İşsizlik maaşı için gerekli olan 600 gün prim yatırılması şartı, en son çalışılan işyerinde yatırılan primler için mi geçerlidir? Son işveren dışındaki işverenlerin yatırdıkları primler geçerli değil midir? İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmak ve kanunda yer alan diğer şartları taşımak gerekmektedir. Primlerin aynı işyerinde çalışılarak ödenmesi gerekli değildir; primler birden fazla işyerinde çalışılarak da ödenmiş olabilir. Ancak aynı gün için birden fazla işveren prim yatırdıysa, prim gün hesabında bu durum 1 gün olarak değerlendirilir.
10 ay süre ile işsizlik maaşına hak kazandım. Bu ay son maaşı alacağım. Maaş süresi uzatılabilir mi? Tekrar işsizlik maaşı alamaz mıyım? A.Y.
Hak kazanmış olduğunuz işsizlik maaşı (ödeneği) süresinin uzatılması mümkün değildir.
Ancak hak kazandığınız işsizlik ödeneği bittikten sonra tekrar işsizlik ödeneğine hak kazanabilirsiniz. Bunun için işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarını yeniden yerine getirmeniz gerekir. Prim ödeme koşulları bakımından son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemeniz, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek çalışmış olmanız ve kendi kasıt ve kusurunuz dışında işsiz kalmanız gerekir.
Ne zaman emekli olurum?
Doğum tarihim, 01.01.1966. Bağ-Kur giriş tarihim 25.03.1996. 13 yıl, 6 gün esnaflıktan prim yatırdım ve durdurdum. SSK'ya geçtim, 170 gün de SSK primi yatırdım. Askerlik borçlanmasını yaparsam ne zaman emekli olabilirim?
Yücel SEÇEN Bağ-Kur girişinize göre SSK'dan 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. 4.5 aylık askerlik öderseniz 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabi olursunuz. SSK'dan emeklilik tarihiniz, 4.5 aylık askerlik borçlanması ödemek şartı ile 894 gün daha SSK primi ödeyerek 55 yaşınızın dolacağı 01.01.2021 olacaktır.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 02.04.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.