Oğlum KPSS sınavında 80 üzerinde puan aldı. 80 puan alanlar memurluğa yerleşemezken, 60 puan alan bazı adaylar memur olarak nasıl yerleşebiliyor? KPSS yerleştirmelerinde torpil mi var? Kadriye YILMAZ
ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde kesinlikle torpil mekanizması yok. Yerleştirme dönemlerinde ÖSYM; KPSS Tercih Kılavuzu'nu ilan etmekte. Memur adayları da tercih kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyonlardan, durumlarına uygun olanları tercih etmekte. Yerleştirme işlemlerinde aynı kadro veya pozisyonu tercih eden adaylardan en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında yerleştirme yapılmakta. Yerleştirme işlemine katılan tüm adayların yapmış olduğu tercihlere yerleşen adayların taban ve tavan puanlarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilmeleri mümkün bulunmakta.
Ünvan ve aranan nitelikler puanları etkiler...
Tercih kılavuzlarında yer alan kadro ve pozisyonlar için aranılan niteliklerin farklılık göstermesi sebebiyle, bazı sınıflara ait kadro için oluşan taban puan ile diğer başka bir sınıfa ait kadronun taban puanları farklılık gösterebilmekte. Ancak, hiçbir suretle aynı kadro veya pozisyonu tercih eden adaylardan daha düşük puanlı olanın yerleştirilmesi mümkün değil. Örneğin; psikolog ünvanlı kadrolar için 50-70 gibi puanlarla atanabilmekte iken, düz lise mezunu bir aday 92 puanla yerleşememekte.
Askeri kurumlara alımlarda düşük puanlı aday atanabilmekte...
Bununla birlikte; kamuda merkezi yerleştirme dışında kurumsal bazda alım yapan kurum ve kuruluşlar bulunmakta. Buna Adalet Bakanlığı ve askeri kurumların memur alımlarını örnek olarak verebiliriz. Bu kurumlar KPSS sonuçlarını kullanarak, uygulamalı ve sözlü sınav yöntemi ile personel almakta. Merkezi yerleştirmede 70 puanla bir yere yerleşemeyen bir aday, bu tür kurumlara başvurup yapılacak uygulamalı veya sözlü sınavı kazanarak atanabilmekte.
İtfaiye alımları da aynı...
Belediyelerin itfaiye eri alımlarında da KPSS sonuçları kullanılarak başvuran adaylardan atama yapılacak kontenjanın 3 katı aday mülakata alınarak atama yapılmakta. Bu tür alımlarda taban puan barajı olmadığından bazı belediyelerde 40-60 arası puanlı adayların da atandığı görülmekte.
NE ZAMAN EMEKLi OLURUM
14.01.1966 doğumluyum. 01.04.1999 tarihinden bu yana 3311 gün sigortalılığım var. Acaba, 3600 günü tamamladıktan sonra kaç yaşında emekli olma şansım bulunuyor? Askerlik borçlanması yapsam sigortalılığımın geri çekilmesi söz konusu olabilir mi? Bilgilendirmenizi bekliyorum.
3600 prim günden ancak 60 yaşınızın dolacağı 14.01.2026 tarihinde emekli olabilirsiniz. 3600 kısmi emeklilikte askerlik borçlanmasının emeklilik yaşınızı etkilemesi söz konusu değil. Ancak tam emeklilik hesabınızda bir yaş erken emekli olabilme imkanınız var. Şöyle ki; bu şartlarda 25 yıl, 58 yaş ve 5975 prim gün şartlarına tabisiniz. 5 aylık askerlik borçlanması yapmanız halinde 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim güne tabi olursunuz. Bu durumda 5900 prim gün sayısını tamamlayarak 14.01.2023 tarihinde tam emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 22.01.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.