Soru: Sadettin Bey, size iki sorum olacak. Ben 16.06.2010 tarihinde sağlık kurulu raporu aldım (kronik böbrek yetmezliği).
18.08.2010 tarihinde tekrar benden diyalize girip girmediğinin teyidini istediler. Burada benim ilk müracaatımı mı yoksa ikinci müracaatımı mı esas alacaklar? Ayrıca şu an aylık brüt 2100 TL almaktayım. Rapor oranım %90. Aylık vergi indirimim ne kadar olur? Ramazan Sukusturan
Cevap: Değerli okurum, sanırım vergi indirim belgesi için başvurmuşsunuz. Bunun için ilk başvuru tarihiniz olan 16 Haziran 2010 geçerlidir. Vergi indiriminden ne kadar yararlanacağınız, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu'ndan gelecek sonuca bağlı. Şu an raporunuzda yer alan %90'lık özür oranı aynen kabul edilebilir veya düşürülebilir. Ancak genelde de düşürülmektedir. Hangi özür oranıyla ne kadarlık indirim sağlanacağı bilgisi aşağıdaki tabloda yer alıyor.
2010 Yılı Sakatlık İndirim Rakamları
Özür Oranı Özür Derecesi Vergi İnd. Tutarı Çalışanın Cebine Giren
%40-59 3. Derece 160 TL 24 TL
%60-79 2. Derece 330 TL 49,5 TL
%80-100 1. Derece 680 TL 102 TL
Tablodan da görüldüğü üzere, özürlü çalışandan kesilecek Gelir Vergisi hesap edilirken, özür oranına göre indirim yapılıyor. Bu indirimden özürlülerin kazanımı 24 ila 102 lira arasında değişiyor.
İşe girersem Bağ-Kur kaydım ne olacak?
Soru: İyi çalışmalar Sadettin Bey, ben 1980 doğumluyum. İlk sigortalı işe girişim 2007 yılının Şubat ayında yapıldı ve 6 ay sürdü. Yaklaşık 1 ay öncesinde nişanlımın limited şirketine ortak oldum. Bağ-Kur'a benim için henüz müracaat etmedik ama vergi dairesine hisse devri bildirimini yaptık. Bu arada geçen yazınızdan anladığım kadarıyla işyeri sahibinin kendi işyerinde sigortalı görünmesi olanaksız. Ne var ki muhasebecimiz bunun sorun olmayacağını söyleyerek nişanlımı sigortalı çalışan olarak gösterdi. Bu konuda bir sıkıntı çıkar mı? Yasemin Kurtuluş
Cevap: Yasemin Hanım, şirket ortağı olduğunuz ve vergi kaydınız, ilgili vergi dairesince SGK'ya bildirilecek ve böylece Bağ-Kur sigortalılığınız başlamış olacaktır. Bundan sonra bir işyerinde çalışmaya başlasanız dahi, Bağ-Kur sigortanız daha önce başladığından, SSK'lı olarak bildiriminiz yapılamaz. Eğer SSK'lı olmayı tercih ediyorsanız, şirket ortaklığınıza son vermeniz gerekir.
Öte yandan eşinizin kendi şirketinden sigortalı olması mümkün değil. Zira bu konuda 5510 Sayılı Kanun'un 53. maddesi açıktır. Bir şirket ortağı, şirketine ait olmayan başka bir işyerinde sigortalı çalışabilir fakat kendi şirketinde hem ortak hem de çalışan/sigortalı olamaz. Sadece anonim şirket ortakları bunun dışındadır.
İzin hakkımız ne zaman doğuyor?
Soru: Sadettin Bey iyi günler. Ben bir kamu kurumunda sözleşmeli mühendis olarak çalışıyorum. 26 Ekim 2009'da sözleşmeli olarak başladım. 1 Ocak 2010'da ise 2010 yılı için sözleşme yaptık. Bu şekilde başlayan 9 arkadaşız. Ben ve arkadaşımın branşında işe alım sürecinde sorun olduğundan dolayı sözleşmelerimiz 27 Ocak'ta iptal edildi. 29 Ocak'ta yeniden mülakat yapılarak 30 Ocak'ta yeni sözleşmeli olarak başladık. Sözleşmeleri iptal edilmeyen 7 arkadaşın 26 Ekim'den sonra izin hakları oluşuyor. Bizim sözleşmelerimiz 30 Ocak'ta yenilendiğinden dolayı izin hakkımızın olmadığı, 30 Ocak'tan sonra 1 yılın dolmasından sonra izin kullanabileceğimizi duydum. Böyle bir durum var mı? Sözleşme yenilenmesine rağmen 1 yıldır bu kurumda çalıştığımdan dolayı izin hakkım oluşmuyor mu? S.Ö.
Cevap: Değerli okurum, sorunuzdan anladığım kadarıyla fiilen çalışmanız 26 Ekim 2009'da başlamış ama resmi sözleşmeyle son başlangıcınız 30 Ocak 2010'da olmuş. Bu durumda resmi sözleşme tarihiniz esas alınacak ve 30 Ocak 2010'da izin hakkına kavuşacaksınız.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.11.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.