1 Kasım 2010 tarihi gerek İstanbul ve gerekse Türkiye genelinin sosyal güvenlikleri bakımından önemli bir takım değişikliklere sahne oldu. Aile hekimliği ve taksicilerin durumları derken ve henüz bunlara yeterince değinememişken SGK’nın web sitesinden hizmet dökümü verilmemeye başlandı. Neymiş efendim bundan böyle sadece e-devlet sitesi olan www.turkiye.gov.tr den yayımlanacakmış. Peki daha kendi başına SGK’nın sitesinden hizmet dökümüne girmeyi bilmeyen %95’e ne olacak? E-devlet kişinin kendi adına birçok işlemi elektronik ortamda yapabileceği bir portal. Bugüne kadar bir başkasına en çok vatandaşlık numarasını yahut sicil numaralarını veren birisi şimdi de e-devlet şifresini vererek hizmet dökümünü görecek ki bu çok daha tehlikeli işlemlere gebe olacak. Neresinden bakarsanız bakın yanlış olan bu kısıtlama en çok kayıtdışı sektörün işine yarayacak. Zira bu uygulama sigortalılar için flu bir ortama neden olarak primlerinin düşük ücretle veya eksik günle yatırılıp yatırılmadığını izlemelerine engel olacağından bilinç düzeylerini artırmalarına da ket vuracak. Bunun alternatifi de çok daha önemli işlemlerin kişi adına yapılabileceği e-devlet şifrelerinin ortalığa saçılması anlamını taşıyacak. Yani böyle bir önlemi şimdi getirmek güvenlik değil, güvenlik tehditlerine açılma tehlikesini devasa olarak büyütme anlamını taşıyor. Nüfusun henüz %60’ı internetle tanışmamışken insanları en doğal hakları olan hizmet dökümlerini izleme hakkından onları e-devlet portalı kullanmaya zorlayarak yoksun bırakmak Afrikalı yerlilere suyu altın tastan içeceksiniz diye kanun çıkarmak gibi bir şey olmuyor mu?
Soru: 10.06.1966 doğ. 18 aylık askerliğimden sonra 26.05.1988'de başladığım SSK sigortalılığında 4 bin 781 günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olabilirim? Muzaffer AYAS
Cevap: Askerliğinizin tamamını yahut en az dört gününü borçlanırsanız 24.11.1986-23.05.1988 arasına çekilecek sigorta başlangıcınızla 50 yaş ve 5 bin 375 güne tabi olursunuz. Emeklilik için 5 bin 375 günü tamamladıktan sonra 50 yaşını dolduracağınız 10.06.2016'yı beklemelisiniz.
Soru: 19.06.1966 doğ. SSK başlangıç tarihim 01.09.1990 ve toplam SSK günüm 2 bin 669'dur. Bunun 2 bin 159 günü çalışarak 510 günü ise isteğe bağlı ödendi. Bu bilgilere göre ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Eksik günlerimin tümünü isteğe bağlı ödeyebilir miyim? Hiç evlenmediğimden ve SSK'lı babam vefat ettiğinden onun emekli maaşını SSK emeklisi annemle birlikte alıyoruz. Eğer evlenirsem boşandığımda ya da sigortalı işe başlayıp tekrar işsiz kaldığımda bu maaş yeniden bağlanır mı? Işıl ŞEN
Cevap: Yaştan emekli olmayı düşünüyorsanız isteğe bağlı veya çalışarak 931 gün daha prim ödeyip 58 yaşını dolduracağınız 19.06.2024'ü beklemelisiniz. Normal emekli olmayı hedefliyorsanız bundan sonra en az bin 251 günü bilfiil SSK'lı olarak çalışıp ödenmiş olmak üzere 2 bin 481 gün daha prime sahip olup 5 bin 150 günü tamamlamalısınız. İsteğe bağlı prim öderken değil ama çalışmaya başladığınızda ya da evlendiğinizde yetim aylığınız kesilse de evlilik sona erdiğinde yahut işten çıktığınızda yetim aylığınız yeniden bağlanır. SSK emeklisi anneniz de evlenmediği sürece babanızdan dolayı dul aylığı almaya devam edebilir.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 04.11.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.