Gümrük Müsteşarlığı'na olan borçların yapılandırılmasına ilişkin uygulama esaslarının açıklandığı Gümrük Genel Tebliği 8 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
6183 Sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler ve gecikme zammı borçlarının yeniden yapılandırılması hakkında uygulanacak usul ve esaslar bu tebliğle belirlenmektedir.
Kesinleşmiş veya ihtilaflı borçların yapılandırılmasına ilişkin uygulama bakımından maliyeye olan borçlara uygulanacak esaslarla genel ilkelerde bir farklılık bulunmamaktadır. Gümrüğe olan kesinleşmiş vergi borçlarının da aslı aynen alınacak. Buna karşılık asla bağlı ceza gecikme zammı veya gecikme faizi yerine ise 2005 öncesi dönemler için aylık TEFE, 2005'ten itibaren de aylık ÜFE tutarı uygulanacaktır. Asla bağlı olmaksızın kesilmiş ve kesinleşmiş idari para cezalarının ise yarısı yapılandırma kapsamında ödenmek kaydıyla silinecektir.
İhtilaflı borçlar bakımından da yine uygulama aynı şekilde olacaktır. Yani henüz herhangi bir yargı kararı verilmemişse vergi aslının %50'si silinecek kalan yarısı için ise TEFE veya ÜFE uygulanmak suretiyle yapılandırma gerçekleştirilecektir. Şayet yargı kararı mükellef lehine ise vergi aslının %20'lik bölümünün yapılandırılmak suretiyle ödenmesi gerekecek. Birinci derece yargı kararı idare lehine ise bu defa vergi aslının tamamı yapılandırılmaya tabii tutulacaktır.
Dikkate alınması gereken en son yargı kararı kanunun yayım tarihi olan 25/2/2011 öncesinde idare veya mükellefe tebliğ edilmiş olan karar olacaktır. Karar verildiği halde belirtilen tarihe kadar taraflardan herhangi birine tebliğ edilmemiş olan karar dikkate alınmayacaktır.
Her ne kadar tebliğde bir açıklama yoksa da son aşamadaki yargı kararı yürütmeyi durdurma kararı ise bu kararın yapılandırılacak tutara lehe veya aleyhe bir etkisi olmayacak, karar öncesi son duruma göre yapılandırma işlemi gerçekleştirilecektir.
Dava konusu edilen asla bağlı olmayan idari para cezalarının ise %25'i yapılandırma kapsamında ödenmek kaydıyla kalan %75'i silinecektir. Bunlar bakımından da son yargı kararı mükellef lehine ise yapılandırmaya tabii tutularak ödenmesi gereken kısım idari para cezasının %10'luk bölümü olacaktır.
31/12/2010 tarihine kadar dahilde işleme rejimi kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ancak kanunda öngörülen başvuru süresi sonu olan 2/5/2011 tarihine kadar ihracat taahhüt hesabı müeyyideli kapatılan dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamına giren, takibe konu borçlar da kesinleşmiş olarak değerlendirilecektir.
Gümrük idaresine olan borçlar bakımından da yasa hükmünden yararlanabilmek için 2/5/2011 tarihine kadar ilgili gümrük idarelerine yazılı başvuru gerekmektedir. Ancak, tutarı 50 TL'nin altındaki asli borçlar ile 65 TL'nin altındaki idari para cezaları ve tutarına bakılmaksızın bunlara bağlı feri borçlar ile 100 TL'nin altındaki asılları ödenmiş feri borçlar kendiliğinden kalkar. Bunlar için ayrıca başvuru gerekmez.
TEFE/ÜFE'nin uygulanacağı dönem
TEFE/ ÜFE'nin uygulanacağı dönem bakımından Maliye tarafından tahsil edilen vergiler ile gümrük idaresi tarafından tahsil edilen vergiler bakımından önemli bir farklılık bulunmaktadır. Maliye tarafından tahsil edilen vergilerde gecikme faizi uygulama dönemi tarhiyatın ilgili olduğu dönemden başladığı halde, gümrük idaresince tahsil edilen vergilerde 5911 Sayılı Kanun'un yayımı olan 7/7/2009 tarihine kadar tarhiyatın dava konusu yapıldığı dönemden başlamaktadır. Bir başka deyimle gümrük idarelerince takip edilen bir vergi alacağı ne zaman ihtilaf konusu yapılmış ise faiz uygulaması o dönemden başlıyordu. Bu uygulama 5911 Sayılı Kanun ile değiştirilmiş, gümrük vergileri de maliye tarafından tahsil edilen vergilere paralel hale getirilmiştir. Ancak eski dönemdeki kesinleşmiş veya ihtilaflı borçlar bakımından gümrük idaresi için bu kanunda TEFE/ÜFE uygulaması ile ilgili özel bir düzenleme bulunmadığından gümrük idaresince hesaplanması gereken TEFE/ÜFE oranının hesaplama başlangıç tarihi farklı olacaktır. Gümrük Genel Tebliği'nde faiz uygulanacağı dönemin başlangıcına dair bu özel hüküm dışındaki hususlar bakımından Seri A sıra no: 1 Sayılı Tahsilat Genel Tebliği'ne atıf yapılmış olduğundan anılan tebliğdeki esaslara göre hesaplama yapılacaktır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.03.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.