BASINDAN YAZILAR
500 bin kişiden Sayın Dinçer'e / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

500 bin kişiden Sayın Dinçer'e / Sadettin Orhan

Sosyal güvenlik mevzuatımız gereği, çıraklık veya stajyerlikte yapılan sigorta girişi, emeklilikte başlangıç tarihi olarak kabul edilmiyor.
Zira bu özel çalışma durumlarında, iş kazası ve meslek hastalığı gibi primler ödenirken, emeklilik (yaşlılık, malullük ve ölüm) primleri ödenmiyor. 'Peki, ne var bunda?' diyebilirsiniz. Fakat bu durum, yerine göre sigortalıların 8-10 yıl daha geç emekli olmasına sebep olabiliyor. İşte bu konuda çalışma hayatına çırak olarak başlamış bir okurumuzun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Ömer Dinçer'e bizim vasıtamızla bir mesajı var. Erdal Bey diyor ki:

"Sadettin Bey, sizin köşenizde dile getirdiğiniz bazı sorunların (emekliler ve tarım işçileri gibi) yeni istihdam paketine yasa maddesi olarak girdiğini biliyoruz. Bu anlamda bizim gibi çırak veya stajyer olarak ilk defa sigortalı olan yüz binlerce kişinin de bir sorunu var. Ben 1986 yılında çırak olarak sigortalı oldum. Daha sonra yıllar geçti ve askerlikten sonra 1992 yılında normal sigortalı olabildim. Şimdi benim emeklilik hesabımda 1986 yılı başlangıç olarak kabul edilmediği için 6 yıl daha geç emekli olacağım. Biz diyoruz ki, bizim için geriye dönük borçlanma imkânı verilsin ve çırak veya stajyer olarak çalıştığımız sürelerin emeklilik primlerini SGK'ya ödeyelim. Böylece o dönemdeki çalışmalarımız boşa geçmiş olmasın." Erdal Güven

Erdal Bey'in talebi oldukça makul ve kabul edildiği takdirde yaklaşık 500 bin kişi için 2 yıldan 8 yıla kadar daha erken emeklilik imkânı doğacak. Umarız Sayın Bakan tarafından değerlendirmeye alınır.

İş kazası geliri alanın ailesine de sağlık yardımı var

Soru: Sadettin Bey ben iş kazası geçirdim ve %26 iş göremez raporu ile maaş bağlandı. Ben bu geliri alırken eşim ve çocuklarım sağlık hizmetlerinden yararlanabilir mi? İsimsiz

Cevap: Değerli okurum, iş kazası geçirdiğiniz ve işgücü kaybınız %10 üzerinde olduğu için size sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış. Mevzuatımız gereği, bu geliri alan kişilerin eş, çocuk ve ana-babalarına sağlık yardımları yapılır. Yani sizin durumunuz bu açıdan emekli aylığı bağlanan kişilerle aynıdır.

Çalıştıkça aylığınızın düşmemesi için...

Soru: Sadettin Bey, ben 01.02.1988 tarihinde SSK girişliyim. 2 ay önce emekliliğe hak kazandım. Hemen emekli olmayı düşünmüyorum. Ancak daha sonra emekli olursam, fazla çalıştığım için emekli maaşımda değişiklik olur mu? İsimsiz

Cevap: Değerli okurum, bundan sonra çalışmaya devam edecekseniz, aylık brüt 2.300 liranın üzerinde sigorta bildiriminizin yapılması gerekir. Aksi halde çalıştıkça cüzi de olsa aylıkta kaybınız olur. Bunun sebebi, 2000 sonrası ve özellikle 2008 sonrası çalışmaların, emekli aylığı hesabında farklı dikkate alınmasıdır. Yani yeni sistem, ne kadar yüksek bildirim, o kadar yüksek aylık prensibine dayanıyor. Tercih sizin.

Anneniz doğum borçlanması yapabilir

Soru: Merhabalar, ben annemin emekli olabilmesi ile ilgili bir şey soracaktım. Annemin ilk işe giriş tarihi 16.05.1977 ve 327 sigorta günü var. 07.11.2008 beri isteğe bağlı Bağ-Kur ödüyor. Ben de tek çocuğum ve doğum tarihim 24.11.1985'tir. Annemin emeklilik için ne yapması gerekiyor? İsteğe bağlı ödemeye devam etsin mi? Tolga Koca

Cevap: Tolga Bey, anneniz 3600 günü doldurduğunda SSK kapsamında yaştan emekli olabilir. 1977 yılındaki SSK girişiyle sizin doğumunuz arasında Bağ-Kur sigortası yoksa yani doğumdan önce sadece SSK'lı primleri varsa, doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilir. Bundan sonra bir işyerinden sigortalı olarak mevcut günlerini 3600 güne tamamladığı tarihte de emekli olur.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.11.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM