Soru: Sadettin Bey, ben 2003-2008 yılları arası usta öğreticilik ve ücretli öğretmenlik yaptım.
Ancak her ay için 16-17 gün sigortalı gösteriliyorduk. Şimdi usta öğreticilik yapanların sigortası 30 gün gösteriliyor. Geriye dönük hak arama gibi bir durumumuz olabilir mi? Olabilirse yolu nedir? Zerrin Demir
Cevap: Zerrin Hanım, geriye dönük olarak hak aramak gibi bir imkânınız bulunmuyor. Ancak şu an Meclis'te bulunan istihdam ve sosyal güvenlik paketi yasalaştığı takdirde, geçmiş yıllarda 30 günden az bildirildiğiniz aylar için borçlanma imkânınız olacak. Yani 30 günden eksik görünen ayların fark prim tutarını SGK'ya ödeyeceksiniz ve o aylarda tam bildirilmiş gibi hizmet kazanacaksınız. Tasarıdaki düzenleme aynen şöyle: "Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuat çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını Milli Eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, bu maddenin yürürlük tarihinden önceki bu çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini 41'inci madde esaslarına göre kendileri veya hak sahipleri tarafından borçlanabilirler. Borçlanılan bu süreler 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi sayılır."
Bu düzenlemeyle birlikte sizin gibi binlerce usta öğretici ve öğretmen, eksik günlerini tamamlama imkânına kavuşacak. Aslında ideal olanı, sizden hiçbir ücret talep edilmeksizin eksik günlerinizin tama dönüştürülmesidir. Ama hiç yoktan iyidir tabii.
Bir günlük sigortayla iki avantajınız var
Soru: Ben 27.02.1976 doğumluyum. 1999 senesinde çalıştığım firma beni sadece bir gün sigortalı olarak göstermiş. Yani 1 gün primimi yatırmış. Daha sonra başka bir işte çalışmadım ve 2003 senesinden beri yurtdışında yaşamaktayım. Burada hiç çalışmışlığım yok. Türkiye'de hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olabilirim ve ne kadar gün prim ödemem gerekir? Ayrıca kaç yaşında emekli olabilirim? Bir günlük sigorta girişimin bana faydası olur mu? Meltem Çelik
Cevap: Meltem Hanım, 1999 yılındaki bir günlük sigorta girişinizin iki avantajını yaşayacaksınız. Birincisi, Türkiye'de yurtdışı hizmet borçlanması yaparken Bağ-Kur kapsamında değil, SSK kapsamında borçlanma hakkınız olacak. Eğer sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 ve öncesine aitse, 5975 günle emekli olabileceksiniz. Eğer bu tarihten sonra ise bu kez 7000 gün borçlanma yapmanız gerekecek. Bir günlük sigorta girişinizin bir diğer avantajı (eğer 8 Eylül 1999'dan önceyse) 58 değil, 56 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.
Yurtdışı hizmet borçlanması yapmak için önünüzde uzun bir zaman olacak. 50'li yaşlarınıza geldiğinizde borçlanma yapabilirsiniz.
Hoş geldiniz Vedat Hocam
BUGÜN'deki yazarlık yolculuğumun üçüncü yılındayım. Bu süreçte gazetemin sürekli kendini yenileyen, günü yakalayan ve hatta bir adım öne geçen temposu beni hep şaşırttı. Bunda şüphesiz Erhan Başyurt enerjisinin büyük payı var. Fakat bizim geleneğimizde başarı komutana değil orduya mal edildiğinden, ben aslan payını yazar kadrosuna ve bütün personele vermek istiyorum.
İşte BUGÜN'ü BUGÜN yapan yazar kadrosuna Doğu Ergil ve Gültekin Avcı'dan sonra, Vedat Bilgin Hocam'ın da dün ilk yazısıyla katılması, beni gerçekten heyecanlandırdı. Zira Gazi Üniversitesi'ndeki yüksek lisans dönemimde, hocamdan 'çağdaş endüstri ilişkileri' dersini aldım. Her saatini zevkle takip ettiğim dersten kaldım ve ertesi yıl büyük bir zevkle tekrar aldım.
Vedat Bilgin, öğrenciler dışındaki gönüllüler/meraklılar tarafından da dersleri takip edilen nadir akademisyenlerdendir. Dersindeki enfes analizlerini, bundan sonra BUGÜN'deki köşesinden büyük bir zevkle takip edeceğim. Hoş geldiniz hocam.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 16.12.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.