Sosyal Güvenlik Kurumu; SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur birleşerek oluşturulan bir kurum ve her üç kurumun ayrı ikincil mevzuat düzenlemeleri mevcut idi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yasa bazında mevzuat toparlanmış ise de her üç kurumun da uygulamaları yine eski genelgeler çerçevesinde yürütülmeye çalışılmaktadır.
Sadece SSK veya sadece Bağ-Kur’un bile aynı konularla ilgili çok sayıda genelgesi mevcut. Zaten 5510 sayılı Kanun da kanuna aykırı olmayan önceki ikincil mevzuatın uygulanmasına cevaz vermiştir.
Aynı konuyu düzenleyen çok sayıda genelge olması, serbest muhasebeci malî müşavirler, konuya ilgi duyan yöneticiler ile işveren ve sigortalıların ihtiyaç duyduğu mevzuatı bulmasında zorlukla karşılaşmalarına neden olmaktadır.
Hatta SGK personelinin bile zaman zaman bir genelgenin yürürlükte olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadığını görmek mümkün.
Sosyal Güvenlik Kurumu işte bu mevzuat karmaşasını gidermek, genelge ve yazıları düzenlemek üzereBaşkan Danışmanı Cüneyt Olgaç başkanlığında yeni bir çalışma başlatmıştır.
Bu çalışmalar çerçevesinde ilk genelge olarak da 04.02.2011 tarihli“İlişiksiz belgesi”konulu 2011/13 sayılı genelgesini yayımlamış bulunmaktadır.
Söz konusu genelge ile asgarî işçilik konusunda bu güne kadar çıkartılan genelge ve genel yazıların yerine derli toplu bir düzenleme yapılmıştır.
Daha önce bu konuda yayımlanan ve bir biri içine geçmiş görünen 128 tane genelge, 3 tane genel yazı yürürlükten kaldırılmıştır. Özellikle asgarî işçilik konusunda en ince ayrıntısına kadar ekleriyle düzenleme yapılmıştır.
Bu genelgeyi inceleyen herhangi bir meslek mensubu konu ile ilgili toplu ve teferruatlı bilgi sahibi olabilecektir.
Mevzuatta karmaşayı giderecek uygulamayı hedefleyen çalışmalarından dolayı başta komisyon başkanı Cüneyt Olgaç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyor, aynı çalışmanın diğer konularda da yapılmasını bekliyoruz.
Bağ-Kur borçlarımı sildirebilir miyim?
Okurlarımızdan bazıları Bağ-Kur borçlarını af kapsamında ödemeyi sorarken, bazıları da borçlarını sildirip sildiremeyeceklerini sormaktalar.
Ercan Görmüş’ün sorusu aşağıdaki
şekilde:
“Ahmet Bey merhaba; 2004 yılına kadar SSK’lı olarak çalışıyordum. Mayıs 2004’te şahıs firması kurarak ticarete atıldım. Vergi kaydımla birlikte Bağ-Kur kaydımı da yaptırdım. İşimi 2008 yılının 6. ayına kadar devam ettirdim. Daha sonra işyerini kapatarak tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Bağ-Kur’lu olarak çalıştığım döneme ait sadece 2 aylık prim ödemesi yaptım. Şimdi benim sorunum şu: Ben bu arada oluşan prim borçlarını ödemeden nasıl kurtulabilirim? Sigortalılığımı da saydırmadan nasıl borçlarımı sildirebilirim?”
Ercan Bey’in verdiği bilgilere göre mevcut sigortalılık süresini durdurma ve borçlarını sildirme imkânı yok.
30.04.2008 öncesi borçlar
Yasaya göre 30.04.2008 öncesi ve 5 yılın üzerinde dönem için borç varsa bunlar borçlarını sildirebilirler.
Ercan Bey’in Mayıs 2004 - Haziran 2008 arası 5 yıldan fazla sigortalılık süresi olmayacağından borçlarını sildirme durumu olmayacaktır. Zaten bu aralıkta 2 ay prim ödemesi de olmuş. Dolayısıyla borçlarını sildirme imkânı yok.
5 yılın üzeri borçlar
Nisan 2008 öncesi 5 yılın üzerindeki dönem için olan borçlar silinebilmekte,5 yıldan az süre için borç varsa bu da silinememektedir.
Sildirmek yerine ödemek avantajlı
Bu şekilde silinemeyecek borçların önümüzdeki af döneminde ödenmesi daha avantajlı olacaktır; ilerde 1 gün bile sigortalılık bazen önem arz edebilmektedir. Bundan dolayı aynı durumda olan kişilerin borçlarını ödemeleri lehlerine olacaktır.
(Kaynak: Yeniçağ Gazetesi | 14.02.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.