Çalışan engelliler, bu köşeden daha önce dile getirdiğimiz önemli bir sorunla karşı karşıyalar.
Sorun, Maliye Bakanlığı tarafından verilen vergi indirim belgesinden kaynaklanıyor. Daha önce haberdar olmayanlar için kısaca hatırlatalım.
Bir engelli vatandaş olarak 1 Ekim 2008 tarihinden önce çalışmaya başlamışsanız, erken emekli olabilmeniz için engelli raporunuz yetmiyor. Bu raporun Maliye Bakanlığı tarafından incelenmesi ve en az %40 (3. derece) özürlü olduğunuzun tasdiki gerekiyor. Bu tasdikle birlikte size vergi indirim belgesi veriliyor ancak bu belgeyle erken emekli olabiliyorsunuz.
Uygulamada, %60-70 oranlarında özürlü raporu alan engellilerin oranları Maliye Bakanlığı tarafından genelde %40'ın altına düşürülüyor. Yani vergi indirim belgesi alamıyor. Hal böyle olunca, %70 özür raporu bulunan bir vatandaş bile erken emeklilik hakkından mahrum kalmış oluyor.
İşte engellilerin yaşadığı bu sorun, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunda çözüldü. Yani engellilerin erken emekli olabilmesi için vergi indirim belgesi şartı kaldırıldı ve %40 özür raporu yeterli sayıldı. Ancak bu hüküm sadece 1 Ekim 2008 sonrası ilk defa sigortalı olan engellilere uygulanırken, eski çalışanlara uygulanmadı. Dolayısıyla şu an, reform öncesi çalışmaya başlamış engellilerden %40'tan fazla özürlü olduğu halde vergi indirim belgesi alamayanlar, 10-15 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyor.
Bu sorunu geçtiğimiz hafta Lokman Ayva ile görüştüm. Ayva'ya şu an Meclis'te bulunan torba yasaya bir cümle konularak, sorunun çözülebileceğini ifade ettim. Meğer Lokman Ayva öteden beri konunun takipçisiymiş ve yasaya gerek kalmadan çözebilmek için SGK yetkilileriyle görüşüyormuş. Umarız 9 milyon engelliyi ilgilendiren sorun kısa zamanda çözüme ulaşılır.
Borçlanarak emekli olabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, oğlumun sigortadan emekli olmasına 4 yıl var. Ancak ABD'ye gitti, orada kendi işini kurdu ve çalışıyor. Acaba açıktan Türkiye'de 4 yıl daha SGK'ya pirim öderse emekli olabilir mi? Mehmet
Cevap: Mehmet Bey, oğlunuz ABD'de bir işverenin yanında veya kendi işyerinde çalışarak geçirdiği süreleri, Türkiye'de yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekliliğine saydırabilir. Yurtdışı çalışmalarını günlük 8,50 TL üzerinden ödeyip eksik günlerini tamamlayarak emekli olabilir. Ancak aylık bağlanabilmesi için yurtdışında çalışmaması veya ikamete dayalı yardım almaması gerekiyor.
Şirket hissenizi devredebilirsiniz
Soru: Ben aile şirketimizin ortağı olduğum için Bağ-Kur'luyum ancak prim borcum var ve affı bekliyorum. Bu zaman diliminde evlendim ve şimdi de bebek bekliyorum. Doğumun yaklaşması nedeni ile eşimin (SSK) sağlık hizmetinden faydalanmak istiyorum.
Bu konuda bana nasıl yol gösterirsiniz? Bağ-Kur sigortamı nasıl durdurabilirim? Durdurursam eşimin sigortasından faydalanabilir miyim? Dila
Cevap: Dila Hanım, ortağı olduğunuz şirketin türünü belirtmemişsiniz ancak aile şirketlerinin genelde limitet şirket olduğunu göz önünde bulundurarak cevap vereceğim. Şirketteki hissenizi bir başka kişiye veya ortağa devrederseniz, buna dair ortaklar kurulu karar tarihinde Bağ-Kur sigortanız da sona erer. Tabii bu durumu ilgili SGK müdürlüğüne bildirmek şartıyla. Bunun akabinde eşinizin sigortasıyla sağlık hizmetlerini alabilirsiniz.
İsviçre'deki primleriniz SSK'ya sayılır
Soru: Sadettin Bey, ben 30 yıl İsviçre'de çalıştım ve sigorta primlerinin Türkiye'ye transferi için başvuruda bulundum. Türkiye'de hiç sigorta girişim yok. Transfer edilen primlerin hangi kapsamda değerlendirileceği konusunda çelişkili bilgiler aldım. SGK müdürlüğüne başvurduğumda Bağ-Kur'dan, Ankara ile görüştüğümde ise SSK'dan emekli olacağımı söylediler. Bu işin doğrusu nedir? M. Güneş
Cevap: Değerli okurum, İsviçre'den transfer edilen primler her halükarda SSK (4/a) kapsamında değerlendirilir. Dolayısıyla Türkiye'den SSK'lı gibi emekli olacaksınız.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.01.2011)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.