"Hadi canım ciddi olamazsın" dedi, Mehmet Bey, "Ne yani biz de Galatasaray ile aynı derde mi düştük. Onlar kaç senedir stat yapamıyor, biz mi yapacağız. Kardeşim burası işyeri mi, spor kompleksi mi? Fenerbahçe de tekstil atölyesi kursun o zaman."
Mehmet Bey, İstanbul'da faaliyet gösteren bir tekstil şirketinin genel müdürü. Kalite belgesi almak için bir kuruluşa başvurmuş. Kanuni olarak çalışan sayısı gereği stat ve spor salonu inşa etmesi, üstelik bir de antrenör tutması gerektiğini öğrenince şoke olmuş.
"Kolları sıva" dedim Mehmet Bey'e, "Memur ve işçi sayısı 500'den fazla olan kuruluşlar ve fabrikalar, öncelikle kendi personeline beden eğitimi ve spor yaptırmak için spor tesisleri yapmaya ve antrenör tutmaya mecburdurlar.
Memur ve işçi sayısı 1501-2000 arasında olan kuruluşlar ise 250 seyirci kapasiteli spor salonu ve 500 seyirci kapasiteli futbol sahasına sahip olmak zorunda."
İş, sosyal sigortalar ve vergi yasalarında bazı yükümlülüklerin işçi sayısına endekslendiğini görüyoruz. Uygulanmadığı durumlarda da ağır cezai yaptırımlar mevcut.
En az 1 işçi çalıştırıyorsanız ve sanayiciyseniz
Sanayiciler, bir işçi dahi çalıştırsa sanayi siciline kaydolmak zorunda (Sanayi Sicil Tebliği/ SGM 2005/17). İşletmelerini sanayi siciline tescil ettirmeyenlere 400 YTL idari para cezası öngörülmüştür. (Sanayi Sicili Kanunu Md. 9).
En az 2 işçi çalıştırıyorsanız
2006/Kasım ve takip eden aylara ait aylık prim ve hizmet belgelerini, internet üzerinden e-bildirge uygulaması ile kuruma gönderme zorunluluğunuz var. (SSK Sig.Primleri D.Bşk.lığı, 27/09/2006 Tarih, Genelge 16-382). Daha önce en az sekiz işçi ile başlayan zorunluluk önce beşe sonra üçe indirilmişti.
Zorunluluğu yerine getirmeyenlere aylık asgari ücretin üç katını geçmemek kaydıyla, sigortalı sayısı başına aylık asgari ücretin 1/5'i ceza öngörülmüş. (S. Sigortalar Kanunu Md. 140).
En az 10 işçi çalıştırıyorsanız
a- 10 ve daha az işçi çalıştırıyorken muhtasar beyannamelerinizi üç ayda bir verebiliyorsunuz. Bu sayıyı geçtikten sonra ise beyannamenizi aylık olarak, her ayın en geç yirmisinde vermek zorundasınız. (Gelir Vergisi Kanunu Madde 98).
b- Sanayiden sayılan işlerde; 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerleri için kurulmaya başlanmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’nden kurma izni alınması zorunludur.(İş Kanunu Md.78)
Bu hükme aykırı olarak kurma izni ve işletme belgesi almadan işyeri açılırsa cezası 784 YTL. (İş Kanunu Md.105).
En az 20 işçi çalıştırıyorsanız
a- İşyerinde çalışan işçi sayısı, 20-100 arasında ise en az 10 işçinin iş akitleri, bir ay içinde sonlandırılıyorsa bu toplu işçi çıkarma sayılıyor. İşverenin bu durumu en az otuz gün önceden bir yazıyla ilgili kurumlara bildirilmesi gerekiyor. (İş Kanunu Md. 29).
Bu hükümlere aykırı işçi çıkarılması halinde, işçi başına 313 YTL idari para cezası uygulanıyor. (İş Kanunu Md. 100).
b- İlk Yardım Yönetmeliği’ne göre (16.Md.) her 20 personel için (ağır ve tehlikeli işlerde her 10 personel için) bir ilkyardımcının bulundurulması zorunludur. İlkyardımcının "Temel İlkyardım Eğitimi" sertifikası almış olması gerekiyor.
En az 30 işçi çalıştırıyorsanız
İş güvencesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 30 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerleri, kıdem ve ihbar tazminatları verilmiş dahi olsa işçinin iş akdi feshedildiğinde ayrıca gerekçe belirtilmesi gerekiyor.
Gösterilen gerekçenin geçerli olması gerekiyor ayrıca. Gerekçe kabul edilmez ve işe iadeye karar verilirse işçi tekrardan işe alınacak veya 4-8 aylık ücreti tutarında tazminat ödenmesi gerekiyor. Mahkeme sonuçlanana kadar geçen süredeki en fazla 4 aylığı da işçiye ödenmek durumunda kalınabiliyor.
50, 100, 250, 500 ve daha fazla işçi çalıştırmanın getirdiği sorumlulukları haftaya inceleyeceğiz. İyi Bayramlar.
BİLGİNİZ OLSUN
Perakende satış fişlerinde müşteri adının bulunma zorunluluğu yoktur.
İşverenin, Gn.Md.Yrd. ile yıllardır özel ilişkisi olduğu bilinen işçiyi, Gn.Md.Yrd. işten ayrılınca bu nedenle işten çıkartması doğru bir yaklaşım değildir. İşveren, işçinin davranışlarından kaynaklanan nedenlerin işyerinde olumsuzluklara yol açtığını kanıtlamış değildir. İş sözleşmesinin feshi geçerli nedene dayanmamaktadır. (Yargıtay 9. H.D., E. 2005/33676, K. 2005/36676).
DR. PARANOYAK
Şirketinizin banka hesabından çekilen (internet üzerinden şifrenizin kırılarak) 27 milyar TL ile 857 milyon TL cep telefonu kontör bedelinin) şirketinizce zarar olarak kaydedilmesi mümkün değildir. (İst. Defterdarlığı 26.10.2004 Tarih, 14718 Sayılı Özelge)
Açıklarını başkasının fark etmesini engellemek isteyen şirket içi hırsızların, izin kullanmada istekli olmadıkları gözlemlenmiştir.
Duyuru:
Geleneksel olarak her yıl düzenlenen İç Denetim Kongresi'nin 10'uncusu bu yıl 17 Kasım 2006 Cuma günü Crown Plaza Hotel/Ataköy İstanbul'da yapılacaktır. Ayrıntılı bilgi için: tide.org.tr
(Kaynak: Referans Gazetesi | 21.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.