Sigortalının ölümü halinde sigortalının eşine, çocuklarına ve anne-babasına ölüm aylığı bağlanmaktadır. Sosyal güvenlik reformunda sigortacılık düzenleyen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ölüm aylığı bağlanmasında da önemli bazı değişiklikler yapılmıştır. 5510 sayılı yasadan önce;
a) SSK sigortalısı çalışırken vefat ederse, hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için, en az beş yıldan beri sigortalı olması ve sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak en az 180 gün veya toplam olarak en az 1800 gün prim ödemiş olması şartı aranmaktaydı.
b) Bağ-Kur sigortalılarının ise beş tam yıl prim ödeme süresi bulunuyorsa hak sahiplerine dul/yetim aylığı verilmekteydi.
c) TC Emekli Sandığı iştirakçisinin vefatının ardından hak sahiplerine aylık bağlanması için 10 yıl ve daha fazla süre prim ödeme koşulu şartı aranmaktaydı. Fakat, 10 yıllık sigortalılığı olmayan ve 5 yıldan fazla sigortalılık süresi bulunanların eşine bakıma muhtaç olması halinde, çocuklarına da eğitim süreleri boyunca aylık bağlanmaktaydı.
5510 sayılı yasayla, en az beş yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanacaktır.
01.01.2007 tarihinden önce vefat eden sigortalıların hak sahiplerinden gerekli koşulları sağlayamadığı için aylık bağlanmayanların yeni düzenlemeye göre hak etmeleri halinde 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere dul-yetim aylıkları ödenebilecektir. Bu nedenle, en az beş yıldan beri sigortalı bulunup toplam olarak 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş sigortalının daha önce aylık bağlanamayan hak sahiplerinin de 1 Ocak 2007'den sonra başvurması halinde aylık bağlanabilecektir.
1 Ocak'tan itibaren topluluk sigortası kalkıyor, avukat ve noterlerin primi artıyor
Avukatlar ve noterler normal işverenler (Bağ-Kur'lular) gibi sosyal güvenlik kurumuna (SGK) prim ödeyeceklerdir. Bu değişiklikten önce (2006 yılı sonuna kadar) uzun vadeli sigorta kollarına mecburen, kısa vadeli sigorta kollarına da isteğe bağlı olarak prim ödeyerek, SSK'lılar (işçi) gibi erken emeklilik (5000 gün gibi) haklarından yararlanan avukatlar ve noterler bundan böyle Bağ-Kur'lular gibi daha uzun bir süre (9000 gün gibi) prim ödeyerek emekli olacaklardır. Bugüne (2006 sonuna) kadar en az asgari ücretin yüzde 30'u kadar prim (160 YTL) ödemeyi tercih etme hakları da artık 2007 yılından itibaren kalkıyor ve en az yüzde 33,5 oranında prim ödeyeceklerdir. Ayrıca, yanında işçi çalıştıran avukat ve noterler işçilerinden en yüksek ücretli olandan daha az prim ödeyemeyecektir.
Halen SSK'dan emeklilik hakkını elde etmiş olan avukatlar ve noterlerin en geç 3,5 yıl içinde emekli olmalarını öneririm. Aksi halde, son 3,5 yıldan fazla süre Bağ-Kur'lu gibi (5510-4/b'li) prim ödemeleri söz konusu olacağından 9000 günle emekli olmaları söz konusu olacaktır. Ayrıca, halen emekli olan avukat ev noterlerden emekli aylıklarının yüzde 15'i sosyal güvenlik destek primi olarak kesilirken, 2007 yılından itibaren bu emeklilerden prim alt sınırının (işçi çalıştırıyorsa en az işçisinin priminin) yüzde 33,5'u kadar prim alınacaktır.
Yeni sosyal güvenlik reformu ile getirilen yükümlülükler ve yenilikler
Bugüne kadar düzenlediği eğitimlerle takdir toplayan İSMMMO yönetimi yarın (09.11.2006) İş Bankası İş Kuleleri Oditoryum Salonu Levent/İstanbul adresinde, saat 13.00'te yeni sosyal güvenlik reformuyla ilgili bir eğitim düzenliyor. "Sosyal Güvenlik Reformu ile Meslek Mensuplarına ve İşverenlere Getirilen Yükümlülükler ve Yenilikler" konusunun ele alınacağı ve oturum başkanlığını İSMMMO Yönetim Kurulu üyesi Kazım Mermer'in yapacağı seminere MÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Müjdat Şakar, SSK Başkanlığı sigorta müfettişleri Ali Tezel, Resul Kurt ve Mustafa Kuruca konuşmacı olarak katılacak.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 08.11.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.