BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirsiniz? - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirsiniz?

Kiracı ile kiralayan (mal sahibi) arasında, öteden beri süre gelen ihtilaflar devam edip gidiyor. Bazen karşılıklı yükümlülükler yerine getirilmiyor, bazen kira sözleşmesinin süresi ile ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor, bazen de sonradan ortaya çıkan ihtiyaçlar, kiracının tahliye edilmesini zorunlu kılıyor.

Sebebi ne olursa olsun, bu tür ihtilafların yaşanıyor olması her iki tarafı da yıpratıyor. İhtilaflar, anlaşmayla çözüldüğü sürece sorun yok. Peki ya bu yolla çözülmezse? Bu durumda da çeşitli çözüm yolları mevcut.

Konut ihtiyacı

Kiralayan, kiracıya kiraladığı konutunu, değişen hayat şartları nedeniyle, daha sonra kendisi kullanmak ihtiyacında olabilir. Kiralayan, sözleşme konusu kiralananı kendisi, eşi veya çocukları için mesken (konut) olarak kullanma ihtiyacında kalırsa, sözleşmenin sonunda tahliye davası açma imkanına sahiptir.(6570 S.K. Md: 7/b)

Bunun için;
 

  • Kiralayanın kendisinin, eşinin veya çocuklarının kiralananı mesken olarak kullanma ihtiyacında olması,
     
  • Bu ihtiyacın gerçek olması,
     
  • Bu sebeple açılacak tahliye davasının, kira sözleşmesinin sona ermesinden başlayarak bir ay içinde açılmış olması, gerekiyor.

    Bu durumda kiralayanın, konut ihtiyacının gerçek olduğunu ispat etmesi şart. Kanunda yer alan bu hüküm bazen gerçek dışı kullanılmaya çalışılıyor. Halk arasında, ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ muhabbetini çok sık duymuşsunuzdur. Bu ifadenin gerçek olması, açılacak tahliye davasının akıbeti için çok önemli. Yukarıda belirttiğimiz bir aylık sürenin de kaçırılmaması gerektiğini hemen hatırlatalım.


    Meslek ya da

    sanatın icrası için ihtiyaç olması


    Kiralayan, kiralananı, kendisinin, eşinin veya çocuklarının bir meslek ya da sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira sözleşmesinin sonunda tahliye davası açabilir. (6570 S.K.Md: 7/e)

    Aynı şartlar burada da geçerli.

    Kiralayanın kendisinin eşinin veya çocuklarının, kiralananı işyeri olarak kullanma ihtiyacında olması, bu ihtiyacın gerçek olması ve bir aylık süreye riayet edilmesi gerekiyor.


    Taşınmazın satılması


    Bazı durumlarda, kira sözleşmeniz hali hazırda devam ederken, kiralanan, başka bir şahsa satılmış olabilir. Satın alan şahıs, mevcut kira sözleşmesine devam edebileceği gibi tahliye davası da açabilir.
     
  • Taşınmazın başka bir kişiye satılmış olması,
     
  • Satın alan kişinin kendisinin, eşinin ya da çocuklarının konut ya da işyeri ihtiyacının ispat edilmesi,
     
  • Yeni mal sahibinin, taşınmazı satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde, kiracıya ihtarname göndermek suretiyle, kiralananı tahliye etmesini talep etmesi,
     
  • Son olarak da taşınmazın satın alındığı tarihten itibaren altı ay sonra tahliye davasının açılmış olması, gerekiyor.

(Kaynak: Star Gazetesi | 28.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM