Hükümetin, devlete borcu olan milyonlarca esnafı rahatlatmak için üzerinde çalıştığı 'yeniden yapılandırma yasası' Bağ-Kur borçlularını da sevindirecek. Yaşını doldurduğu halde prim borcu bulunduğu için emekli olamayan esnaf, gecikme faizi ve cezalarının büyük bölümünden kurtulacak. SGK, borçlu Bağ-Kur'luların kredi çekerek emekli olabilmesi için de bankalarla anlaşma yapacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK), Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasında emeklilik bekleyenlere müjdeli bir haber geldi. Kurum Başkanı Emin Zararsız, yaşını doldurduğu halde gününü tamamlayamayan Bağ-Kurlu'ların primlerini ödemeleri halinde emekli olabileceğini açıkladı. Prim borcu, banka kredisiyle de ödenebilecek. Benzer bir uygulama 2008 yılında da yapılmış ve bu kapsama giren 178 bin Bağ-Kur'ludan 35 bini, taksitleri bağlanacak emekli maaşından kesilmek üzere anlaşmalı bankalardan prim borcu için kredi kullanmıştı.
Cihan Network TV'nin yerel kanallarda yayınlanan Anadolu'da Sabah programına katılan SGK Başkanı Zararsız, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından bayram arefesinde açıklanan kamu alacaklarının yapılandırmasına ilişkin yasa tasarısının, emeklilik bekleyenler için de önemli çeşitli kolaylıklar sağlayacağını aktardı. Yaş haddini doldurduğu halde prim ödeme gününü tamamlayamayanlara borçlanma imkânı getirileceğini ifade eden Kurum Başkanı, elinde nakit parası olmayanlara da bankalardan kredi çekme imkânı tanınacağını bildirdi. 2008 yılı yapılandırmasında bankalardan kredi anlaşması yapmak suretiyle ödeme kolaylığı getirildiğini hatırlatan Zararsız, "Benzer bir uygulama, bu kanundan sonra da olacak. Maliye Bakanlığı ve bankalarla bu konuda görüşüyoruz." dedi. Zararsız, yaşını doldurmayanlara da geçmişe dönük prim borçlanma fırsatı tanınacağını, bu kişilerin borcunu ödedikten sonra emeklilik için yaşını bekleyeceğini kaydetti.
Söz konusu tasarının kısa süre içinde Meclis'e geleceğini açıklayan Emin Zararsız, borç yapılandırmasında prim asıllarından vazgeçilmeyeceğini, yalnızca faizin silineceğini vurgulayarak, "Güncellemede ise TEFE ve TÜFE kullanılır. 100 birim borcu olan kişinin her ay ceza oranı söz konusu. Bu faizlerde bir azalma olacak. Taksitlendirmede 12, 18 ve 36 aylık seçenekler olacak." bilgisini verdi. Zararsız'ın verdiği bilgiye göre peşinde prim aslı, TEFE ve TÜFE'ye uygulanan güncelleme rakamıyla yeniden belirlenecek. Taksit seçeneğinde ise belirlenen faiz oranları uygulanacak. Örneğin 12 aylık vadeyi tercih edenlerin anapara borcu yüzde 1,05 faizle çarpılacak.
İDARİ PARA CEZALARININ YARISI ÖDENECEK
SGK müfettişlerinin kestiği cezalara da büyük kolaylık getirildiğini açıklayan SGK Başkanı, "Kanunla idari para cezalarının yüzde 50'sinden vazgeçilip yüzde 50'sini alacağız." şeklinde konuştu. Zararsız, emekli olduğu halde yeniden çalışan Bağ-Kur'lunun biriken sosyal güvenlik destek primlerinin de yapılandırma kapsamında olacağını ifade etti. 2008 yılı yapılandırmasından yararlanıp borcunu ödeyemediği için yapılandırması bozulanların da kapsama alındığına dikkat çeken Emin Zararsız, "Bu kişiler, ya 2008 yılından kalan bölümünü ödeyecek ya da yeni kanunun getirdiği şartlardan yararlanacak. Biz de vatandaşa yoğun bilgilendirme kampanyası yapacağız. Herkesin bu imkândan yararlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 26.11.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.