Tebliğde yapılan düzenlemeyle bildirim verme zamanı;
- Hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan - 30 Nisan tarihleri arası,
- Özel hesap dönemine tabi olan kurumlar için ise kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi olarak belirlenmiştir.
Öte yandan, 406 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu genel tebliğinde yapılan düzenlemeyle, bir defaya mahsus olmak üzere, bildirim verme süreleri 1 Mart 2011 tarihinden önce sona eren kurumlar vergisi mükelleflerinin 30 Nisan 2011 tarihine kadar Kesin Mizan bildirimlerini elektronik ortamda vermelerine olanak sağlanmıştır.
Bu açıklamalara göre;
- Hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar ile
- Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen kurumlardan, bildirim verme süreleri 1 Mart 2011 tarihinden önce sona erenlerin
2010 yılı Kesin Mizan bildirimlerini (30 Nisan 2011 tatil olduğundan, tatil sonrası ilk işgünü olan) 2 Mayıs 2011 tarihi akşamına kadar elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir.
4. Vergi affı başvuruları
6111 Sayılı Kanun'un;
- Kesinleşmiş ve ihtilaflı kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümleri ile matrah/vergi artırımına ilişkin düzenlemelerinden yararlanmak için son başvuru tarihi (30 Nisan 2011 tatil olduğundan, tatil sonrası ilk işgünü olan) 2 Mayıs 2011,
- Stok, demirbaş, kasa ve ortaklardan alacaklarla ilgili düzeltme hükümlerinden yararlanmak için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2011'dir.
Bakanlar Kurulunun bu tarihleri uzatma yetkisi bulunmaktadır.
Kurumlar vergisi normal beyan süresi ile vergi affı başvuru süresinin büyük ölçüde çakışması, af kapsamında yapılandırılan vergilerin ödeme süresinin de mayıs ayı sonunda bitecek olması dikkate alınarak, başvuru süresinin uzatılabileceği tahmin edilmektedir.
5. Vergi affı ödemeleri
6111 Sayılı Kanun kapsamında;
- Yeniden yapılandırılan kesinleşmiş ve ihtilaflı kamu borçları ile matrah/vergi artırımı sonucu hesaplanan verginin taksitlendirilmeksizin ödenmesi halinde ödenecek tutar için, taksitle ödemenin tercih edilmesi durumunda ise ilk taksit için son ödeme tarihi 31 Mayıs 2011'dir.
- Stok, demirbaş, kasa ve ortaklardan alacaklarla ilgili düzeltme hükümlerinden yararlanılması nedeniyle ödenecek vergi için son ödeme tarihi 31 Mayıs 2011'dir. Bu vergi için taksitlendirme olanağı yoktur.
Bakanlar Kurulunun ilk taksit ödeme süresini uzatma yetkisi bulunmaktadır.
6. Vergi levhası tasdiki
6111 Sayılı Kanun'la vergi levhası asma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak vergi levhası alma zorunluluğu devam etmektedir.
Vergi Usul Kanunu'nun 6111 Sayılı Kanun'la değişik 5. maddesine göre, gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri her yıl mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
7. Yabancı ortaklı şirketlerin bildirim yükümlülükleri
Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği hükümleri kapsamında, yabancı sermayeli şirket, şube ve irtibat bürolarının;
- Doğrudan yabancı yatırımlar için faaliyet bilgi formunu ve
- İrtibat bürolarının faaliyetlerine ilişkin bilgi formunu yıllık bazda ve her yıl en geç mayıs ayı sonuna kadar, Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne vermeleri gerekmektedir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 28.04.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.