Gerek 506 sayılı yasa uygulamalarında gerekse 5510 sayılı yasaya göre işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içerisinde dava açılarak hizmet tespiti yaptırılabiliyor.
Bununla ilgili hüküm 5510 sayılı kanunun 86. maddesinde şu şekilde düzenlenmiş. “Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.”
Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanlarınca yapılan denetimlerde beyana dayalı olarak en fazla bir yıl öncesine kadar bir süre için sigortalılık kazanılabilirken kayıt belgelere dayanılarak yada mahkeme kararı ile daha geriye doğru hizmet kazanılabilmektedir.
Kişiler tarafından açılan hizmet tespit davaları kazanılması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu söz konusu davaya ilişkin hizmetin primi ödenmeden bu sigortalıya hizmeti vermemektedir.
Hizmet tespit davasında taraf olan iş yerleri çoğunlukla faaliyette olmamakta, dolayısıyla bu primin iş verenden tahsili de mümkün olmamaktadır.
İşte bu halde Sosyal Güvenlik Kurumu davayı kazanan vatandaşa, mahkeme kararına rağmen hizmetini vermemekte, iş verenden tahsil edemediği primleri sigortalıdan tahsil etmeye çalışmaktadır.
Uzun süren mahkemeler sonrası birde bu şekilde para ödemek durumunda kalan sigortalıların bu ödemeyi yapmaları hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun bu konuda sigortalılar lehine uygulama başlatması yerinde olacaktır.
Sorular-Cevaplar
Soru: Eşim 1988 yılında babasının kurduğu şirkete ortak olmuş daha sonra benim şirketime 1993 yılında ortak oldu, ben bağ-kurluyum eşim bugüne kadar hiç bağ-kura başvurup kayıt olmadı, bu çıkacak ola aftan yararlansa geriye dönük olarak tahmini ne kadar borç çıkar ve ne zaman emekli olabilir. Eşim 1969 doğumlu teşekkürler.
Caner CEYLAN
Cevap: Caner Bey eşinizin geriye doğru bağ-kuru ancak 01.10.2008 tarihine kadar gider, daha eskiye gitmez, bu durumda da 15 yıl sigortalılık halini tamamlayıp emeklilik için 65 yaşını tamamlaması ya da 25 yıl prim ödemesi gerekir.
***
Soru: Ben özel bir şirkette sigortalı olarak 5 yıl boyunca çalıştım (2004-2010 arası). Bu süre sonunda işyerimden ayrıldım ve polislik sınavı sonucu kazanıp polis okuluna başladım. Bildiğiniz üzere emekli sandığına tabi olacağız. Kişilerin belirli bir süre SSK primleri yatırılmış olması durumunda SGK’dan bu hakkından feragat ettiğini bildirerek o prim tutarını geri çekebildiklerini duydum. Ben de çalışmış olduğum dönemdeki SSK primlerini mesleğimde saydırmayıp çekebilir miyim?
Altürk TURAN
Cevap: Bu şartlarla adınıza ödenmiş olan primleri geri çekemezsiniz, ancak yaşınız ilerleyip emeklilik hakkına sahip olamadığınız durumlarda ödenen primler geri alınabilmektedir. Sizin adına ödenen bu primler ilerde emekliliğiniz sırasında sigortalılık gününüze sayılacaktır.
(Kaynak: Yeniçağ Gazetesi | 27.12.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.