Uzun zamandır bayramı Adıyaman’da geçirmemiştim. Bu bayram 9 gün tatil olunca, çoğumuz gibi ben de soluğu memlekette aldım. Eski dostlar, eski arkadaşlar derken zaman su gibi akıp gidiyor. Bayram öncesi her yer mahşeri kalabalık. Pazar yerleri dolup taşıyor, bir yanda kurbanlık alma, öbür yanda bayramlık heyecanı.
Ulucami güzelliğini aynen koruyor, gelenekler aynen yaşıyor. El öpme, bayram şekeri, çocukların harçlık alma sevinci aynen devam ediyor. Çocuklar hep aynı.
Bu bayram daha bir heyecanlı, daha bir sevinçli tüm Türkiye. Çünkü bayram öncesi ikinci bir bayram yaşadı Türkiye.
Arife günü Devlet Bakanı Ali Babacan cumhuriyet tarihinin en büyük affının detaylarını açıkladı.
20 Şubat 2010 tarihinde bu köşede “SGK affı geliyor mu?” başlıklı yazımda; “...çok sayıda esnaf, tüccar, sanayici ve şirket yöneticisinin, ekonomik krizin de etkisiyle ödeyemedikleri birikmiş vergi, sosyal sigorta (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) borçlarına, “ödeme kolaylığı” sağlanması için adeta feryat ediyor, seslerini duyurmaya çalışıyor...
Bir şans, bir umut bekliyor ülkemiz. Ama lütfen bir ödeme kolaylığı çıkartacaksanız sakın karmakarışık rasyolara bağlamayın işi. Basit ve anlaşılır, herkesin okuyunca anlayacağı bir düzenleme olsun. 2008’de çıkartılan taksitlendirme ve ödeme kolaylığı gibi gecikme zammının bir kısmını silip, teminat istenmeden ödemeye kolaylık getirilirse emin olun başvuru artar.
Hem SGK, hem maliye ve hem de vatandaş bundan karlı çıkar.” diye yazmıştım.
Ali Babacan’ın açıklamasına göre, maliye, gümrük müsteşarlığı, SGK, il özel idareleri, TEDAŞ (7 özel dağıtım şirketi dahil), TRT, KOSGEB, TOBB ve OSB’lere olan borçlar yeniden yapılandırma kapsamına girecek.
Tasarıya göre, vergi alacaklarında 31 Temmuz 2010’dan, SGK primlerinde Haziran 2010’dan önceki dönem kapsamda olacak. Elektrik ve su alacaklarında da 31 Temmuz 2010’dan önce ödenmesi gerekenler bu kapsama girecek.
Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamının, para cezalarının kalan yüzde 50’sinin, gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden de vazgeçiliyor. TEDAŞ, TRT, KOSGEB ve OSB alacaklarında da aynı çerçeve söz konusu olacak.
Yapılandırma kapsamındaki borçlara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası silinecek, bunun yerine ana para borcuna TEFE veya ÜFE artışı ilave edilerek güncellenecek. Burada yeniden yapılandırmanın anlamsız rasyolara bağlanmaması, basit ve anlaşılır bir af düzenlemesi olması başarıyı artıracak.
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir stopaj vergisi, KDV açısından mükelleflerin 2006-2009 yıllarına ait yeni bir bir matrah bildirimi, bir bakıma eskiden vermiş oldukları beyannamenin üzerine ilave matrah bildirmeleri durumunda, ilave ödedikleri vergi ile beraber, bu vergi türleri ile ilgili inceleme ve tarhiyata muhatap olmayacaklar. Matrah artırımı ile şirketler ilave matrah bildirimi yaptıklarında Maliye’nin incelemesinden de kurtulacaklar.
İşletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan mallarını kayda alma, imkanı yani stok affı getiriliyor. Aynı zamanda kayıtlarda yer aldığı halde işletmede yer almayan mallar ve kasa mevcutları için düzeltme imkanı sağlanmış olacak.
Başlıkta da yazdığımız gibi, bu bayram çifte bayram oldu. Şimdi affın en kısa zamanda çıkarılmasını bekliyoruz.
Bu vesileyle okurlarımızın da bayramını kutluyoruz. Herkesin bayramı bayram, mutluluğu daim olsun.
(Kaynak: Haber7.com | 22.11.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.