Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aralık ayından itibaren kurumun internet sitesi üzerinden kredi kartı ile prim tahsilatına başladı.
Bu yolla nakite sıkışan işveren, esnaf ve diğer prim borçlularına alternatif bir ödeme imkanı sunuldu. Ancak kredi kartı ile ödeme yapmak için kurumun internet sitesine girenler, hiç beklemedikleri bir şok ile karşılaştı. İnternet üzerinden prim ödemek isteyen işçi, işveren ve esnaftan yüzde 1 komisyon kesiliyor. Kredi kartı ile yapılan hiçbir işlemden komisyon alınmazken prim ödemesi söz konusu olduğunda komisyon alınması, mükellefi isyan ettiriyor. Örneğin 30 çalışanı olan bir işveren, aylık 10 bin lirayı bulan prim ödemesini internetten kredi kartıyla yapmak isterse 100 TL komisyon ödemek zorunda.SSK primlerini düzenli ödeyen sigorta acentesi sahibi Sinan Ateşoğulları, "SGK bu düzenlemeyi prim tahsilatını kolaylaştırmak için hayata geçirdiğini söylüyor. Böyle bir uygulamanın yüzde 1'lik komisyona feda edilmesi anlaşılır gibi değil. İnsanları ödeme kolaylığına alıştırmak için yapılan uygulama tam tersi bir etki yaparak ödeme yapmaktan soğutuyor." diyor.
SGK Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz ise yüzde 1'lik komisyonu kendilerinin değil bankaların aldığını kaydediyor. SGK'nın internet sitesi üzerinden prim ödenebilmesinin yüzde 1'lik komisyona rağmen önemli kolaylık sağladığını belirten Açıkgöz, şunları aktarıyor: "Bu zorunlu bir ödeme kanalı değil. Diğer mevcut ödeme yollarının yanı sıra alternatif bir ödeme kanalı olarak devreye aldık. Nakite sıkışık olan bir işveren, esnaf ya da isteğe bağlı sigortalı, faize düşmek yerine primini kredi kartı ile ödeyerek zaman kazanabiliyor. Ödeme bankaya yapılırken biz bankadan paramızı hemen alıyoruz. Banka ise 40 gün sonra tahsil ediyor. Bu nedenle banka, oluşan maliyeti göz önüne alıp vatandaştan yüzde 1 komisyon alıyor. Ancak örneğin son gün primini ödemesi gereken mükellef, bu ödemeyi yapmadığında yüzde 2 faiz biniyor. Kredi kartı ile ödeme yaparsa yüzde 1 komisyon ödeyecek. Bu nedenle komisyona rağmen tercih edilebilecek bir yol."
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 23.02.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.