Kısa adı KOSGEB olan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı 1990 yılında imalat sanayinde yer alan işletmelere destek için kurulmuştur.
Yaklaşık 20 yıldır imalat sanayinde bulunan işletmelere destek veren KOSGEB, 2009 yılında yasasında yapılan değişiklikten sonra imalat sanayi dışında bulunan KOBİ’lere de destek verir hale getirilmiştir.
Kamunun vergi ve sosyal güvenlik alanında uyguladığı teşvikler yanında KOSGEB aracılığıyla da KOBİ’lere verdiği destek yabana atılamaz.
Yeni işletme kuracak olan veya kurulmuş işletmesine kaynak arayan kişilerin KOSGEB tarafından verilecek destekleri incelemesinde fayda var.
KOSGEB tarafından sağlanan destekler ana başlıklar altında şunlar;
* Kredi Faiz Desteği
* KOBİ Proje Destek Programı
* Tematik Proje Destek Programı
* İşbirliği Güçbirliği Destek Programı
* AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı
* Genel Destek Programı
* Girişimcilik Destek Programı
Bütün işletmeler kendilerine uygun bir destek programı bulabilir. İşletme sahipleri veya yeni işletme kuracak olanlar destekleri ve verilme şartlarını incelesin.
SGK Bursa İl Müdürü Ramazan Yıldız’ı kutlayalım
Göreve başladığında da bu köşeden kendisine başarılar dilediğimiz SGK Bursa İl Müdürü Ramazan Yıldız 4-5 aylık bir sürede kurumun çehresini değiştirmeyi başarmış. Bursa İl Müdürlüğüne giden arkadaşlarımızdan ve kendisinden edindiğimiz bilgilere göre personelin moral ve motivasyonunun artırılması yönünden birçok sportif faaliyetler düzenlediği gibi yurt içi ve yurt dışı gezi programları düzenlemiş.
Kurum personeline kişisel gelişim ve mevzuat konularında birçok eğitim verilmesini sağlamış, Müdürlük hizmet binalarında bir çok fiziki düzenlemeye gitmiş.
İşveren ve sigortalıların iş ve işlemlerinin bir an önce sonuçlandırılması yönünde de burada sayılamayacak kadar yenilikler yapılmış. İstirahat rapor paralarının kısa sürede ödenmesi, emekli aylıklarının kısa sürede bağlanması yapılan çok sayıda iyileştirmeye örnek gösterilebilecek iki konu.
Genç yaşın verdiği enerjiyle bilgi birikimini bütünleştiren Ramazan Yıldız’ı tebrik ediyor çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.
Sorular-Cevaplar
Soru:Ahmet Bey; Eşim Fatma Yarar adına yazıyorum. Eşim 01.07.1961 doğumlu, ilk sigortalı işe giriş tarihi 06.10.1982. 2004 ve 2009 Eylül arasındaki isteğe bağlı primleri dahil toplam 3.162 gün pirimi var. İlki 24.08.1994, ikincisi 01.05.1998 tarihlerinde doğum yaptı, çocuklarımız sağ. İki çocuk için doğum borçlanmasından faydalanabilir mi, eğer faydalanırsa TL olarak ne kadar borçlanacak? İsteğe bağlı ssk bağ-kura devir olduğunu öğrendiğimizden Eylül 2009 da prim ödemesini durdurduk. Bu durumda ne yapmamız lazım en kısa zamanda nasıl emekli olabilir?
* H. İbrahim Yarar
Cevap: Mevcut mevzuata göre eşinizin doğum borçlanması yapabilmesi için doğumlardan önceki son sigortalılık halinin SSK çalışması olması gerekiyor. Eşiniz sigortalı olduktan sonra çocuklarınız doğduğundan doğum borçlanması yapabilirsiniz. Borçlanacağınız her ay için 234 lira ödemeniz gerekir. Eşiniz 06.10.1982 işe giriş tarihi ile 20 yıl sigortalılık, 40 yaş ve 5000 gün sayısını doldurduğu tarihte emekli olur. 3.162 gün sayınızın üzerine 1.440 gün de doğum borçlanması ile gün kazanırsanız toplam 4.602 gününüz olur. 5.000 günü tamamladığında emekliliğe hak kazanır.
Soru: Ahmet Bey, benim size kısa ve öz bir sorum olacak, doğum borçlanması adı altındaki borçlanma hakkı belli bir sureye mahsus mu, belli kişilere mi verildi yoksa sürekliliği var mı? Örneğin ablamın doğum borçlanma hakki var şu anda çalışmıyor, şimdi öderse Bağ-Kur’a sayılacakmış, şimdi ödemezse hakkı kaybolur mu, daha sonra bir yerde 2-3 ay çalıştıktan sonra doğum borçlanmasını ödeyebilir mi? Hakan Karataş
Cevap: Doğum borçlanması belli bir süreye mahsus değil, şimdi de yapabilirsiniz, 10 yıl sonra da yapabilirsiniz. Şimdi yaptığınızda, son statünüz Bağ-Kur olunca borçlandığınız süre Bağ-Kur hizmeti sayılacağından SSK’lı çalışma sonrasında doğum borçlanması yapmanızda fayda var. Sadece her 6 ayda bir asgari ücret arttığında asgari ücrette artış oranında ödenecek tutarda artış olur.
Sorularınız için faks numaramız: 0(212) 452 40 55
(Kaynak: Yeni Çağ Gazetesi | 29.11.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.