Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasına yönelik torba kanun, şu an TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor.
İlavelerle birlikte torba kanun 150 maddeyi geçmek üzere. Yasanın genel kurula gelmesi, burada görüşülmesi, Cumhurbaşkanlığı'na gitmesi ve yayınlanması nereden baksanız şubat ortalarını bulacak gibi.
Her ne kadar kamu alacaklarıyla ilgili af değil yapılandırma getiriliyor olsa da kamuoyundaki algı, 'borçlara af çıkıyor' şeklinde. Dolayısıyla her af düzenlemesinde, daha söylenti aşamasından itibaren devletin tahsilat grafiği düşüşe geçer. Ödeme gücü olan vatandaş bile beklemeye başlar.
Yapılandırmayla ilgili söylentilerin 2010 yılı baharında başladığını hesaba katarsak, bütçe gelirlerinin bundan olumsuz etkilendiğini ve etkilenmeye devam ettiğini söyleyebiliriz.
SGK'nın 2010/Mart ve Kasım aylarındaki karşılaştırmalı prim tahsilatı rakamları, yukarıdaki tespitimizi teyit eder nitelikte. Af söylentilerinin başladığı mart ayında 6,1 milyar lira olan prim gelirleri, kasım ayında 5,5 milyar liraya düşmüş. Daha kötüsü, bu düşüş, aynı dönemde sigortalı sayısındaki 931 bin kişilik artışa rağmen gerçekleşmiş. Umarız torba kanun bir an önce yasalaşır da hiç değilse bu senenin bütçesini kurtarırız.
25 yıl borçlanıp 52 yaşı bekleyin
Soru: Sadettin Bey, ben 1990 yılından itibaren Almanya'da sigortalı olarak çalışmaya başladım. Türkiye'de hiç sigortalı olarak çalışmışlığım bulunmamakta.
Ben Türkiye'den en geç kaç yaşımda emekli olabilirim? Ödemem gereken prim miktarı ne kadar olacaktır? Murat Ateş
Cevap: Murat Bey, yurtdışında 1990'dan günümüze kadar çalıştığınız süreleri borçlanarak Türkiye'den emekli olabilirsiniz. Türkiye'de hiç çalışması olmayanlar Bağ-Kur (4/b) kapsamında borçlanırlar. Buna göre 25 yıl (9000 gün) borçlanma yapmanız gerekir. 2015 yılında 25 yıl borçlanma hakkınız olacak (1990-2015 arası). Bu süreyi borçlandığınız takdirde ise 52 yaşınızda emeklilik hakkı kazanırsınız. Bugünkü rakamlara göre 25 yıl için 76 bin 464 lira ödersiniz.
İster emekli olun, ister çalışın
Soru: Sadettin Bey, ben 10.10.1966 doğumlu, 01.06.1984 sigorta başlangıçlı, 9.716 sigorta günü olan, sigorta primleri tavandan yatırılmış, halen çalışan bir kamu işçisiyim. 2007 yılında rahatsızlığım nedeniyle %44,1 oranında özürlü sayıldım ve vergi indirim belgesi aldım. Şu an istersem özürlü olarak yaşı beklemeden emekli olabiliyorum. Sizce hemen emekli olayım mı yoksa normal yaşımı bekleyeyim mi? Hangi durumda aylığım daha yüksek olur. Ali Akcan
Cevap: Ali Bey, primleriniz tavandan ödendiği ve prim gününüz de fazla olduğu için, engelli sıfatıyla hemen emekli olmanızla normal emeklilik arasında maaş farkı olmaz. Hatta primleriniz tavandan ödendiği için çalıştığınız her yıl için aylığınız %2 artacaktır.
Torba çıkınca kızınız sağlık yardımı alacak
Soru: Sadettin Bey, ben SSK emeklisiyim. 23 yaşında bir kızım var. Daha önce benim üzerimden sağlık yardımı alıyordu ancak 2010 yılında üç aylık bir çalışması oldu ve işten çıktı. Bu çalışma sonrası müracaat ettiğimizde, işe girip çıktığı için benim güvencemden yararlanamayacağını söylediler. Verilen bilgi doğru mudur yoksa yanlış mı bilgilendirildik? Emin Bahçe
Cevap: Emin Bey, size doğru bilgi verilmiş. Yani kızınız sizin üzerinizden sağlık yardımı alamaz. Ancak şu an Meclis'te bulunan torba kanun yasalaştığında, kızınızın durumundaki
binlerce kız çocuğu, evlenmemek ve çalışmamak şartıyla ebeveyni üzerinden sağlık yardımı alabilecek.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.01.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.