Torba Kanun’la yapılan değişiklikle; şirket ortağı, vergiye tabi esnaf veya tüccar olarak Bağ-Kur kapsamında faaliyet gösterenlere başka bir iş yerinden SSK’lı olabilme hakkı getirildi. Asıl önemli olan, bu durumda Bağ-Kur değil SSK’lı günleri geçerli olacak. Fakat burada önemli bir hatırlatma yapmak gerekiyor; şirket ortakları başka bir iş yerinden SSK’lı olabilirler ancak kendi iş yerlerinde sigortalı çalışamazlar.
6111 sayılı Kanunun 33. maddesi ile; 5510 sayılı Kanunun 53’üncü maddesinin beşinci fıkrasında bu konuda yapılan değişiklik aynen şöyle: “Sigortalının 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Ancak, sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak ve Kanunun 82’nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, esas alınmayan sigortalılık statüsü kapsamında talep tarihinden itibaren prim ödeyebilirler.
Bu şekilde ödenen primler; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden, Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilir.
Bu fıkra hükümlerine göre ödeme talebinde bulunulduğu halde ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmeyen primlerin ödenme hakkı düşer. 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi ile aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki diğer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak şekilde çalışılması durumunda, (b) bendinin (4) numaralı alt bendi dışındaki diğer sigortalılık durumu dikkate alınır.”
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
> İsmi Mahfuz
1959 doğumlu teyzem, 01.05.1990 tarihinde işe girmiş. Ocak 2011 sonu itibariyle 3481 gün prim ödemesi bulunmaktadır. 3600 günü doldurduğunda emekli olabilme şartları hakkında bilgi verebilirseniz seviniriz. Bir de tazminatını alabilir mi? Emekli maaşı ne zaman bağlanır?
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere ve 01.05.1990 tarihli Sigorta girişine göre teyzeniz 15 y ıl, 50 yaş ve 3600 günle Sigorta’dan yaştan emekli olabilir. Bunun için 4 ay daha prim öderse 3600 günü dolar. Gün sayısı 23.05.2011 tarihine kadar dolsaydı, 56 yaşında emekli olacaktı. Ama 3600 günü 24.05.2011 tarihinden sonra dolduğu için 58 yaşında emekli olacak.
15 yılı dolmuş. 3600 günü dolunca, SGK İl Müdürlüğü’nden “Tazminat Alabilir” yazısı alır ve bu yazı ile işverenine müracaat edip tazminatını alarak ayrılabilir. 58 yaşı dolunca da emekli müracaatını yapabilir.
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 03.03.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.