Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenleme Meclis'e sunulmayı beklerken, Maliye de mükellefi rahatlatacak önemli bir adım attı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) birçok şirketin hesabına elektronik haciz uygularken, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) mükellefi yapılandırma öncesinde zora sokmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesinin ardından son iki aydır vergi tahsilatı yavaşlamasına rağmen bankadaki paraya haciz uygulaması zorunlu haller dışında rafa kaldırıldı.
Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi tarafından sıkıntılı kişi ve kurumlar haricinde e-haciz uygulaması yapılmıyor. Vergi daireleri ise mükellefin yeniden yapılandırmada zor duruma düşmemesi için zorunlu olmadıkça haciz işlemi başlatmıyor. Borçlu firmaların personel maaşını ödediği hesaba dahi haciz uygulamasının kamuya borcu olanları zora sokabileceğini aktaran Maliye kaynakları, uygulamanın amacına ulaşması için SGK'nın insaflı davranması gerektiğini söyledi. Maliye uzmanlarına göre vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasında istenilen başarının elde edilebilmesi için firmaların ayakta kalması gerekiyor.
Kredi borçlusu öğrenciler ile trafik cezası olanlar yapılandırma olup olmayacağını öğrenmek için Maliye'yi soru yağmuruna tuttu. Bu konuyla ilgili de bir düzenleme yapılması bekleniyor.
SGK'nın prim alacağı aslı ve gecikme faizi ile birlikte toplamda 47 milyar lira. 2008 yılındaki yapılandırmada yüzde 51 oranında başarı sağlanmıştı. Vergi borçlusu ilk 7 bin mükellefin devlete 36,4 milyar lira. Toplan vergi alacağı ise 40 milyar lira olarak hesaplanıyor. İdare listedeki vergi alacaklarının bir bölümüne 'tahsili mümkün olmayan alacak' gözüyle bakıyor. Emlak Vergisi, su ve elektrik borcu ile birlikte trafik cezalarının da eklenmesiyle birlikte kamunun toplam alacağı 100 milyar lirayı buluyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik, su ve Emlak Vergisi borçlarının da yeniden yapılandırılacağını açıklamıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasında kapsamı oldukça geniş tuttuklarını söyleyerek, tasarının en kısa sürede TBMM'ye sunulacağını bildirmişti.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 29.10.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.