BASINDAN YAZILAR
Emekli şoförlere piyango vurdu... / Ahmet Şerif - MuhasebeTR

Emekli şoförlere piyango vurdu... / Ahmet Şerif

Epeyi bir zamandır toplu taşıma araçlarında şoför olarak çalışanların sigortalı olup olmayacağı, sigortalı olacaksa primlerinin ne şekilde ödeneceği tartışılıyor.
İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği de konu ile ilgili kendisine bağlı odaları ve şoförleri bilgilendirmek için toplantılar düzenliyor. 25 Mart 2011’de yayımlanıp yürürlüğe giren torba kanun diye bilinen yasa ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen Ek 6. madde ile şehir içi toplu taşıma araçlarında şoförlük yapan kimselerin sigortalılığı konusunda önemli düzenlemeler yapıldı.
Söz konusu maddeye göre şehir içi toplu taşıma araçlarında şoför olarak 10 günden az çalışan kimseler bu kanun kapsamında sigortalı sayılmayacaklar.
Sigortalı sayılmayınca bu kişilerin 10 günden az çalışmaları için sosyal güvenlik destek primi de ödenmeyecek.
Sosyal Güvenlik Kurumunun 5 Nisan 2011 tarihinde çıkardığı 2011/36 no.lu genelgenin 2.4. maddesinin sonunda “Aylık alan sigortalılar ek 6’ncı madde kapsamında sigortalı olamayacaklarından, bunlar hakkında Kanunun sosyal güvenlik destek primine ilişkin hükümleri de uygulanmayacaktır.” deniliyor.
Buna göre herhangi bir emekli taksi şoförü eğer araçta 10 günden az çalıştığını belgeleyecek bir sözleşmeyi cebinde bulundurur ve Sosyal Güvenlik Kurumu denetimlerinde ibraz ederse bu kişiden dolayı taksi sahibi işveren sayılmayacak, emekli kimseden dolayı da sosyal güvenlik destek primi ödemeyecek.
Başmüfettiş Nuri Demir’in öyküsü
Sosyal Güvenlik Kurumunda başmüfettiş olarak görev yapan Nuri Demir’in geçen günlerde “Çamurdan Bir Hikâye Müfettiş ve Ötekilerin Öyküsü” isimli bir kitabı yayımlandı. Postiga Yayınlarından çıkan kitapta Yazar Nuri Demir uzun müfettişlik döneminde yaşadığı bazı olayları hikâyeleştirerek okurlarına aktarmış. Müfettişler nasıl balık tutarlar, nasıl okey oynarlar? Hiç eşeğe binerler mi, sarhoş olurlar mı? Bir müfettiş teftiş edeceği yeri şaşırırsa veya toplantıda uyursa ne olur? Ya da bir müfettiş “her emekli yaşadığını kanıtlamalı” diye rapor yazarsa emekliler ne yapar? Kendisi de müfettiş olan Nuri Demir, kitabında yer verdiği öykülerinde toplumda kapalı kutu olarak kalmış, hep gözden ve gönülden ırak tutulmaya çalışılan kamu müfettişlerinin yaşamlarından ilginç ibretlik kesitler sunuyor.


Sorular-Cevaplar
Soru: Ben bir limited şirket ortağı ve müdürüyüm. 4/b(Bağ-Kur) primi ödemekteyim. Şirketimde 3.000 TL net ücretle personel çalışıyor. 6111 ile yapılan son düzenleme ile ben başka bir işyerinde asgari ücretle 4a (SSK)lı olarak çalışmaya başlayabilir miyim? Ortağı olduğum şirkette 3.000 TL net maaşlı çalışan var ise ben başka şirkette asgari ücretten prim ödeyebilir miyim? Teşekkürler. Osman Ulunay

Cevap: Bir limited şirkette ortak ve müdür olduğunuz için bu şirketten 4/b’liliğiniz devam ederken başka bir şirkette 4/a’lı çalışmanız halinde, 4/b’liliğiniz durur ve başka bir şirkette çalışmaya devam ettiğiniz sürece 4/a’lı olarak devam edersiniz. Bu konu tartışmalı olmakla birlikte ortak ve müdürü olduğunuz şirkette 4/b’li olmanızdan dolayı, yeni çalışmaya başladığınız yerden alacağınız 4/a’lılık statüsü 4/b’yi kesecektir. Yasal hüküm bu konuda açıktır. Yeni çalıştığınız yerde herhangi bir ücretle çalışabilirsiniz. Yani ortağı olduğunuz şirkette bildirilen ücretler sizin bildirileceğiniz ücretleri bağlamaz. Ortağı olduğunuz şirkette 3.000 lira net ücretle çalışanlar varken siz 1.500 liraya çalışabilirsiniz. Buna engel bir durum yoktur.

(Kaynak: Yeniçağ Gazetesi | 25.04.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM