BASINDAN YAZILAR
1.6 Milyar YTL'lik Cezaya Tahsilat Emri Dün Çıktı! - MuhasebeTR

1.6 Milyar YTL'lik Cezaya Tahsilat Emri Dün Çıktı!

Hükümetten müjde bekleyen geçici işçilerin kadroya alınması için hazırlıklar tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı'nın hazırladığı tasarı, kurumlarına 6 ay hizmet veren işçilerin yıl boyunca çalışmasını öngörüyor.
Orman Bakanlığı'ndan belediyelere, TEDAŞ'tan İller Bankası'na birçok kurumda geçici işçi çalıştırılıyor. Söz konusu çalışanlar 'geçici' sıfatı taşımasına rağmen yılın 12 ayında ücret alıyor.

6 aydan daha az çalışanlar ise mevsimlik ve kampanya işçisi olarak istihdam edilecek. Tasarı, kamu kurumları, belediyeler, KİT'ler ve özel idareyi kapsıyor. Yaklaşık 200 bin kişiye 'daimi işçi' statüsü kazandıracak olan düzenlemeden, belediyelerin sadece İSKİ ve ASKİ gibi kuruluşları faydalanacak. Bunların daşındaki belediyeye bağlı şirketler kapsam dışında bırakıldı. Başbakanlık'a gönderilen ve mevzuattan 'geçici işçi' kavramını kaldıran tasarının yılbaşından önce yasalaşması hedefleniyor. Kadro konusunda kararlı olduklarını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bakanlar Kurulu'nda belirginleşmiş bir irade var. 2007 girmeden düzenlemeyi tamamlamayı planlıyoruz." dedi. Hükümetin yürüttüğü çalışmaya sendikalar da destek veriyor. Geçici işçilerin yaklaşık 110 bini belediyelerde istihdam ediliyor. Hizmet akitleri sürekli yenilenen bu kişiler, toplu sözleşmeden de yararlanıyor.

Kadro konusunda kararlı olduklarını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bakanlar Kurulu'nda belirginleşmiş bir irade var. 2007 girmeden düzenlemeyi tamamlamayı planlıyoruz." dedi. Hükümetin yürüttüğü çalışmaya sendikalar da destek veriyor. Geçici işçilerin yaklaşık 110 bini belediyelerde istihdam ediliyor. Hizmet akitleri sürekli yenilenen bu kişiler, toplu sözleşmeden de yararlanıyor. Bu nedenle belediyelerde çalışan işçilerin kadroya alınması Hazine'ye ek yük getirmeyecek. Belediyelerin dışındaki kamu kurumlarında ise sayıları tam tespit edilememekle birlikte 100 bin civarında geçici işçinin çalıştığı belirtiliyor. 6 aydan fazla olmak üzere yılın belli dönemleri çalışan bu işçiler ise sözleşmeli olarak 12 ay istihdam edilecek. Bunun getireceği ekonomik maliyetin ise karşılanması gerektiğini anlatan Bakan Başesgioğlu, "İşsizliğin yoğun olduğu dönemde önemli bir proje. 6 ay çalışanları var sayarsak 100 bin kişiye yeni bir iş imkanı demek. Bunun elbette bir ekonomik maliyeti olacaktır. Sayın Başbakan'ımızın talimatıyla bu ekonomik maliyetin de karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Bu projeyi en az hatayla, en az mağduriyetle hayata geçirip, bu kardeşlerimizi sevindirmek, bir anlamda da sendikal harekete yeni bir güç kazandırmak amacındayız." diyor.

Hükümet, 6 ay önce gündemine aldığı konuyu ilk başta genelge ile çözmek istedi. İşçilerin hangi esaslara göre kadroya alınacağını belirlemek amacıyla kurulan Bakanlıklar Arası Komite'nin raporu 28 Ağustos'taki Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Bakanlar Kurulu, sorunun genelge yerine bir yasa çıkarılarak çözülmesini benimsedi. Çalışma Bakanlığı bürokratları, bu tarihten sonra hızla yasa tasarısı hazırlıklarına başladı. Ancak elde yeterli veri bulunmaması ve veri toplamada sıkıntı çekilmesi geçici işçilerin kadroya alınmasını geciktirdi. Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan'a göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılığının devam etmesi halinde, geçici işçilerin daimi kadroya alınmasıyla ilgili düzenleme yılbaşından önce yürürlüğe girer. Mevsimlik işçilerinin bu çalışmaya dahil olmamasının kendilerini üzdüğünü anlatan Arslan, ancak bu kişiler için ayrı bir çalışmanın gündeme gelebileceğini dile getiriyor. Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu da belediyeler dışındaki geçici işçilerin sözleşmeli olarak istihdamının sorunu çözmeyeceğini söylüyor. Başoğlu, kamudaki geçici işçilerin sözleşmeli personel haline getirilmelerinin, bu kişilerin durumlarında bugünkünden farklı bir iyileştirme yapmayacağını öne sürüyor. Çalışma Bakanı, "Kamudaki geçici işçilerin sözleşmeli olarak istihdamı sorunu çözmez. Çözüm daimi işçi kadrosuna alınmalarıdır." tespitinde bulunuyor. Bu arada tasarı, 6 aydan daha az çalışan mevsimlik işçileri, kampanya işçilerini ve belediyeler tarafından kurulan şirketlerde çalışan geçici işçileri kapsamıyor.

Kimler kadroya geçecek?

Belediyelerde çalışan geçici işçiler.

Belediyelere bağlı kuruluşlarda çalışan geçici işçiler.

Bakanlık ve bağlı kuruluşlarda 6 aydan fazla çalışan geçici işçiler.

KİT'lerde çalışan geçici işçiler.

İl özel idarelerinde çalışan geçici işçiler.

GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN KAMU KURUMLARI

Belediyeler

Orman Bakanlığı

Temsan (Elektrik Üretim AŞ'ye bağlı)

Makine Kimya Toprak Reformu Genel Müdürlüğü

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA)

Et Balık Kurumu

Atatürk Orman Çiftliği

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ

Petrokimya Holding AŞ

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)

Meteoroloji

Çay-Kur

Tekel

İller Bankası

TCDD.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 02.11.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM