Sadece mavi-pembe kartlılar değil vefat edenler için de e-devlet şifresi alınamıyor. Bu sebeple bu kişiler kendilerinin veya vefat eden yakınlarının hizmetlerini göremiyorlar. Üstelik 1 Kasım 2010'da başlayan uygulama halen oturmadığından e-devlet üzerinden de kimse hizmetlerini göremiyor. Türkiye'de çalışan yabancı uyruklular da e-devlet şifresi alamadığından hizmetlerine ulaşamıyorlar.
Ali Bey, iki sorum olacak.
1. İçişleri Bakanlığı'nın izniyle Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçtim. Türkiye'de daha önce askerlik yaptım. Üç sene sigortalı çalışmışlığım var. Ayrıca tapusu adıma olan bir dairem var. E-devlet şifresi almak için PTT şubesine başvurdum fakat memur bana Türk vatandaşı olmadığım için şifre verilemeyeceğini söyledi. Konuyu gündeminize almanızı rica ediyorum.
2. Annem daha önce yurtdışında yaşıyor ve emekli maaşını Türkiye'de vekil tayin ettiği biri aracılığıyla alıyordu. Geçen ağustos ayında bu vekaleti iptal etti ve banka değişikliği yapıp maaşını kendisi almaya başladı. SGK SSK Yurtdışı Borçlanma Servisi, ekim ayında "güvenlik" gerekçesiyle maaşını durdurmuş. Annem dilekçe yazarak durumu izah etti.
"Artık genel olarak Türkiye'de ikamet ediyorum ve maaşımı kendim çekiyorum" diye yazılı olarak bildirdi. Aradan iki ay geçti hâlâ SGK'dan bir cevap alamadık. Telefonla bilgi almaya çalışıyoruz, her seferinde bize "Dosyanız birleştirilecek, servise çıkacak, haftaya hallolur" deniliyor. Basit bir işlemin bu kadar uzun sürmesi normal mi? Turan Aziz
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile ilgili iş ve işlemler 1 Kasım 2010 günü www.turkiye.gov.tr web sayfası üzerinden kullanıma açıldı. "Açıldı" diyorum ama bir ay oldu daha iş veya işlem yapabilen yok. Zira, sistem çalışmıyor. Öte yandan, sistem çalışsa bile güvenlik kaygıları da had safhada.
E-DEVLET'TEN HİZMET ALMAK ŞİFREYLE
E-devlet üzerinden hizmet almak için ise önce aşağıdaki şıklardan birini seçerek şifre almanız gerekiyor. Sonra da aldığınız şifreyle www.turkiye.gov.tr'ye girip şifrenizi ve TC kimlik numaranızı yazıp tüm tapu, adliye, çocuklarınızın ve sizin okul durumlarınızı görebiliyorsunuz. Ayrıca, sistemi oturtabilseydiler, SSK ve Bağ-Kur iş ve işlemleri de görülebilecekti.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
E-devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT merkez müdürlüklerinden, şahsen başvuruyla, üzerinde TC kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz. Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 1 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT'den alınacak her şifre için ayrıca 10 TL ücret ödenmektedir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir. Halen var olan uygulamaya göre elinde nüfus cüzdanı olan yaşayan kişilere şifre veriliyor. Bu sebeple, vefat edenlerin SSK ve Bağ-Kur hizmetlerini görüp kendilerine dul ve yetim aylığı bağlatmak isteyenler, ana-baba veya eşlerinin hizmetlerini göremiyorlar. TC vatandaşlığından izinle çıkmış Türkler, yani mavi-pembe kartlılar şifre alamıyor. Türkiye'de SSK'lı veya Bağ- Kur'lu olarak çalışan yabancılar veya Türk uyruklu yabancılar da e-devlet şifresi alamıyor.
Öte yandan şifre alanlar da bu hizmetlerini göremiyorlar. Çünkü, 1 Kasım gününde başlayan uygulama halen oturtulamadığından e-devlet üzerinden kimse hizmetlerine erişemiyor. Bu arada, 9.5 milyon emeklimiz henüz bankamatikten para çekmekte zorlanırken, bu kişilere "Banka değişikliğini kendin şifrenle internetten yap" demek, kötü niyetli internet kafelerde vatandaşların ve emeklilerin şifrelerinin elden ele dolaşmasına sebep olacaktır.
ANNENİZİN DURDURULAN AYLIĞINA GELİNCE...
Annenizin durdurulan aylığına gelince, tahminime göre kendisi yurtdışında olup da vekaletle aylığını çektirdiği için Sosyal Güvenlik Kurumu yabancı ülkeye annenizin çalışıp çalışmadığını, ikamete dayalı sosyal yardım alıp alamadığını ve işsizlik parası alıp alamadığını soran bir yazı göndermiştir. Yazının cevabı gelinceye kadar aylıkları bağlanmaz.
(Kaynak: Habertürk | 26.11.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.