Büyük beklentilerle gelişen süreç sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kurulması ile yeni sistem de yılbaşında yürürlüğe giriyor. Halen uygulanan ile yeni sistem arasındaki uyumsuzlukları giderici çalışmalar devam ediyor. Uyum sürecinde bir taraftan ikincil mevzuat çalışmaları, diğer taraftan aylık bağlama, borçlanma ve hizmet birleştirmesi gibi işlemler, aksamadan devam ettirilmeye çalışılıyor.
Emekli Sandığı örnek olmalı
GEREK aylık bağlama süresi gerek sağlık harcamaları takibinde bilişim alt yapısını kullanma öncülüğü gibi işlemlerdeki hızı nedeni ile diğer sosyal güvenlik kurumlarına göre Emekli Sandığı her zaman bir adım önde. Yeni sistem çalışmalarından kaynaklanan bu karmaşa ortamında dahi aynı şekilde devam ediyor. Sandığa işlem için giren bir evrakın her safhada internet ortamından adım adım takip edilmesi iştirakçileri ve emeklileri için kurumdaki iş takibini azaltıyor. Aylık bağlamada özverili çalışmaları nedeni ile başta Genel Müdür olmak üzere genç ve dinamik alt kadrosunu oluşturan Daire Başkanı, müdürü, şefinden, memuruna kadar tüm çalışanlarını kutlamak gerek. Emekli Sandığı'nın yerleşmiş kurum kültürü bugün ülkemizde birçok kuruma örnek teşkil ediyor.
SSK'lı işçi çalıştırana eziyet
OKURLARIMIZDAN gelen yoğun şikayetlere göre işyerinde sigortaya tabi bir işçi çalıştırmak için hazırlanması gereken evrak ve diğer işlemler gerçekten zulüm gibi. İşe giriş bildirgeleri ile gerekli diğer evrakın hazırlanması işverenleri bıkkınlığa sevk ediyor. İşlemlerdeki bürokrasi işvereni kayıt dışına itiyor. Sosyal güvenlik reformu ile kayıtlı işçi çalıştırmada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve bürokrasinin azaltılması bekleniyor.
Ülkemizdeki yaklaşık olarak toplam çalışan sayısının yarısına ulaşan kayıt dışı istihdamın bir nedeninin de karşılaşılan bürokratik unsurlar olduğu kaçınılmaz bir gerçek. İşverenleri yükten kurtaracak, rahatlatacak gerekli iş ve işlemleri sadeleştirici önlemler alınmalı bu arada caydırıcı tedbirler de göz ardı edilmemeli. Ancak kamuoyunda oluşan; 'SSK'ya girmek de dert, çıkmak da' şeklindeki yaygın kanaatin değişmesi şart. Hele 2'den fazla işçi çalıştıranlara getirilen e-bildirge zorunluluğu için işverenleri zorla SSK'ya getirme, aksi taktirde ceza uygulaması herkesi canından bezdiriyor. Bunlar teknolojiyi, bilgisayarlaşmayı vatandaşa yeni bir eziyet unsuru olarak görüyor dedirtiyor.
Hizmet kalitesi önemli
HENÜZ kadrosu yerleşmemiş, vekaleten atamalarla yönetilen yeni sosyal güvenlik kurumunun yapılanmasında, iş ve işlemlerin sonuçlandırılmasında Emekli Sandığı kurum kültürü ile örnek alınmalı. Halen düzenli şekilde yürütülen işlemlerin devamı sağlanmalı.
Aksi taktirde SSK ve Bağ-Kur'da karşılaşılan problemlerin devamı söz konusu olacak bu da reform amacını baltalayacak ve uygulamada kaosa yol açacak. Nitekim Emniyet Teşkilatı emeklileri içerisindeki 80 bin kişiye yakın çarşı, mahalle bekçisi ve polislere ek 100YTL'lerin ödenmesi aynı zamanda sandığın normal emekli sayısındaki artış dönemiyle çakışmasına rağmen kısa sürede sonuca yaklaşılması özverili çalışmasına bir örnek daha teşkil etti.
Yeni kurumun hizmetinden fayda bekleyen bütün kesimlerin beklentilerinin karşılanması, bu yeni ve güzide kurumumuzun Emekli Sandığı hizmet kalitesi ve kurum kültürü ile yoğrulmasını zorunlu kılıayor.
(Kaynak: Tercüman Gazetesi | 31.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.