BASINDAN YAZILAR
Şah ve Sultan / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Şah ve Sultan / Osman Arıoğlu

Pazartesi günü aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Neredeyse uzun zamandır ilk defa resmi tahminlerde yıllık bazda TÜFE'de neredeyse %100 isabet sağlandı.

Ama ben 2011'in ilk yazısına, enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirme veya 113,7 milyar dolar civarında gerçekleşen ihracat rakamlarını yorumlayarak değil, okuduğum bir kitabı tanıtarak başlamak istiyorum.

Bunu, yeni yıla nasıl başlanırsa öyle devam eder anlayışının bir parçası olarak ve insanımızın daha çok kitap okuduğu bir yıl olması dileğiyle yapıyorum. Çünkü inanıyorum ki elektronik gelişimin en fazla vurduğu alan kitap okuma alışkanlığımız.

Gerçi artık kitap bile elektronik olarak okunabiliyor. Kindle ile bunu yapmak çok kolay. Gençlerimizin çoğu artık bu yöne doğru gidiyor ama kitabı eline alarak okumanın zevki yok bu elektronik kitap okumada. Bazı üstünlükleri de yok değil elbet ama halen ülkemizde yaygın değil şimdilik.

Elbette elektronik kitap okumanın doğaya sağladığı birçok avantajı da var. Hem kağıt ve dolayısıyla da ağaç, orman tasarrufuna neden oluyor hem de kitaba ulaşmayı kolaylaştırıyor. Bu yönüyle nasıl şu anda elektronik gazete okuma sayısı, kağıt gazete okuma sayısını geçmeye başladıysa gelecekte de elektronik kitap aynı şeyi yapacak.

Nasıl bugünün modern kahvehaneleri facebook veya twitter gibi elektronik alanlar olduysa, elektronik kütüphaneler fiziki kütüphanelerin yerini her geçen gün daha fazla alacak. Bütün bunlara rağmen nostalji için bile olsa kitabı eline alıp okumanın zevki her zaman bir başka olacak elbet.

Zaten gençlerin çoğu zamanını msn, facebook veya twitter ile geçiriyor. Bir kısmı da artık dünyayla iletişimi bu elektronik kutu aracılığıyla yapıyorlar. Yılbaşı karikatürlerinden birinde bu o kadar güzel ifade edilmişti ki... Bundan daha güzeli olamazdı. Kadın eşine "biraz da benimle konuş bey" dediğinde eşi ona "burada birçok kişiyle aynı anda konuşuyorum" diye başını bile kaldırmadan cevap veriyordu.

Zaman zaman kitap okuyan eşlerin eskiden de böyle sıkıntıları oluyordu ama bu bir başkaydı. Çünkü tamamında insanın bulunduğu ortamdan uzaklaşmak, hayal aleminde bir yerlere akmak, dünyaya farklı bir pencereden bakmak gibi arzular ile kendini kitaba veya bu çağımız büyüsüne kaptırdığı oluyor.

Ondan sonra da yeni nesil giderek, ABD'de olduğu gibi, her şeye kaç para veya bana ne katkısı var gibi faydacı -aslında buna faydacı bile değil nemelazımcı demek daha doğru olur- bir yaklaşım sergiliyor. O zaman da tabii ki şah kim, sultan kim, nasıl yaşamışlar, onların duyguları hisleri nasıl olmuş, kendini cihanın hakimi olarak gördükleri anda en büyük yalnızlığın onları nasıl da eritip yok ettiğini. Aslında en önemli şeyin bir hedefe ulaşmak olduğunu, hedefin yakalanmasından sonra ise tekrar yalnızlığın geri döndüğünü... Ne kadar şedit ve kahraman olurlarsa olsunlar onların da bir insan olarak sırlarını paylaşmak, dertlerine ortak etmek istedikleri sadık bir dosttan daha değerli bir şeyleri olmadığını, bunun insan yaratılışının bir gereği olduğunu, bir insan nasıl sever, nasıl kin duyar ve nefret ederse onlarda da aynı duyguların olduğunu, hatta bunu belki dünyanın gelmiş geçmiş en kahraman hükümdarlarından biri sayılan Yavuz Sultan Selim'in

"beni bir gözleri ahuya zebun etti felek"

diye ne müthiş itiraf ettiğini bugün dahi üzerine kolay kolay çıkılamayacak çağlar öncesi bir haykırış, bir sesleniş olarak gök kubbeye bıraktığını kitap okumadan nasıl anlayabilirdik.

Şah ve Sultan değerli tarihçi ve edebiyatçı İskender Pala'nın Ekim 2010'da piyasaya çıkan eseri.

Fazla söze ne hacet. Bir devri değiştiren, ünleri çağlar öncesinden günümüze gelen iki büyük şahsiyetin ve tarihi Çaldıran Savaşı'nın bir de farklı anlamıyla yani insani yanıyla hikaye edilişi. Kardeşin kardeşle savaşının verdiği acının, elemin karmaşık hislerini Hasan ve Hüseyin'in farklı saflarda çarpışmasından daha güzel ifadesi nasıl anlatılabilirdi ki.

Ne diyelim eline sağlık İskender Hocam.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.01.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM