BASINDAN YAZILAR
Ölmek için 2012'yi bekleyin! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Ölmek için 2012'yi bekleyin! / Sadettin Orhan

Birkaç yıldır Meclis gündeminde bekleyen Türk Borçlar Kanunu nihayet geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edildi.
649 maddelik uzun kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girecek.

Yeni borçlar yasasının 6. Bölümü işçi-işveren ilişkilerine dair genel hükümleri düzenliyor. Hizmet sözleşmelerini günün koşullarına göre ele alan yasa, İş Kanunu'nda zaten yer alan birçok konunun genel hatlarını çiziyor.

Ancak yasanın 439. maddesi, vefat eden işçi açısından daha önce mevzuatta bulunmayan bir hak getiriyor. Buna göre işveren, vefat eden işçinin hizmeti 5 yıldan fazlaysa iki aylık ücretini eşine veya çocuklarına ödeyecek. İşçinin hizmet süresi 5 yıldan az ise bu kez bir aylık ücreti yine işveren tarafından hak sahiplerine ödenecek.

Sosyal güvenlik kapsamında, zaten vefat eden sigortalının hak sahiplerine SGK tarafından cenaze yardımı yapılıyor, işveren tarafından herhangi bir ödeme yapılmıyordu. (İşçi alacakları hariç.) Bu yönüyle yeni borçlar yasasından işçi lehine bir kazanım çıktığını ifade edebiliriz. Ancak yasa 2012'de yürürlüğe gireceğinden, işçilerin bir yıl daha dişini sıkması gerekiyor.

İki aylığı birden alabilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 1961 doğumlu, SSK emeklisi, 2009 yılında boşanmış dul bir bayanım. 1966 tarihinde vefat eden Emekli Sandığı iştirakçisi babamdan dolayı yetim aylığı alabilir miyim? Hiç çalışmamış ve dul olan ablam; hem eşinden dolayı SSK'dan dul aylığı hem de babamdan dolayı Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı almaktadır. Ben yetim aylığı almaya başlarsam, ablamın aylığında bir eksilme olur mu? Ayrıca SSK emeklisi iken tekrar SSK'lı olarak çalışmaya başlar isem, yetim aylığım kesilir mi? Asuman Yalçın

Cevap: Asuman Hanım, hem kendi emekli aylığınızı hem de babanızdan yetim aylığını bir arada alabilirsiniz. Ablanız şu an %50 oranında yetim aylığı alıyor. Siz de aylık almaya başlarsanız her ikinizin de aylığı %40 oranında bağlanır. Yani ablanızın aylığında %10'luk düşüş olur. Tekrar SSK kapsamında çalışmaya başlarsanız yetim aylığınız kesilmez. Bu durum herkes için değil, Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alanlar için geçerlidir.

Üç aylık maaşınızı da almalısınız

Soru: Saadettin Bey, ben 28 Eylül 2010 itibariyle SGK müdürlüğüne emeklilik başvurusunda bulundum. İlk giriş tarihim 1.1.1985, prim günüm 5031 gün ve doğum tarihim 3.1.1965'tir. SGK beni 1.1.2011 tarihi itibariyle emekli yaptı. Yani 3 aylık kaybım oldu. Bu durumda ne yapabilirim? Gülten Cav

Cevap: Gülten Hanım, başvuru tarihinde emeklilik şartlarını yerine getirmiş olduğunuzdan, aylığınızın 28 Eylül 2010 tarihinden başlatılması gerekirdi. Yani aylığınız 1 Ocak 2011'de bağlanmış olsa da geriye dönük (28 Eylül-31 Aralık 2010 arası için) ödeme yapılması lazımdır. İlgili müdürlüğe Bilgi Edinme Yasası kapsamında başvuru yaparak, eksik ödemenin sebebini sorabilirsiniz.

İtiraz hakkınız yok, yargıya gidebilirsiniz

Soru: Sadettin Bey, babam rahmetli emekli astsubaydı. KEY ödemesi bize yapılmadı, biz de SGK'ya itiraz ettik. Bize, '01/01/1996 tarihinden sonra emekliye ayrıldığınız anlaşıldığından itirazınızı Türkiye Emlak Bankası'na yapın' şeklinde bir yazı geldi. Şu an ne yapabilirim? Tülay Tural

Cevap: Tülay Hanım, KEY ödemelerine itiraz süreleri geçti. Ancak 31 Mart 2011 tarihi itibariyle en son liste yayınlanacak. O listede de babanız için herhangi bir ödeme göremezseniz, mahkeme yolundan başka alternatif kalmıyor. Bu arada babanızın 1987-1995 yılları arasında lojmanda oturmuşsa, zaten KEY ödemesi yapılmaz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 13.01.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM