BASINDAN YAZILAR
Çiftçilerden sosyal güvenlik önerileri / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Çiftçilerden sosyal güvenlik önerileri / Sadettin Orhan

Geçtiğimiz hafta salı günü, bir TRT klasiği olan Bu Toprağın Sesi programındaydım.
Tarımın her türlü sorununu ele alan programın konusu bu kez, tarım işçileri ve çiftçilerin sosyal güvenliğiydi. Bir kere tarım kesimindeki milyonlarca insanın sosyal güvenlik sorununu ilk defa ekrana yansıtan TRT'yi, program sorumlusu Esin Çağlar Hanımefendi'nin şahsında kutlamak istiyorum. Zaten kamu yayıncılığı yapan TRT'ye de bu yakışırdı. Nitekim program boyunca kilitlenen telefonlar, konu seçiminin ne denli isabetli olduğunun göstergesiydi.

Benim asıl üzerinde durmak istediğim konu, program içerisinde yer verilen röportajlarda çiftçilerimiz tarafından dile getirilen çarpıcı tespit ve öneriler. Bakın çiftçilerimiz neler istiyor:

· Çiftçilerimiz 1 Ekim 2008 tarihinde sona eren Tarım SSK uygulamasının devam ettirilmesini istiyorlar. Mevsimlik ve geçici tarım işçilerini kapsayan söz konusu uygulamada, ayda 15 gün prim ödeyerek, 3.600 prim günü ile emekli olma imkânı bulunuyordu.

· Çiftçilerimiz maruz kaldıkları ağır çalışma koşullarıyla, diğer sigortalılar gibi 58/60 yaşlarında emekli olmalarının mümkün olmayacağını ifade ediyorlar. Dolayısıyla emeklilik koşullarının diğer ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar gibi (örneğin maden çalışanları gibi) hafifletilmesini istiyorlar.

· Mevcut uygulamada 60 günden fazla prim borcu olan çiftçimiz, sağlık sigortasından yararlanamıyor. Bu konuda da çiftçilerimiz kendileri için bir ödeme kolaylığı getirilmesini, örneğin 6 ayda bir prim ödemeyi öneriyorlar. Zira tarlasına, bağına, bahçesine giden çiftçimizin bazen aylarca şehre inemediği oluyor.

· Çiftçilerimizin bir başka önemli talebi de hakları konusunda gerekli bilgilendirmenin yerinde ve zamanında yapılması. Nitekim program boyunca gelen sorulardan da anlaşıldığı üzere, bu konuda yetkililere ciddi sorumluluklar düşüyor. Özellikle sosyal güvenlik reformuyla getirilen yeni hak ve sorumluluklardan pek çok çiftçimizin haberi yok.

Esasında bugün gelinen noktada, SGK tarafından sunulan hizmetlerin çoğuna internet üzerinden ulaşılabiliyor. Yine bilgi edinme anlamında elektronik ortamda yöneltilen sorulara aynı kanaldan cevap alınabiliyor. Ancak tarım kesiminde internet kullanımının çok düşük olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu kesimin ihtiyacı olan bilgiyi ayağına götürme zorunluluğumuz var.

Geriye dönük borçlanma yapabilir miyiz?

Soru: Sadettin Bey, geçen hafta çiftçilerle ilgili programınızı seyrettim. Çok uğraşmama rağmen telefonla bağlanamadım. Benim babam 02.10.1952 doğumlu. Kendisi 20 ay askerlik yapmış. 1982-1984 yıllarında 680 gün SSK'lı çalışması var. Bundan başka çalışması veya prim ödemesi olmamış. Ancak kendisi 1999 yılından beri ziraat odasında kayıtlı çiftçi olup, buğday satışlarından da belgeleri var. Bu durumda babamın geriye dönük borçlanma imkânı var mıdır? Borçlanırsa ne zaman emekli olabilir? Enis Ziya Muslu

Cevap: Değerli okurum, babanız ziraat odası kaydını ve ürün satışlarını gösterir belgelerle birlikte bulunduğu ildeki SGK müdürlüğüne müracaat etsin. Böylece aylığı 144 TL'den geriye dönük prim ödeme imkânı olacaktır. Geriye dönük ödediği yıllar, SSK'lı günleri ve askerli süresi toplandığında 15 yılı tamamladığı takdirde hemen emekli olabilir. Tamamlamazsa da prim ödemeye devam edip 15 yılı doldurması gerekiyor.

İsteğe bağlı sigortada sağlık zorunlu mu?

Soru: Sadettin Bey, ben eşim için sigorta primi ödemek istiyorum. Ancak isteğe bağlı sigortaya her ay 243 TL ödeme imkânım yok. Bu tutarın içindeki sağlık primlerini ödemesem olmaz mı? Çünkü eşim benim üzerimden zaten sağlık yardımlarını alabiliyor. Hikmet Zeyneloğlu

Cevap: Hikmet Bey, aslında isteğe bağlı sigorta kapsamında sağlık sigortasının zorunlu olarak tahsil edilmesi bana göre de doğru değil. Adı üzerinde 'isteğe bağlı' olarak uygulanan bir sigorta kapsamında sağlık primlerinin zorunlu olarak alınması pek çok kişi için caydırıcı oluyor. Ancak mevcut Kanun gereği isteğe bağlı prim ödeyenler, %12'lik sağlık primini de ödemek zorunda.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.10.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM